Vlada prepolovila akcizu na gorivo

pixabay.com

Savezna vlada je ipak odlučila da interveniše na tržištu energenata i da omogući smanjenje cena motornog goriva, koje poslednjih nekoliko meseci neprestano rastu.

Na pumpama širom Australije benzin i dizel će narednih šest meseci biti jeftiniji za 22 centa, pošto je državna akciza prepolovljena sa dosadašnjih 44 centa po litru.
Prema proceni, ovo će uštedeti građanima u proseku 14 dolara po punom rezervoaru automobila.

Ovo je jedna od najznačajnijh mera saveznog budžeta za narednu finansijsku godinu, koja je direktno usmerena na pomoć stanovništvu u trenutku kada svi troškovi života ubrzano rastu i pritiskaju mnoga domaćinstva.

Međutim, ovaj potez će koštati državnu kasu tri milijarde dolara u izgubljenim prihodima od naftnih derivata, što će dodatno uticati na uvećanje Defizita.

Među ključnim prioretetima budžeta su olakšice za smanjenje pritiska troškova života, dugorošni plan za otvaranje radnih mesta, ulaganje u osnovne usluge i jačanje odbrambenih snaga i nacionalne bezbednosti.

Jednokratno 250 Dollar

U objavi budžeta koja je došla neposredno pred savezne izbore, koaliciona vlada nije štedela ni novac ni obećanja teška milijarde dolara u nameri da dobije četvrti mandat zaredom.

Tako će već u aprilu biti isplaćena jednokratna pomoć oslobođena poreza, u iznosu od 250 dolara po osobi za oko šest miliona građana. Na ovaj novac mogu da računaju penzioneri, primaoci socijalnih isplata, vojni veterani i nosioci koncesionih kartica.

Veoma značajna odluka odnosi se na poreske olakšice na dohodak građana. Poreska naknada za zaposlene sa niskim srednjim primanjima uvećaće se za čak 420 dolara – sa 1.080 na 1.500 dolara već u obračunu za povraćaj poreza koji počinje od 1. jula.
Međutim, loša vest je da će zbo tog povećanja ove olakšice važiti još samo za tekući finanijsku godinu, a posle se ukidaju. Povećanjem naknade biće obuhvaćeni svi koji zarađuju do 126.000 dolara bruto na godišnjem nivou.

Platte u stagnaciji

Budžet predviđa da će realne zarade u velikoj meri ostati u stagnaciji, s rastom plata koji bi tek trebalo da porati i blago nadmaši inflaciju u narednim godinama.

Budžetski dokumenti procenjuju da su realne plate ove finansijske godine nazadovale, i to zbog skoku životnih troškova od 4,25 odsto.

– Večeras, dok objavljujemo budžet, u Evropi besni rat, a globalna pandemija nije gotova. Razorne poplave su potresle naše zajednice u Australiji. Živimo u nesigurnim vremenima – poručio je Frajdenberg tokom govora u Parlamentu.

Besplatni lekovi

U budžetu je predviđeno da prag za pristup građana besplatnim lekovima u okviru programa farmaceutskih beneficija bude snižen. To znači da će mnogi pacijenti ranije dobiti pristup besplatnim lekovima.

Takođe, osobe koje su uključene u plan podrške mentalnom zdravlju ponovo će dobiti dodatnih deset delimično subvencionisanih Mediker poseta psihologu. Ova mera je prvi put najavljena tokom ranije faze pandemije kovida.

Državni grub sve veći

Kada je Džoš Frajdenberg 2019. objavljivao prethodni predizborni budžet, udarna poruka je bila da se Australija vraća u suficit i da je na putu otplate državnog duga.
Danas, budžet predviđa još više od decenije defizita i neto duga, koji će 2026. godine dostići maksimum od 864,7 milijardi dolara.

S druge strane, predviđeni budžetski defiziti su manji nego što je predviđeno prošle godine, i to zahvaljujući rastućim cenama roba koje Australija izvozi i smanjenju nezaposlenosti i socijalnih davanja.

Trenutno je nezaposlenost u Australiji četiri odsto, a budžet predviđa da će u septembru stopa nezaposlenih pasti na 3,75 odsto, što je najmanje u poslednjih 50 godina.
– Danas je zaposleno skoro dva miliona Australijanaca više nego kada smo mi došli u vladu i radna mesta ima više žena nego ikada ranije – rekao je Frajdenberg.

OPOZICIJA: Vlada bez plana za Platte

Uoči objavljivanja budžeta, opozicona Laburistička stranka je nazvala jednokratne isplate i podršku za troškove života – „kupovinom glasova uoči izbora“. Ali, izgleda da će laburisti podržati sve kratkoročne mere pomoći.
Predstavnik opozicije za pitanja državnog trezora Džim Čalmers rekao je posle objave budžeta da je rast plata najveći ekonomski izazov za vladu i optužio Koaliciju da nema plan za njihovo povećanje.
– Još tri godine ove vlade biće veliki rizik da imamo stalni pad realnih plata – rekao je Čalmers.

Roditeljsko odsustvo

Savezni budžet za narednu godinu predviđa jednostavnije korišćenje plaćenog roditeljskog odsustva. Naime, parovima će biti omogućeno da dele ukupno 20 nedelja, bez obzira na pol. Takođe, samohrani roditelji će dobiti dodatne dve nedelje plaćenog odsustva.

Još 18 milijardi za infrastrukturu

Savezna vlada namerava da uloži dodatnih 18 milijardi dolara za infrastrukturu u svim državama i teritorijama. Najveći deo otići će u Lvinslend, zbog razvoja Brizbejna i okolne regije koji će biti domaćini Olimpijskih igara 2032.
Takođe, biće obezbeđeno 5.000 dolara godišnje za nove pripravnike i šegrte, kao i 15.000 dolara u subvencijama na plate za preduzeća koja ih budu zapošljavala. Takođe, mali biznisi će na svakih 100 dolara potrošenih na obuku novih radnika dobijati naknadu od 120 dolara.


Source: Vesti online by www.vesti-online.com.

*The article has been translated based on the content of Vesti online by www.vesti-online.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!