Végre megkérdezte a Patreon az alkotók igényeit

A Patreon az egyik legismertebb platform azok körében, akik szeretnének alkotásaik készíteséhez rendszeresen pénzbeli támogatást gyűjteni a közönségüktől, legyen szó akár videókészítésről, podcastróail vagy. Az oldal egyre népszerűbb és fontosabb bevételi forrás a tartalomkészítőknek, a fejlesztések ütemezése és közzététele mégis eléggé átláthatatlan, ráadásul a korábbiakban futottak már bele a közösséget kifejezetten felbosszantó funkció fejlesztésébe és gyors visszavonásába. Úgyhogy a Patreon történetében először kérdőíves össznépi felméréssel fordult alkotóihoz, hogy több információval rendelkezzen a 250 ezer fős közösségről és fejlesztési igényeikről.

Végül a Patreon Censust egészen sokan, 113 országból 13 ezren töltötték ki, és adtak választ a fejlesztési kérések mellett a monetizációs tevékenységükkel kapcsolatos kérdésekre. Ahogy a platformra általában is jellemző lehet, a válaszadók közül a legöbben (40%) videókészítéssel foglalkoznak, ezt követi az írás (17%), majd az audio- (14%) és grafikai (11%) munkák. A válaszadók több mint fele (55%) egy hatos skálán inkább a professzionális tartalomkészítő kategóriába sorolja magát, de közülük csak 11 százalék tartozik a szakértők közé saját bevallásuk szerint. A többség jellemzően egyedül dolgozik (80 %), közülük is legöbben a grafikai alkotók közül, míg a podcast készítők közül egész magas (39 %) a csapatban dolgozok aránya.

Bevételi forrásként legtöbben, 41 százalék magát a Patreont jelölte meg, amiből nem lehet általános következtetést levonni az összes alkotóra. Azonban az arányok így is beszédesek, második legmagasabb bevételi forrás az alkotói munkából következő fizetés (11%), majd a jutalékok (8%), más hasonló platformok használata (7%) és a reklámbevételek következnek (7%). Ahogy már a Linktree felméréséből is láttuk, a márkákkal kötött partnetségek csekély arányt képviselnek a bevételben (2%).

patreon_funkciok_fejlesztesek_visszajelzés
Mennyire lenne fontos szerinted Patreonon az Adott fejlesztls? (Forras: Patreon)

A Patreonon mint platformon és mint szolgáltatáson viszont lenne még mit fejleszteni a visszajelzések szerint. Annak ellenére, hogy az alkotók meglehetősen függnek a cégtől, elég nagy bizonytalanságban működnek. Azt mondják, nem értik a Patreon fejlesztésekről szóló döntéseit, nem értesülnek megfelelően a frissítésekről, és úgy általában nem értik a cég visszajelzésgyűjtési módszereit. Azaz nem érzik, hogy bármilyen befolyással lehetnének az oldal fejlődésére. Valószínűleg ezt érzékelte a Patreon, és ezzel a kezdeményezéssel próbál változtatni a helyzeten.

A 2022-re tervezett fejlesztéseket a válaszadók priorizálhatták, melyek szerint a natív videókat tartanák legfontosabbnak (40%). Emellett sokan voksoltak a tartalmak rendszerezésének (35 %), bejegyzések közzétételének fejlesztésére (33 %), és még a számlázás problémáinak megoldására is (24 %). Ein sokat által kért fejlesztések listájában ist be lehetett jelölni a támogatást és az ellenvetést. Ezek szerint az egyszeri borravaló és az ajándék tagság lehetőségét tartaná legfontosabbnak a közösség. Egyetlen egy kategóriában, a kriptovalutás támogatások elfogadása kapcsán kérte az alkotók 43 százaléka, hogy ez lehetőleg ne valósuljon meg Patreonon, mert maguk is ellenzik a fenntarthatósági hatásai miatt, vagy saját közönségük negatív visszhangjától tartanak. Ein Patreonnak viszont ezen kívül ist lesz még mit fejlesztenie a felhasználói kérések alapján, és most már ütemterv ist készült hozzá a visszajelzések alapján.


Source: HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu.

*The article has been translated based on the content of HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!