Zelenski se zakleo da će osloboditi okupirane delove

Donald Tramp umislio da je pokraden na izborima i poveo napad na Kapitol, piše Njujork tajms. EU na korak da tuži Veliku Britaniju zbog izmene postbregzitovskog dogovora, objavljuje Gardijan. „Čitava zemlja je Azov“, poručio ovaj pokret a prenosi Ukrinform. Ukrajinski predsednik se zavetovao da će vratiti Donjeck, Lugansk i Krim, izveštava Raša tudej. Amerika i dalje uvozi rusku naftu, stoji u Politici
(Ilustracija, Juče je tržište bilo na 22 odsto nižem nivou nego u januaru, kada je imalo rekordni pad od 20 odsto, objavljuje NYT)

Na zasedanju veća Kongresa, savetnici bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa posvedočili su da je on bio „odsečen od realnosti“ kada je „umislio“ da je pokraden na izborima. EU je na korak da tuži Veliku Britaniju zbog izmena postbregzitovskih dogovora. Pokret Azov poručio Rusiji da je sada „čitava Ukrajina Azov“. Volodimir Zelenski se zakleo da će osloboditi Donjeck, Lugansk i Krim. Amerika i dalje uvozi rusku naftu.

Trampova „Realnost“

Nadležno veće Kongresa bavilo se ponovo u ponedeljak napadom na Kapitol 6. januara 2021. kada je bivši američki predsednik Donald Tramp raširio laž da su izbori 2020. bili pokradeni, uprkos dokazima svojih savetnika prema kojima u legitimno izjusjork. Veće se sastalo drugi put ovog meseca i utvrdilo razvoj događaja i takozvanu Trampovu „veliku laž“. Izjave i video zapisi pokazali su kako je Tramp odbio navode mnogih savetnika i persistirao na proglašenju pobede uveče posle glasanja, pre nego što su glasovi bili sasvim izbrojani. Njegovi bivši saradnici su izjavili da je bio „odsečen od stvarnosti“.

U centralnom delu prve strane list navodi da je Vol Strit pre tri nedelje zamalo izbegao pad tržišta i da se tada pojavio tračak nade da je najgore prošlo. „Taj tračak se u međuvremenu izgubio“, stoji u tekstu. Na kraju dana, juče je tržište bilo na 22 odsto nižem nivou nego u januaru, kada je imalo rekordni pad od 20 odsto. Izveštaji od petka pokazali su da je inflacija u Sjedinjenim Državama u porastu, dok je Svetska banka prošle nedelje izdala sumorno upozorenje o stanju ekonomskog rasta u svetu.

www.nytimes.com

www.theguardian.com

Tužba EU protiv Britanije

Evropska unija sprema tužbu protiv Velike Britanije nakon što su ministri kontroverzno tvrdili da im je vanredna situacija dozvolila da odbace postbregzitovske provenere i standarde u Severnoj Irskoj, objavljuje Gardijan na prvoj strani. U iznenađujućem priznanju, britanska vlada je prihvatila da novi zakon o protokolu Severne Irske neće odgovoriti na zahteve međunarodnog prava. Ipak, ovaj potez je opravdala pod izgovorom koji je nazvala „doktrinom nužnosti“, istakavši da je protokol nanosio štetu društvu i politici Severne Irske.

Uz glavnu fotografiju na kojoj se nalazi devojčica iz Černikova u Ukrajini, list objavljuje naslov „Matura u ruševinama“. Naime, đaci iz ovog grada na severu zemlje podelili su tradicionalne snimke sa mature tako što su pozirali pored ruševina izazvanih ratom.

www.theguardian.com

www.ukinformation.net

„Čitava zemlja je Azov“

Pokret Azov saopštio je da će Mariupolje još jednom biti oslobođeno od ruskih napadača, kao što je bilo i pre osam godina, objavio je ovaj pokret a prenosi ukrainska novinska agencija Ukrinform. U saopštenju se navodi da je pre osam godina grad oslobođen od ruskih terorista, i da se današnji dan svake godine slavi. „Putin misli da je Azov ostao pod ruševinama Azovstalja. Ali, čitava zemlja je sada Azov“, naveo je ovaj pokret.

Treći sastanak ministara odbrane iz više od 40 zemalja trebalo bi da donese više pomoći u teškom naoružanju Ukrajini, kao i obuku ukrainske vojske, istakao je šef kancelarije predsednika Andrij Jermak, a objavljuje agencija u posebnoj vesti. „Ramštajn-3 bi trebalo da bude dan kada će želja za kompromisom sa onima koji su izabrali nasilje, biti zamenjena razumevanjem značaja snage zarad mira i novog svetskog poretka. Za teže naoružanje i operativni trening za našu vojsku. Na sve drugo će neprijatelj gledati kao na slabost“, istakao je Jermak.

www.ukinformation.net

www.rt.com

Zelenski: Oslobodiću Donjeck, Lugansk i Krim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zakleo se da će osloboditi „rusku teritoriju Krim i nezavisne republike Donjeck i Lugansk“, objavljuje ruska državna novinska agencija Raša tudej. Kako se navodi, obratio se samo nekoliko sati nakon što je vojska gađala stambene zgrade, pijacu i bolnicu u centru Donjecka. „Naravno, oslobodićemo i Krim. Neka svaki ruski zvaničnik koji je zauzeo našu zemlju u Krimu zna: ovo nije mesto gde će pronaći mir“, zapretio je Zelenski.

U izdvojenoj vesti, RT objavljuje da je poljski magacin oružja ostao prazan zbog pomoći Ukrajini, te da zemlji sada trebaju saveznici sa zapada da nadomeste njenu oružanu moć, upozorio je poljski predsednik Andržej Duda. „Očekujemo da se rupe koje su se pojavile u našim resursima, popune u okviru mehanizama podrške saveznika“, rekao je Duda na vojnom brifingu. RT podseća da je Poljska bila jedan od glavnih snabdevača Ukrajine oružjem, uključujući stotine tenkova, artiljerije i druge opreme. Duda je rekao da je Poljska brzo reagovala da pošalje vojnu pomoć u vrednosti od 1,7 milijardi dolara nakon što je Rusija počela invaziju u februaru.

www.rt.com

www.politika.rs

Amerika i dalje uvozi rusku naftu

„Amerika bez prestanka uvozi rusku naftu“, glavni je naslov na prvoj strani Politike. Rusija je u prvih sto dana sukoba u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra, ponajviše od mušterija u Kini, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Turskoj, Poljskoj, Francuskoj i Indiji, stoji u najnovijem izveštaju helsinškog Centra za istraživanja o energiji i čistom Vazduhu (CREA). Uvoz ruske nafte širom sveta pao je u maju „za skromnih 15 odsto“.

U vrhu prve strane nalazi se i najava intervjua sa Dritanom Abazovićem, predsednikom Vlade Crne Gore uz naslov „Recept za bolju budućnost zapadnog Balkana“. Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski bio je domaćin najnovijeg samita „Otvoreni Balkan“ u Ohridu, gde je dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, albanskog premijera Edija Ramu, ali i predsednika Saveta ministara BiH Zorana Tegeltiju i premijera Crne Gore Abazović koluci dve zemlje da se priključe regionalnoj inicijativi.

www.politika.rs

www.danas.rs

Burna sednica u Skupštini Beograda

Šta je pokazala burna rasprava na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, piše Danas uz naslov „SNS i SPS su zatečeni novim licima opozicije“. Janko Baljak kaže da je „Ne davimo Beograd“ uspeo da energiju sa ulica prenese u parlament. „U institucije je ušla nova opozicija koja se politici nije učila od stare DS“, ist Dragan Popović. Odlukom beogradskog odbora SNS-a kandidat za gradonačelnika Beograda biće Aleksandar Šapić.

Povodom sporenja bosanske rediteljke Jasmile Žbanić i RTS-a da li Vučić određuje koji će se film emitovati na televiziji, list u vrhu strane objavljuje i naslov „Mnogo buke oko filma ‘Quo vadis, Aida’“. „Niko Srbe ne optužuje da su genocidan narod, kakve veze ima čestiti domaćin iz Šumadije sa zločinom u Srebrenici“, kaže glumac Emir Hadžihafizbegović.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!