V Sloveniji letno zabeležimo okoli 60.000 udarov strel, zato ob nevihtah izklopite naprave iz telekomunikacijskega in električnega omrežja


Nekatere dele Slovenije so v zadnjem obdobju prizadele močne nevihte z udari strel, poletne nevihte pa nas bodo spremljale tudi v prihodnje.

Posledica udarov strel so pogosto tudi poškodovani ali popolnoma uničeni modemi, televizorji, igralne konzole in računalniki. Da bi se temu izognili, v Telekomu Slovenije vsem uporabnikom priporočajo, da elektronske naprave pred udari strel najenostavneje zaščitijo tako, da jih ob napovedani nevihti in pred odhodom na dopust izklopijo tako iz komunikacijskegaž kot iz električnega.

V Slowenisch letno zabeležimo okoli 60.000 udarov strel. S toplimi dnevi se možnost močnejših neviht z udari strel poveča, tako da je udarov strel poleti lahko tudi do šestkrat več kot v ostalih mesecih. Zato je pomembno, da pred nevihto ali odhodom na dopust uporabniki elektronske naprave izklopijo iz vseh vtičnic – tako klasičnih za električno napajanje kot iz telekomunikacijskega omrežja. Izklop naprav iz omrežja je namreč najbolj zanesljiva zaščita pred udari strel, kar velja tudi v primeru uporabe prenapetostne zaščite.

Brezplačno SMS-obveščanje o možnosti udara strel
Uporabnikom, ki so hkrati naročniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije, je na voljo brezplačna storitev Strela-Alarm, ki temelji na sistemu Skalar. Gre za sistem, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.

Z vklopom storitve uporabniki prejmejo SMS-sporočilo, ki jih vnaprej opozori na možnost udara strel na območju, kjer imajo fiksni priključek, tako da lahko naprave pravočasno izklopijo iz omrežja. Na prejemanje brezplačnih SMS-opozoril se naročijo tako, da na številko 041 145 000 pošljejo SMS s ključno besedo STRELA, naredijo presledek ter navedejo svoje UPORABNIŠKO IME za fiksne storitve Telekoma Slovenije. Primer zapisa v SMS-sporočilu: STRELA novakj.

Več priporočil, kako ravnati ob nevihtah, je na voljo na http://ts.si/bliskoviti-obisk.


Source: Računalništvo in telefonija – Računalniške novice by racunalniske-novice.com.

*The article has been translated based on the content of Računalništvo in telefonija – Računalniške novice by racunalniske-novice.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!