URME, slatkiši među voćem: Lako se vare i smanjuju osećaj gladi

Plodovi braon boje izvor su selena, bogati su vlaknima i antioksidansima, a zbog visokog sadržaja fosfora zovu ih i hranom za mozak.

Važno mesto na trpezi urme zauzimaju u arapskim zemljama, međutim, u ostatku sveta nisu tako često zastupljene i to najčešće sušene.

Hintergrundfoto erstellt von 8photo - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Njima se, kao slatkišu iz prirode, okreću oni koji izbegavaju šećer. Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke za organizam važne materije koje se teže nalaze u namirnicama „običnog“ menija. Među njima prednjači selen.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Ovaj antioksidans sprečava jača imunitet, efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a smanjuje i rizik od pojave raka. Selen je važan i za rad štitne žlezde, jer u slučaju nedostatka dolazi do hormonskog disbalansa.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Urme sadrže lutein i zeaksantin, poznatih i kao „vitamini za oči“. Lutein i zeaksantin ubrajaju se u grupu karotenoida, deluju kao antioksidansi i na taj način štite mrežnjaču oka od mogućih oštećenja izazvanih svetlom.

Među korisnim materijama koje urme sadrže nalazi se i fosfor koji igra važnu ulogu u radu mozga. Zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bave intelektualnim radom.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Zahvaljujući visokom sadržaju prirodnih šećera – glukoze, saharoze i fruktoze – smeđi duguljasti plodovi korisni su iu ishrani onih koji troše dosta energije.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je odlična zamena za običan šećer. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi i zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bore protiv viška kilograma.


Source: Sito&Rešeto by www.sitoireseto.com.

*The article has been translated based on the content of Sito&Rešeto by www.sitoireseto.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!