Vinarija Keković Estate ponovo među najboljima u svijetu!

Na nedavno održanoj dodjeli nagrada „Decanter World Wine Awards 2022“, Vinarija Keković Estate je jedna od dvije crnogorske vinarije koja je u Crnu Goru donijela velike nagrade! Silberpreis, srebrnom Medaille Jom odlikovano je vino Vranac 2019 dok je Bronze Preis, bronzanu Medailleju osvojilo vino Chardonnay 2020.

Kada govorimo o vinu, io vinskim takmičenjima, ekspreti u ovoj oblasti imaju samo jednu asocijaciju – a to je Decanter World Wine Awards. Riječ je o najvećem i najuticajnijem vinskom takmičenju sa globalnim dosegom, koji je bez premca u ovoj kategoriji. 2022. Godina je bila rekordna kada je riječ o prijavama za DWWA. Čak 18.244 vina iz 54 države svijeta su učestvovale na ovogodišnjem takmičenju.

Foto: Landgut Keković

Keković Estate je na svom prvom pojavljivanju na ovom prestižnom takmičenju u Londonu već zavrijedio pažnju svjetske vinske javnosti osvojivši čak 90 poena za Vranac i 88 za Chardonnay.

Iako mlada crnogorska vinarija, u prethodnom periodu je već odlikovana svjetskim priznanjima i to sa 2 zlatne Medailleje na CWSA takmičenju u Hong Kongu za vino Radovan i Vranac. Na podgoričkom salonu vina održanom sredinom maja ove godine, vinarija Keković Estate je osvojila zlatnu plaketu za vino Radovan a samo mjesec ranije je od strane online zajednice na portalu Lifestyle Montenegro dobila 2 nagrade čitalaca i to za najbolje crnogorsko crveno vino – Radovanje i mladogovanje vinara – koje je pripalo našoj kolegenici Kristini Roganović, tehnologu u vinariji Keković Estate.

Keković-Anwesen
Foto: Landgut Keković

2022. Godina je za vinariju Keković zaista od posebnog značaja. Osvojiti visoke poene uglednih svjetskih vinskih kritičara kao i velike Medailleje na međunarodnim ocjenjivanjima vina, san je mnogih vinara i cilj do koga se stiže posvećenim radom i velikom pažnjom u svakom dijelu postupka proizvodnje. „Ovako velika priznanja dolaze kao vjetar u leđa da se nalazimo na dobrom putu ali predstavljaju i obavezu da budemo još bolji iz godine u godinu.“

Keković Estate spada u male vinarije koje se najbrže razvijaju u Crnoj Gori. Na lokalitetu Novo Selo u svom posjedu imaju hektar vinove loze a do kraja godine će biti posađena još dva i po hektara bijelih sorti za vrunska bijela vina na lokalitetu Kopilje na čak 630m nadmorske visine. Već godinu dana nakon toga planirana je sadnja čak 4 hektara crvenih sorti na ćemovskom polju. 2021. godine njihova vina izlaze na tržište i već broje 6 sorten: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rose, Vranac, Merlot und Radovan. Pored vina, Keković Estate na svom imanju njeguje 150 stabala maslina i 200 lavandi.

Na samo 15 minuta od centra Podgorice će već krajem ljeta biti otvorena degustaciona sala čime i zvanično počinje vinski turizam za ovu malu crnogorsku vinariju. U naredne 2 do 3 godine planirano je otvaranje potpuno nove vinarije i degustacionih sala po najsavremenijim standardima na čak 1.500 kvadratnih metara.

Web-Sajt: www.kekovicestate.me

Instagram: @kekovicestate

Telefon: 067-162-162

Novo Selo bb, Danilowgrad


Source: Vijesti by www.vijesti.me.

*The article has been translated based on the content of Vijesti by www.vijesti.me. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!