Volkswagen negira optužbe o prisilnom radu u svojoj fabrici

Sve je više zapadnih proizvođača koji su optuženi za nehumano postupanje prema radnicima i kršenje ljudskih prava. Na tapetu je i Volkswagen.

Brojnim zvučnim imenima koja su se našla na stubu srama se pridružio i Volkswagen, za koji set tvrdi da praktikuje prisilni rad u svojoj fabrici u pokrajini Xinjiang. Volkswagen u ovoj siromašnoj pokrajini ima s domaćim partnerom (SAIC) veliku fabriku, kao i niz kooperanata. Panel eksperata pri UN-u je zabrinut da se tamo praktikuje prisilni rad, navodi Index.hr.

Članovi uprave VW-a Jörg Hofmann i Stephan Weil su za Braunschweiger Zeitung izjavili da Volkswagen mora da istraži te optužbe. “Moramo konkretno da ispitamo činjenice i na bazi toga odgovorimo na pitanje da bi li prestanak delatnosti bio ispravna odluka”, rekao je Hofmann.

Prvi čovek Volkswagena je još u aprilu odbacio bilo kakvu mogućnost da se praktikuje prisilni rad u Volkswagenovim pogonima. Rekao je da je uveren da nema prisilnog rada u fabrici i da je lokalnom stanovništvu puno bolje otkako je tamo otvorena fabrika.

“Verujem da je prisutnost fabrike dovela do boljih uslova za tamošnje ljude. Putujemo tamo i, kao svuda u svetu, obezbeđujemo implementaciju naših radničkih prava poštovanje kulturne i religijske različitosti”, rekao je Diess.

U priču oko ugnjetavanja etničke grupe Ujgura u pokrajini Xinjiang se uključila i nemačka vlada, koja je zabrinuta za moguća kršenja ljudskih prava, pisao je Auto-News. Kancelar Olaf Scholz je izrazio zabrinutost zbog zlostavljanja Ujgura i pozvao na diverzifikaciju lanaca snabdevanja i tržišta.

Volkswagen se u svojoj izjavi “snažno protivi prisilnom radu”, piše Motor1. „U svom globalnom poslovanju obezbeđujemo opstojnost naših vrednosti i poštovanje standarda. Isto očekujemo i od naših lokalnih poslovnih partnera“, izjava je portaparola VW-a Nicolai Laude.

Izvor: Index.hr

Foto: Arhiva


Source: AutoBlog by autoblog.rs.

*The article has been translated based on the content of AutoBlog by autoblog.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!