Za inostranstvo se prijavilo 137 radnika Fijata

Za inostranstvo se prijavilo 137 radnika Fijata

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Srbija Saša Đorđević izjavio je da se do utorka 137 radnika te kragujevačke kompanije prijavilo za rad u inostranstvu, što je uslov da zadrže posao kada Stelantis grupa počne da proizvodi električno vogonou.

On je rekao za Tanjug da je u međuvremenu poslodavac donekle popravio uslove pod kojima bi se išlo na dvogodišnji rad u inostranstvo u druge Stelantisove pogone, kako bi zaposleni bili motivisani da se prijave i da je rok za prijavljivanje produžen do ponedeljka, 20. juna, 20. juna, u 13.00 časova.

Đorđević je, posle sastanka predstavnika Fijatovih sindikata i zaposlenih sa članovima Radne grupe iz redova Vlade, naveo da je Stelantis ponudio prihvatljive finansijske uslove za rad u njegovim pogonima u Slovačkoj, Češkoj, Italiji i Nemačkoj, ali da je radnike demotivisao predlog po kome bi dugo odsustvovali od kuće.

„Mi smo sa njima o tome razgovarali i rekli smo da taj novčani deo koji im je rečeno da će imati tamo kroz platu i dva bonusa, iz naše komunikacije sa zaposlenima, nije problem. Ali najviše koči ljude to što je dat period od dve godine. Mi smo sugerisali kompaniji i Vladi da se da neka prihvatljivija ponuda, koja bi mogla da rezultira mnogo većim brojem prijavljenih”rekao je Đorđević.

Dodao je da je već u utorak poslodavac reagovao i ponudio da zaposleni mogu četiri puta godišnje da obiđu porodice.

„Očigledno postoji prostor da se prvobitna ponuda poboljša, jer bi svaki pomak doneo veći broj prijavljenih. Krucijalno je da se sačuvaju oni koji žele da rade, ali to sve zavisi od poslodavca”, ocenio je Đorđević.

Traže otpremnine od 1.000 evra po godini

On je naveo da su na sastanku predstavnicima Vlade Srbije ponovo dati zahtevi sindikata, među kojima je povećanje otpremnina sa zakonskih 200 evra po godini radnog staža, što je predložio Stelnatis, na 1.000 evra po godini.

Drugi je da se proširi broj kategorija zaštićenih radnika koji bi sigurno zadržali posao u kragujevačkoj autoindustriji na roditelje dece sa posebnim potrebama, invalide, majke sa decom uzrasta do pet godina, i bračnih parova zaposlenih u kragujevačkom Fijatu, od kojih bi bar jedan supružnik zadržao radno mesto.

Đorđević je napomenuo da je ovim kategorijama obuhvaćen mali broj ljudi i da to ne bi trebalo da predstavlja problem.

„Dogovorili smo se da predstavnici radne grupe iz vlade do četvrtka u 11 časova daju odgovor na ove zahteve“, rekao je Đorđević.


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!