U Zavodu za sudsku medicinu ugovore o djelu sklapali na neodređeno!

24.06.2022. / 13:57

BANJALUKA – Revizori Republike Srpske prošle godine su po prvi put posjetili Zavod za sudsku medicinu RS, a izvještaj koji su ovih dana objavili pokazuje da su se u nedostatku kontrole u ovoj ustanovi godinama činile brojne nezakonitosti.

FOTO: Kapital

Uprava Zavoda pravila je nevjerovatne pravne akrobacije nepoznate domaćem zakonodavstvu.

Tako su na primjer, ugovore o djelu koji bi trebali da se koriste kod povremenih i privremenih poslova, sklapali na neodređen period, što je nepojmljivo.

Još od 2016. na taj način su angažovani forenzičar u Bijeljini te pomoćnik obducenta u Trebinju.

Da stvar bude gora, riječ je o poslovima koji čine redovnu, osnovnu djelatnost zavoda.

Zakonom o radu je propisano da se ugovor o djelu može zaključiti radi obavljanja poslova koji su van djelatnosti poslodavca i koji imaju za predmet samostalno izvršenje određenog fizičkog ili intelektualnog posla“, podsjećaju revizori u svom izvještaju.

Je samo dio nepravilnosti. Pet zaposlenih radi na mjestima koja nisu uopšte sistematizovana, dok je u dva slučaja utvrđeno kako su za pozicije na kojima treba da radi jedna osoba, angažovano njih dvoje.

Sve je, kako se ispostavilo, rađeno bez saglasnosti Ministarstva zdravlja Srpske.

Za novo zapošljavanje i produženje ugovora o radu nije pribavljena saglasnost nadležnog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, shodno zaključku Vlade Republike Srpske o ograničavanju zapošljavanja u javnim zdravstvenim ustanovama iovima u Republici Srp.01 fondod“, navodi se u izvještaju.

Uprava zatečena na spavanju

Revizori su upravu Zavoda zatekli na spavanju. Upravni odbor nije imao program rada i finansijski plan kako za ovu tako ni za prošlu godinu.

Tokom prošle godine održana je samo jedna sjednica UO iako je Poslovnikom o radu definisano da se one održavaju jednom u tri mjeseca, a po potrebi i češće.

Kontrolom je ustanovljeno i da je evidencija o prisustvu radnika na poslu netačna. Radno vrijeme bilo je šest sati, dok se u šihtarice upisivalo da se radi osam časova.

Slično je bilo i sa evidencijom o korištenju službenih vozila pa su revizori zaključili kako je sistem internih kontrola nije funkcionisao.

Revizijom je utvrđeno da su plate svim zaposlenim uvećane za 15 odsto po osnovu otežanih uslova rada suprotno Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u oblasti zdravstva.

Zbog svega navedenog, Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je Zavodu mišljenje sa rezervom i čak 16 preporuka kako bi svoje poslovanje uskladili sa zakonom i propisima.

Direktor Zavoda Željko Karan kaže kako je dobar dio njih već sproveden.

Mi smo dugo vremena bili ustanova u nastajanju gdje smo se uhodavali. Donesen je i novi statut kako bi se uskladili sa propisima. Većina preporuka je već sprovedena, neće biti nikakvih problema“, kazao je Karan.


Source: Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba.

*The article has been translated based on the content of Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!