Zaštitite decu od sunca | LifePress Magazin

Verovali ili ne samo jedan plik na koži nastao od opekotine uzrokovane suncem u detinjstvu može uduplatini šansu za melanomom u kasnijem životnom dobu i zato je veoma važno da pravilno zaštitite decu od sunca tokom vrelih meseci.

Statistike govore da čak 22 odsto dece dobije opekotine od sunca u prvoj godini života dok je tokom druge godine ta brojka uvećana za duplo što je poprilično poražavajuće posebno u vreme kada se iz godine u godinu priča o opasnostima sunčevih zraka.

Deca ne bi trebalo da izgore na suncu ni u kom razdoblju detinjstva posebno u vreme nebrojeno mnogo korisnih krema za zaštitu od UV zraka i roditelji bi trebalo da budu posebno pažljivi kad je zaštita dece od sunca u pitanju. Ako ste se ikad zapitali kako to treba da izgleda pravilna zaštita od sunca, LifePressMagazin vam naravno donosi odgovore.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-cute-baby-beach-sitting-sun-lounger-image35551998

Bebe uzrasta od 0-6 Monate

Bebe u ovom periodu života uopšte ne bi trebalo izlagati direktnim sunčevim zrakama jer je njhova koža previše osetljiva za zaštitne kreme. Bebina koža sadrži malo melanina, pigmenta koji koži, kosi i očima daje boju i obezbeđuje nešto zaštite od sunca.

  • Na prozorima u kući iu automobilu obavezno koristite zaštite za prozore koje ne dozvoljavaju sunčevim zrakama da se probiju.
  • Sa bebom šetajte isključivo rano ujutro, pre 10 sati i posle 4 sata poslepodne te koristite kolica koja imaju kišobran ili neki drugi oblik zaštite koji će bebi praviti hlad.
  • Bebu oblačite u laganu i svetlu garderobu napravljenu od pamuka i koja pokriva ručice i nožice.
  • Bebi na glavu uvek stavljajte platneni šeširić širokog oboda koji će štititi bebinu glavu i vrat. Ako bebi od prvih meseci budete stavljali šeširić navići će se na njega i kasnije neće praviti probleme.

Bebe uzrasta od 6-12 Monate

Sve zaštite koje smo naveli za male bebe važe iu ovom periodu, ali se počinje i sa upotrebom krema za zaštitu od sunca.

  • Krema za sunčanje treba da ima najmanje 15 SPF (faktor zaštite od sunca) i nanosite je na sve delove kože koja nije pokrivena kao što su lice, ručice. Na tržištu se mogu pronaći kremice napravljene posebno za bebinu kožu.
  • Najvažnije je da kremu na bebinu kožu nanosite 30 minuta pre nego izađete napolje i stavljate novi zaštitni sloj na svaka dva sata.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-baby-beach-hat-sitting-sun-bed-image25730999

Deca predškolskog uzrasta

Kad su aktivni predškolci u pitanju veoma je važno da ih edukujete o zaštiti od sunca čim budu dovoljno zreli da razumeju o čemu im zapravo pričate, a naravno potrebne su i određene mere predostrožnosti.

  • Na dozvolite da se deca igraju napolju između 10 i 16 sati u toku dana i obavezno provenite da li na dečijem igralištu ima adekvatan hlad gde se dete može sklontiti.
  • Obucite dete u svetlu i prozračnu odeću koja prekriva ruke i noge, a možete potražiti i posebnu garderobu koja štiti kožu od UV zračenja.
  • U ovom periodu dete već može da nosi naočare za sunce iu tom slučaju nemojte da štedite već kupite neke kvalitetnije.
  • Najbolji izbor kad je u pitanju krema za sunčanje jesu neke vodotporne varijante posebno za one aktivnije klince i klinceze, a SPF treba da bude najmanje 15.

Kad su u pitanju mala deca, tokom najtoplijih letnjih dana, najbolja opcija je da većinu dana provenu u kući, a uz malo truda moći ćete ih sasvim dobro zabaviti i bez izlaska napolje.


Source: LifePress magazin by lifepressmagazin.com.

*The article has been translated based on the content of LifePress magazin by lifepressmagazin.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!