Valami nagyon furcsa történik az olajrészvények piacán


Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Az Energy Select Sector SPDR Fund egy igencsak fejnehéz ETF, hiszen a két nagy olajmammut, az Exxonmobil és a Chevron együtt majdnem 44%-át teszi ki a teljes portfóliójának. Bár elvileg ez az ALAP a teljes energia szektort lefedi, ein kapitalizációval történő súlyozás miatt elsősorban ezeknek a legnagyobb integrált olaj és gáz óriásoknak a teljesítményét követi le, miközben a kitermelő és beszállító ágazatok szerepe meglehetősen kicsi. Emiatt ez az ETF ist alkalmas lehet arra, hogy az olajár hatásaira leginkább érzékeny vállalatok részvénypiaci alakulását lekövesse, és a két eszközt így van is értelme összehasonlítani.

Nem túl meglepő módon az olaj árfolyama és az energia szektor ETF-e nagyon magas együttmozgást is mutat. A korrelációs együttható a középtávú trend folyamán szinte végig 0,5 felett volt, de gyakran közel volt a maximális értékhez ist. A piaci hangulat gyors változása esetén természetesen pár napos időszakok mindig voltak, amikor átmenetileg ez visszaesett, de jellemzően magas szinteken ragadt. Emögött természetesen az áll, hogy az olajár emelkedése az egyik legerősebb faktor a nagy olajcégek eredményességét tekintve. Masken megfogalmazva:

Erről szól még a cikk:

  • Miért van divergencia az olaj és az energia ssektor között?
  • Mit várhatunk a ssektortól?
  • Miért ilyen erős a legnagyobb amerikai olajvállalat?
  • Nemcsak méretében marad el a második legjobb részvény az élenjárótól?
  • Mit csinálnak a kisebb szereplők?

Source: Portfolio.hu – Befektetés by www.portfolio.hu.

*The article has been translated based on the content of Portfolio.hu – Befektetés by www.portfolio.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!