Zbogom Internet Explorer. Legendarni brskalnik se danes upokojuje


Microsoft je prenehal podpirati spletni brskalnik Internet Explorer, kar pomeni konec 26 let stare blagovne znamke. Namesto tega bodo uporabniki preusmerjeni na Microsoftov novejši brskalnik Edge.

Microsoft od srede, 15. 6. 2022, ne podpira več nekoč prevladujočega brskalnika, ki so ga množice spletnih uporabnikov sovražile, nekateri pa trdijo, da ga še vedno obožujejo. 27 let stara aplikacija se je pridružila telefonom BlackBerry, klicnim modemom in pilotom Palm na smetišču tehnične zgodovine.

Propad Internet Explorerja ni pretirano presenečenje. Pred letom dni je namreč Microsoft sporočil, da bo 15. junija 2022 ukinil brskalnik in uporabnike preusmeril v brskalnik Edge, ki je bil predstavljen leta 2015.

Podjetje je takrat jasno povedalo, da je čas za novo poglavje.

Microsoft Edge ni le hitrejši, varnejši in sodobnejši brskalnik od Internet Explorerja, temveč lahko reši tudi ključno težavo: združljivost s starejšimi, starimi spletnimi mesti in aplikacijami“, je maja 2021 v objavi na blogu zapisal Sean LyndersayGeneraldirektor Microsoft Edge Enterprise.

Nekateri uporabniki so na Twitterju obeležili odhod Internet Explorerja, nekateri pa so ga označili za „najboljši brskalnik za nameščanje drugih brskalnikov“. Za druge je bil to trenutek za nostalgične memeje iz 90. let, medtem ko je Wall Street Journal citiral 22-letnika, ki je bil žalosten, da IE odhaja.

Microsoft je prvo različico brskalnika Internet Explorer izdal leta 1995

To je bil čas, ko je v predpotopni dobi brskanja po spletu prevladoval prvi splošno priljubljeni brskalnik Netscape Navigator. Njegova uvedba je pomenila začetek konca Navigatorja: Microsoft je IE in svoj vseprisotni operacijski sistem Windows tako tesno povezal, da ga je veliko ljudi privzeto uporabljalo namesto Navigatorja.

Ministrstvo za pravosodje je leta 1997 tožilo Microsoft, ker je ta kršil prejšnji dogovor o soglasju, ker je od proizvajalcev računalnikov zahteval, da kot pogoj za uporabo sistema Windows uporabljajo njegov brskalnik. Leta 2002 je pristalo na poravnavo protimonopolne bitke zaradi uporabe monopola nad sistemom Windows za zatiranje konkurentov. Prav tako se je spopadel z evropskimi regulatorji, ki so trdili, da mu je vezava brskalnika Internet Explorer na sistem Windows dala neposteno prednost pred tekmeci, kot so Mozillin Firefox, Opera in Googlov Chrome.

Uporabniki so se pritoževali, da je IE počasen, nagnjen k okvaram in ranljiv za vdore. Tržni delež IE, ki je na začetku leta 2000 znašal več kot 90 %, je začel upadati, saj so uporabniki našli privlačnejše alternative.

Po podatkih podjetja za spletno analitiko Statcounter danes prevladuje brskalnik Chrome s približno 65-odstotnim deležem svetovnega trga brskalnikov, sledi mu Applov Safari z 19 %. Dedič IE, Edge, zaostaja za približno 4 % in je tik pred Firefoxom.


Source: Računalništvo in telefonija – Računalniške novice by racunalniske-novice.com.

*The article has been translated based on the content of Računalništvo in telefonija – Računalniške novice by racunalniske-novice.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!