VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREDVIĐA POSLEDICE ZEMLJOTRESA

Iako zemljotrese ne možemo predvideti, zahvaljujući japanskim naučnicima sada možemo dobiti rano upozorenje na njih i izraditi mape i modele opasnosti od potresa i njihovih razornih posledica.

U modeliranju opasnosti od zemljotresa i proučavanju njihovih mogućih posledica, predviđanja seizmičkih kretanja tla ključan su deo izrade sistema za rano upozoravanje i kreiranja seizmoloških karata.

Sastav tla i način njegovog kretanja u blizini raseda utiče i na to kako ono prenosi potresne talase i pojačava ih. Studije koje bi istražile tlo na ovaj način vrlo su skupe i zahtevne, pa se retko kada rade previše detaljno.

Podaci dobijeni iz mikropodrhtavanja

Međutim, kako prenosi-Portal Fehler.hrtim naučnika sa univerziteta u Hirošimi predstavio je novu, jeftiniju metodu analize sastava tla i njegove izloženosti posledicama zemljotresa.

U naučnom seizmološkom časopisu Bulletin der Seismologischen Gesellschaft von Amerika oni su objavili su rad koji opisuje njihovu novu metodu korišćenja sistema veštačke inteligencije, zasnovanog na neuronskim mrežama i dubokom učenju, a koji je u stanju da analizira tlo iz podataka dobijenih tokom njegovog mikropodrhtavanja.

Ovakvi mikrotremori događaju se konstantno, a njihovom naprednom kompjuterskom analizom ovaj sistem dolazi do vrednih informacija o sastavu tla. Takvi podaci potom služe za određivanje ranjivosti područja na potrese, koji su na toj lokaciji mogući.

Sistem veštačke inteligencije ima potencijal da uveliko doprinese tačnijem i detaljnijem mapiranju tla, predviđanju kretanja raseda i mogućih posledica budućih potresa.

Tačnu lokaciju, magnitudu i vreme zemljotresa nije moguće predvideti, ali s ovom metodom dobiće se precizni podaci o tome kako će tlo reagovati na potres, koliko će pojačati seizmičke talase i gde, a na osnovu podataka o mikto tremorima moćist aktivoren da .

Mogućnost predviđanja posledica zemljotresa na jeftiniji način ima potencijal da spasi mnogo života, i to na način da će se u kritičnim i izloženim regijama preporučivati ​​snažnija protivpotresna gradnja. Autori najavljuju širenje sveg modela i njegovo unapređenje, kako bi se moglo primeniti bilo gde u svetu.

E2-Portal


Source: E2 Portal by www.e2.rs.

*The article has been translated based on the content of E2 Portal by www.e2.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!