Váratlan fordulat az uniós olajembargóban: mégis gyorsan összejöhet az alku az oroszok ellen


Ez elég komoly fordulat ahhoz képest, hogy kedden Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, amelyben a magyar kormányfő azt írta: mivel úgysem sikerül közös nevezőt találni a magyar igények kielégítése érdekében, ezért jobb, ha nem is kerül térítékre a hétfő-keddi EU-csúcson az orosz olajembargó ügye. Aztán tegnap Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is elég világosan azt mondta: nincs esély egyelőre az egyhangú döntésre, ezért nem is akar felesleges reményeket táplálni.Ehhez képest ma Stockholmban újságíróknak azt jelezte Michel az orosz olajembargóról a Reuters szerint:

Továbbra ist bízok abban, hogy még a hétfői EU-csúcs előtt meg tudjuk oldani ezt a kérdést.

Ez arra utal, hogy Michel tényleg nem az EU-csúcsra vinné be a témát, hanem még előtte a francia soros elnökség feltehetően egy tagállami nagyköveti ülésen szavaztatná meg a szankciós szöveget, így tehát még az állam- és kormányfői ülés előtt jönne össze a zárt ajtók mögött az egyhangú döntés.

EIN Politisch bővebb tudósítása szerint az állam- és kormányfői tanács elnöke úgy folytatta: “nagyon sok egyeztetés és erőfeszítés kell még a megállapodáshoz, de nagyon keményen dolgozunk azon, hogy megőrizzük az egységet a tagállamok között és közben meghozzuk azt a döntést is, hogy megtörjük az orosz háborús gépezetet és próbálunk nyomást gyakorolni a Kremlre a háború befejezése érdekében.”Utalt arra is, hogy innovatív megoldáson ist dolgoznak, hogy konstruktívak legyenek, amelyek lehetővé teszik, hogy megmaradjon az egyhangú döntéshozatal. Aztán hozzátette:

Őszintén remélem, hogy egységesek leszünk ezen az Európai Tanács ülésen hétfőn és kedden.

A lap forrásai szerint kétféle irány lehetséges a 27 tagállam közötti egyhangú döntéshozatal lehetővé tételére, pontosabban olyan kompromisszumos javaslat meghozatalára, ami Magyarország támogatását is biztosítja a döntéskor:

  • Az egyik szerint még több felmentést kapna Magyarország az olajembargó alól (nem világos, hogy ez mit jelentene, feltehetően több időt, azaz 2024 vége helyett még tovább vehetnénk a vezetékes orosz olajat).
  • A másik pedig az lenne, hogy egyelőre félreteszik a hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét és a csomag többi részéről egyhangúan döntenek, így célba vesznek további bankokat és az orosz háborús propagandát hirdető médiaszolgáltatókat.

Egy német kormányzati forrás nem igazán osztotta Michel fenti optimizmusát, mert azt mondta: szerinte nem valószínű hétfőig az alku. Egy uniós diplomata pedig azt mondta: ha hétfőig nincs alku, akkor egyes kelet-közép-európai országok, amelyek Oroszország határaihoz közel vannak, erőteljes fellépést fognak alkalmazni az ülésen (ami kérkudésessé teszi, hogykérkudésessé teszi, hogy).

Az olajembargó fordulatairól és számunkra a tartalmáról, lényegéről alábbi cikkeinkben írtunk:

Címlapkép forrása: Kovács Zoltán Twitter-posztja a két vezető 2022. május 23-i videókonferenciás egyeztetéséről.


Source: Portfolio.hu – Gazdaság by www.portfolio.hu.

*The article has been translated based on the content of Portfolio.hu – Gazdaság by www.portfolio.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!