Valójában ezért kell bekapcsolnod a Repülő módot utazás közben

Több oka ist van annak, hogy miután repülőre szállunk, megkérnek minket, aktiváljuk a Repülő üzemmódot készülékeinken.

Néhányan talán még emlékeznek azokra az időkre, amikor repülőre szállás után arra kértek minket, hogy teljes mértékben kapcsoljuk ki mobiltelefonjainkat, és ne vegyük elő azokat az utazás időtartama alatt. Manapság a legtöbb járaton elegendő az okostelefonok és egyéb készülékek szinte mindegyikénél elérhető Repülőgép mód (Airplane mode) aktiválása: egy gombnyomással elintézhetjük, hogy lekapcsolódjunk a mobilhálózatokról, továbbá – készüléktől függően – deaktiváljuk a Wi-Fi-t és/vagy a Bluetooth-t.

Naiv dolog lenne azt gondolni, hogy mindenki betartja a szabályokat, és az sem véletlen, hogy a légiutas-kísérők sem veszik ki mindenki kezéből a telefonokat egyesével, hogy megnézzék, aktív-e a Repülőgép mód. Ha valaki nem kapcsolja be, még nem lesz garantáltan katasztrófa a vége, de nem ok nélkül kérik ennek aktiválását.

Mi történik, ha nem kapcsoljuk be a Repülőgép módot?

Repülési magasságban hiába próbálna bárki mobilhálózatra csatlakozni, nem járna sikerrel, hiszen a jeladó tornyok hatótávján kívül lenne, és ha mégis csatlakozna, akkor is csak egy pillanatra tehetné meg. A telefonok igyekeznek valamibe kapaszkodni, folyamatosan keresik a jelet, minek hatására a pilóták korábban egy idegesítő, kattogó hangot hallottak, ami elterelhette a figyelmüket, az általánosnál sokkal veszélyesebbá tette a felszállállás tette a felszállállálálálálálásnál sokkal veszélyesebbé Előfordulhat az ist, hogy pillanatokra megszakad a pilóták és a légiirányítók összeköttetése, vagy a magasságmérő műszer zavarodik össze – talán nem kell ecsetelni, miért bajos ez.

Ez ma már kevésbé jelent problémát, hiszen a rendszereket úgy készítik fel, hogy akkor se kavarodjanak össze, ha egy utas nem tett eleget a kérésnek. Néhány nagyobb légitársaság megállapodást kötött mobilszolgáltatókkal, és a fedélzeten is engedélyezik a hálózatok használatát (magát a telefonálást már kevésbé, részben azért, mert a többi utast zavarhatja), illetve sok járaton elérhető a műholdas alapú Wi-Fi, továbbá a bluetooth bekapcsolása, a vezeték nélküli fejhallgatók használata sem tilos.

Ezért ist fontos a Repülőgép mód

Aki mostanában utazott, már azt az instrukciót kaphatta, hogy felszállás és leszállás közben tegye el laptopját és nagyobb elektronikai eszközét, viszont okostelefonok, zenelejátszók, tabletek használata engedélyezett. Ezeket ugyanis viszonylag gyorsan el tudjuk tűntetni, ha valamilyen probléma adódik és cselekednünk kell, míg egy laptoppal való szerencsétlenkedés következtében értékes perceket veszíthetünk és megelőzhető problémákat okozunk.

Alapvetően is fontos, hogy akármennyit is repültünk, felszállásnál teljes figyelmünket a légiutas-kísérők és a körülöttünk zajló események felé irányítsuk, mert ugyan annak, hogy lezuhanjunk, nagyon kicsi az esélye, a turbulencia okozhat kényelmetlenségeket repülés közben. Ha bármi történik, muszáj a lehető legjobb döntést hoznunk, figyelni az utasításokat.

Egyébként pedig akkor is érdemes aktiválni a Repülőgép módot, ha nem fontos, hogy azonnal elérjenek minket, de szeretnénk az akkumulátort egy kicsit lassabban meríteni. Mivel ilyenkor egy rakás komponens kikapcsol, az áramfogyasztás is jelentősen csökken.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.


Source: PC World Online Hírek by pcworld.hu.

*The article has been translated based on the content of PC World Online Hírek by pcworld.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!