„UTEŠNA NAGRADA“ ZA KIJEV, POLJSKA I SLOVAČKA KREĆU U LOBIRANJE

U Sjedinjenim Državama i dalje poskupljuju hrana i gorivo čije se cene najviše kontrolišu, navodi Njujork tajms. Velikaši nafte i gasa pokreću projekte koji će sasvim uništiti klimu, nadaju se da svet neće reagovati, upozorava Gardijan. Poljska i Slovačka najavljuju razgovore sa liderima zapada kako bi Ukrajina dobila status kandidata za članstvo, prenosi Ukrinform. Moskovske službe tvrde da je Kijev nameravao da inficira stanovništvo Luganska tuberkulozom, te i da primeni „sirijski Szenario“, objavljuje Raša tudej. Makron je Ukrajini ponudio „utešnu nagradu“, piše u Politici
(Moskva tvrdi da je Ukrajina pokušala da inficira prorusko stanovništvo u Luganskoj narodnoj republici tuberkulozom, objavljuje RT)

Inflacija u Americi usporava, ali poskupljuju čak i artikli, poput hrane i goriva, koji se pomno prate. Britanski list upozorava da naftni giganti imaju projekte koji će devastirati klimatske uslove, nadajući se da vlade širom sveta neće preduzeti dodatne korake zaštite. Poljska i Slovačka posetiće lidere sa zapada kako bi ih ubedili da prihvate Ukrajinu kao kandidata za članstvo. Službe iz Moskve tvrde da su biohemijske laboratorije u Lugansku planirale da zaraze prorusko stanovništvo tuberkulozom, te da Kijev planira da podmetne Rusiji „sirijski Szenario“. Markon je Ukrajini ponudio „utešnu nagradu“.

Nastavljaju se poskupljenja u SAD

„Inflacija usporava, ali poskupljenja klackaju“, glavni je naslov u Njujork tajmsu. I dalje je veliki pritisak koji utiče na rast inflacije i dovodi domaćinstva u izazovnu situaciju, dok se Bela kuća i Federalne rezerve trude da stave ekonomiju na sigurniji pravac. Godišnja inflacija menjana je prvi put posle dužeg vremena u aprilu, ali indeks troškova ipak se povećao za 8,3 odsto, što je izuzetno brzo. Istovremeno, mere koje se pomno prate a koje se tiču ​​cene hrane i goriva, ipak nisu sprečile poskupljenja.

„Produženje rata biće test za jedinstvo zapada“, još jedan je naslov na prvoj strani američkog dnevnika. Zapad se ujedinio protiv ruskog rata u Ukrajini brže i zdušnije nego što je to bilo ko očekivao, stoji u tekstu. Ali kako rat sve duže traje, ono što će ostati mesecima i možda godinama kasnije da visi jeste testiranje odlučnosti zapadnih zemalja, gde se evropski i američki zvaničnici pitaju da li će rastući ekonomski gubitak vremenom erodirati ovu solidarnost.

www.nytimes.com

Wächter-12.-5.-s

Opasnost od „karbonskih bombi“

„Karbonske bombe izazvaće klimatsku katastrofu“, glavni je naslov na prvoj strani Gardijana. Velikaši nafte i gasa planiraju masovne projekte koji prete da uznapreduju klimatsku krizu. Ako vlade ne reaguju, ove firme će nastaviti da prave velike profite, „dok svet bude goreo“. Najveći proizvođači fosilnih goriva tajno planiraju projekte koji će odvesti klimu daleko od međunarodno dozvoljenih temperaturnih ograničenja i izazvati katastrofalni globalni udarac, pokazuje istraživanje ovog lista. Ekskluzivni podaci koje Gardijan najavljuje u tekstu, otkrivaju da se ove kompanije kockaju u multimilijardama nasuprot zaustavljanju globalnog zagrevanja: njihova ogromna ulaganja u buduću proizvodnju goriva mogu da se isplate samo ako države pothitno ne preduzmuake.

Britanski dnevnik u vrhu strane piše i da će se „ruske trupe optužene za ubijanje civila, prve suočiti sa suđenjima za ratne zločine“.

www.theguardian.com

Ukrinform-12.5.-s

Poljska i Slovačka lobiraju za Kijev

Ruske trupe nastavljaju sa operacijama u istočnoj zoni kako bi uspostavili punu kontrolu nad teritorijama Donjecka, Luganska, Hersona, kako bi zadržali kopneni prolaz prema privremeno okupiranom Krimu, istakla je Vojska Ukrajine a prenosi ukrainska državna agencija Ukrinform. Generalštab podseća da u pravcu prema Volinu, Polisiji i Siverskiju, određene jedinice oružanih snaga Republike Belorusije nastavljaju da obezbeđuju ukrainsko-belorusku granicu u oblastima Bresta i Gomela. I dalje je na snazi ​​opasnost od napada projektilima i bombama na ukrainske objektes sa teritorije Belorusije.

Predsednik Poljske Andrzej Duda i šefica slovačke države Zuzana Čaputova otputovaće zajedno u zemlje zapadne Evrope kako bi ubedili tamošnje lidere da podrže ideju da se Ukrajini odobri status kandidata, prenosi Ukrinform u izdvojenoj vesti. „Nemamo dilemu da Ukrajinci treba ovaj status da dobiju što je pre moguće, i potrudićemo se da u to ubedimo buduće sagovornike“, rekao je Duda.

www.ukinformation.net

RT-12.5.-s

Tuberkuloza im „Sirijski-Szenario“

Moskva tvrdi da je Ukrajina pokušala da inficira prorusko stanovništvo u Luganskoj narodnoj republici tuberkulozom i da je dozvolila Pentagonu da preduzima eksperimente nad ljudima u psihijatrijskom odeljenju Harkova, objavljuje ruska državna agencija RT. Govoreći o nalazima Ministarstva odbrane kada je u pitanju navodno američko finansiranje laboratorija za biološko oružje u Ukrajini, šef ruske Radioaktivne, hemijske i biološke zaštitne službe Igor Kirilov tvrdi da su pronađeni dokazi koji ukazuju na to da je Kijev pokušao da inficira stanovnike Slavjanoserbska u Luganskoj oblasti visoko patogenim virusom tuberkuloze 2020. godine. Naime, flajeri su bili natopljeni ovim agensom i deljeni u selu Stepovoe.

U izdvojenoj vesti, Raša tudej objavljuje da je Moskva optužila ukrainske vlasti da se dogovaraju da upotrebe oružje za masovno uništenje i to podmetnu ruskoj vojsci. Vorfall će iskoristiti da se izazove isttraga poput „sirijskiog scenarija“ da bi se prikazali lažni dokazi i uperio prst u pogrešne krivce. Ruska služba je podsetila da je sličan događaj isfabrikovan u sirijskoj Dumi 2018, kada su SAD, Britanija i Francuska odmah okrivile Damask i pokrenule napade na sirijsku teritoriju pre nego što je bilo kakva isttraga mogla da počne.

www.rt.com

Politika-12.5.s

Utešna nagrada od Makrona

Evropska politička zajednica je utešna nagrada pretendentima na ulazak u EU, piše Politika uz naslov „Makron ohladio ambicije Zelenskog“. Iz Strazbura je stigao „hladan tuš“ za Kijev, koji se nadao da je od Ursule fon der Lajen dobio ispravnu kartu koja pokazuje prečicu za ulazak u Evropsku uniju. Na Dan Evrope, baš kad je administracija Volodimira Zelenskog marljivo ispunila i drugi deo upitnika za članstvo u EU, Emanuel Makron je u Evropskom parlamentu poručio da je Ukrajina „srdačan član Evrope“, ali da će biti potrebne godine da bi postala deo unije. Da ne bi potpuno obreshrabrio ukrainsku vlast, francuski predsednik je na završetku Konferencije budućnosti Evrope Kijevu ponudio utešnu nagradu: ulazak u novi, širi format – Evropsku političku zajednicu.

„Priština danas podnosi zahtev za članstvo u Savetu Evrope“, još jedan je naslov u vrhu strane. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je juče po podne u Brisel, kako bi prisustvovao večeri u organizaciji šefa diplomatije Evropske unije Đuzepe Borelja za lidere zapadnog Balkana. Vučića je po dolasku u Brisel dočekala vest da će ministarka spoljnih poslova privremenih insitucija danas predati zahtev za članstvo takozvanog Kosova u Savet Evrope.

www.politika.rs

Danas-12.5.-s

Sporazum (delimično) na snazi

Da li je najavljenim akcijama Beograda i Prištine „srušen“ Vašingtonski sporazum, pita Danas uz naslov „Obećano u Beloj kući nije prestalo da važi“. Igor Novaković kaže da Vašington nije odustao od dokumenta u celini, ali verovatno od nekih elemenata jeste. „Ozbiljne države poštuju sporazume u kojima je posredovala američka administracija“, ističe Milan Antonijević. Aljbin Kurti najavio je da će Priština uprkos sporazumu predati zahtev za članstvo u Partnerstvu za mir i Savetu Evrope, a Aleksandar Vučić zapretio novim povlačenjem priznanja Kosova.

List Danas piše io tome kako će izgledati povratak proevropske opozicije u parlament. Naslov teksta je „Opozicija u Skupštini u pet kolona“.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!