ZELENSKI SE NADA „ISTORIJSKOJ NEDELJI“

Američki vrhovni sud uskoro donosi bitnu odluku vezanu za zagađenje životne sredine, piše Njujork tajms. Vlast u Britaniji neće za sto sa sindikalcima železnice koji najavljuju trodnevni štrajk, izveštava Gardijan. Ukrajinski predsednik nada se pozitivnoj odluci EU o statusu kandidata, prenosi Ukrinform. Lavrov kaže da Vašington neće uspeti Rusiji da oduzme pravo glasa, objavljuje RT. Proširenje EU ponovo je u žiži javnosti, navodi Politika
(Ilustracija, Republikanci iz Teksasa usvojili su stav da su izbori 2020. prema kojima je Džo Bajden postao predsednik SAD, bili neregularni, objavljuje ruska državna medijska kuća RT)

U američkom Vrhovnom sudu očekuje se odluka koja bi ozbiljno promenila propise vezane za zagađenje životne sredine. Britanska vlast našla se na meti kritike zbog odbijanja da se uključi u pregovore sindikata železnice koji su najavili trodnevni štrajk. Ukrajinski predsednik najavljuje „istorijsku nedelju“ za Ukrajinu, nadajući se pozitivnoj odluci EU o statusu kandidata. Ruski ministar spoljnih poslova istakao je da Vašington želi da Moskvi oduzme pravo glasa i prisili je na sopstvena pravila. Zbog trenutne situacije i rata u Ukrajini, proširenje EU je ponovo jedna od centralnih tema.

Odluka o zagađenju

Očekuje se da većina konzervativaca u američkom Vrhovnom sudu idućih dana donese odluku koja bi ozbiljno mogla da ograniči nadležnost Federalne vlasti nad kontrolom emitovanja karbon dioksida iz energetskih centrala, nad zagađenjem koje opasno zagreva planetu. Ali, to je samo početak, piše na prvoj strani Njujork tajmsa. Naime, u pitanju je neobičan slučaj Zapadne Virdžinije protiv Agencije za zaštitu prirode, koji je rezultat koordinisane, višegodišnje strategije republičkog tužioca, aktivista konzervativaca i njihovih finansijera, među kojima neki imaju veze sa naftnom i industrijom uglja, da se iskoristi pravni sistem da bi promenio zakon o zaštiti životne sredine.

„Kolumbija izabrala levičarskog lidera“, još jedan je naslov na prvoj strani. Naime, Kolumbija će po prvi put imati predsednika-levičara. Gustavo Petro, bivši revolucionar i pravnik, pobedio je u nedelju na izborima, obraćajući se biračima koji su decenijama bili frustrirani siromaštvom i nejednakošću pod konzervativnim vođstvom. Petro je obećao da će proširiti socijalne programe, oporezovati bogate i udaljiti se od ekonomije koju je nazvao „previše zavisnom od fosilnih goriva“.

www.nytimes.com

Wächter-20.06

Trodnevni štrajk železnice

Vlast se suočava sa sve većim nezadovoljstvom nakon što je odbila da se uključi u razgovore da spreči najveći železnički štrajk u poslednje tri decenije dok milione ljudi čekaju otkazani polasci a sindikalne vođe upozoravaju da bi akcija mogla da se proširi, piše britanski Gardijan na prvoj strani. Čak 40.000 radnika najavilo je učešće u trodnevnom štrajku ove nedelje, a ministar Grant Šaps persistira na činjenici da nije posao vlade da pregovara sa sindikatima o plati, uslovima, otkazima i bezbednosti. Džejk Beri, član Konzervativne partije i bivši ministar železnice, bio je među onima koji su podržali stav da bi ministri trebalo da sednu za sto sa Netvork rejl koji je u vlasništvu države, sa železničkim kompanijama i sindikatima.

Vodeće svetska organizacija za takmičenje u plivanju Fina usvojila je odluku da se zabrani učešće transrodnih sportista u elitnim ženskim takmičenjima što su mnoge plivačice pozdravile, ali što ovaj sport odvaja od stra većine drugih, još jedna je vo. Prema novoj odluci, transrodne žene moraju da dokažu da „nisu prošle kroz bilo koji deo muškog puberteta“. Zasnovana je na istraživanju panela naučnika kojim je pokazano da transrodne žene imaju značajnu prednost čak i nakon medicinskog smanjenja testosterona.

www.theguardian.com

Ukrinform-20.06-

„Istorijska nedelja“ za Ukrajinu

Direktor ukrajinskog Veća za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov rekao je da je rat u Ukrajini daleko od toga da bude gotov, prenosi državna novinska agencija Ukrinform. „Ruske snage imaju prednost u artiljeriji i teškom naoružanju. To ne plaši naše borce, držimo svoje pozicije. S vremena na vreme uzvraćamo kontranapadima. Ali rat i dalje traje, daleko smo od toga da je gotov“, rekao je Danilov. Auf je istakao da je situacija na frontu „puna tenzija i komplikovana“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će ova nedelja biti istorijska za Ukrajinu, objavljuje takođe Ukrinform. „Istorijska nedelja počinje, nedelja kada ćemo čuti odgovor od Evropske unije po pitanju stutusa kandidata Ukrajine. Već imamo pozitivnu odluku Evropske komisije, a krajem nedelje imaćemo i odluku Evropskog veća. Mislim da je svima očigledno da smo von 1991. imali malo takvih sudbonosnih odluka za Ukrajinu, kakvu sada očekujemo. I uveren sam da samo pozitivan odgovor odgovara interesima čitave Evrope“, naveo je šef države.

www.ukinformation.net

RT-20.06-

Lawrow: SAD neće uspeti

Republikanci iz Teksasa usvojili su stav da su izbori 2020. prema kojima je Džo Bajden postao predsednik SAD, bili neregularni, objavljuje ruska državna medijska kuća RT. Ovo je prvi put da su se republikanci sastali uživo od 2018. godine. Većina republikanaca veruje da su izbori 2020. bili pokradeni, dok nedavno istraživanje pokazuje da je sedmoro od 10 članova ubeđeno da Bajden nije legitimno izabran, uprkos dvogodišnjim suprotnim tvrdnjama.

Pravi cilj američkog dostavljanja oružja Ukrajini jeste da se Rusiji oduzme nezavisni stav na međunarodnoj sceni, rekao je ruski ministar spoljnih poslova, a prenosi RT u odvojenoj vesti. Vašington želi da se Moskva ne pita za međunarodne probleme, „ali u tome neće uspeti“, rekao je Sergej Lavrov. „Pokušavaju da sprovedu ono o čemu odavno javno govore: da Rusija treba da zna gde joj je mesto, da ne treba da odlučuje o međunarodnim stvarima, da mora da se povinuje pravilima koja postavljaju SAD“, istakao je on, dodajući da je i Vašington očigledno svestan da od toga nema ništa.

www.rt.com

Politika-20.06

Proširenje EU pod reflektorima

„’Non-pejperi’ – šansa ili zamka za Srbiju“, glavni je naslov na prvoj strani Politike. „Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane – da nema rata na tlu Ukrajine, pitanje je kada bi politika proširenja Evropske unije bila pod ovako jakim briselskim reflektorima kao što je ovih dana“, stoji u tekstu. Otuda „desant“ evropskih zvaničnika na region zapadnog Balkana kao „glavnom dvorištu unutar EU“ i „non-pejpera“ sa idejama kako ga čvršće vezati za Evropu.

„Kako je Poljska postala zaštitnik Ukrajine“, još jedan je naslov u vrhu prve strane. „Poljska može biti istinski nezavisna samo u slučaju nezavisnosti Litvanije, Belorusije i Ukrajine, dok dominacija Rusije nad ovim zemljama otvara put porobljavanju Poljske“, pisao je pre oko pola veka u Parizu Ježi Gjedrojć, poljski emigrantski intelektualac. Naime, interesi Poljske se prilično podudaraju sa aktivnostima SAD i Velike Britanije u ovom delu Evrope, ali se s podozrenjem posmatraju iz Pariza i Berlina.

www.politika.rs

Danas-20.06-

Hrkalović opet optužila Stefanovića

Bivša državna sekretarka MUP-a tvrdi da je bivši ministar policije bio na vezi sa kriminalnim klanom, prenosi Danas uz naslov „Hrkalović ponovo optužuje Stefanovića“.

„Tako počinje svaki diktatorski režim da se kruni. Tako je bilo za vreme Miloševića, tako je i sada“, kaže Borivoje Borović. Vuk Cvijić ističe da nismo saznali kakvi su njeni kontakti sa grupom Janičari koje je vodio pokojni Aleksandar Stanković. Nebojša Stefanović navodi da je „nebrojeno puta lako i argumentovano razobličavao laži i izmišljotine kriminalnih klanova“.

Na sednici Skupštine Beograda danas se za prvog čoveka grada bira Aleksandar Šapić, objavljuje list u vrhu strane. Naslov teksta je „Gradonačelnik sa sumnjivom diplomom doktora nauka“.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!