U Srbiji prošle godine najviše turskih državljana bez dozvole za rad

U Srbiji prošle godine najviše turskih državljana bez dozvole za rad

Inspektori rada su tokom kontrole u 2021. godini zatekli ukupno 7.831 stranog državljanina u Srbiji, od kojih oko 1.300 nije imalo dozvole za rad, a najveći broj njih bili su državljani Turske.

U Izveštaju Inspektorata za rad za 2021. godinu, koji je danas predstavljen na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), navedeno je da je tokom te godine obavljeno je ukupno 63.670 inspekcijskih nadzora i poseta, dva odsto više nego 2020. godine.

U radu „na crno“ inspektori su zatekli 5.261 Läuse, a posle preduzetih inspekcijskih mera, poslodavci su zaposlili više od 3.000 njih. Uz to je 151 neregistrovana firma, koja je otkrivena, odmah je upisana u registar Agencije za privredne registre.

Inspiri -Su na radu „na crno“ najčešće zaticali mlade, pre svega nekvalifikovane radnike, najčešće do srednjeg nivoa stručne Spreme, Zaposlen Bez Redovih Zara, Zatim Stručne, Godina, Kao i Primaoi, Zatim, Zatim, Zatim, Zatim, Zatim, Zatim, Oda, Oda, Kao i Primaoi, Zatim, Zatim, Zatim, Zatim.

Poslovi koje su obavljali su najčešće visokorizični

U praksi ih je Tesko identifikovati, zbog straha radnika od gubitka i takvog posla, Kao i zbog saglasnosti radnika i poslodavca da se u trenutku inspekcijskog nadzora izbegne legalizovanje TOG odnosa Sto je najčešći slučaj u građevinarstvu i sezonskim poslovima u poljoprivredi, Kao iu ugostiteljskoj, trgovinskoj i zanatskoj delatnosti.

U pojedinim delatnostima, kao što su ugostiteljstvo i građevinarstvo, zapaženo je da se povećava broj radno angažovanih „na crno“ u istim periodima svake godine.

U ugostiteljstvu je to, kako je navedeno, leti, au gradjevinarstvu pred kraj građevinske sezone. Primećeno je i veliko premeštanje radne snage sa jednog na drugo gradilište.

Inspektori rada su zaticali na radu „na crno“ one strance s kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu, nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje i nisu im obezbedili dozvole za rad u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, stranci zatečeni u radu „na crno“, posle inspekcijskog nadzora i mera koje su preduzeli inspektori rada, često ne zasnivaju radni odnos s poslodavcem, već odlaze u matičnu zemlju, aumesto njih se radno.

Najviše stranih radnika došlo iz Turske, Kine, Vijetnama

U 2021. godini prilikom inspekcijske kontrole zatečeni su radnici iz Kine, Turske, Vijetnama, Turkmenistana, Tunisa, Gane, Južne Koreje, Tajlanda, Saudijske Arabije, Rusije, regiona…

Najviše radnika je došlo iz Kine – 5.760, od kojih bez radne dozvole bilo četvoro. Među najbrojnijim radnicima koji su zaposleni u matičnoj zemlji i upućeni na rad kod poslodavaca u Srbiji su takodje građani Kine, zatim Turske i Vijetnama.

Najveći broj kontrola bezbednosti i zdravlja na radu obavljen je kod poslodavaca koji se bave trgovinom (10.258), uslugama smeštaja i ishrane (1.706), građevinarstva (1.540) i industrije (1.276).

Zaključak u godišnjem izveštaju Inspektorata je da je broj izvršenih inspekcijskih nadzora u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu povećan za pet odsto u odnosu na 2020. godinu, au odnosu na 2019.

Ministarka Kisić novi predsedavajući SES-a

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić danas je preuzela predsedavanje SES-om od predsdnika Unije poslodavaca Srbije Miloša Nenezića.

Ona je rekla na konferenciji za novinare održanoj posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta da je prilikom inspekcijskih nadzora utvrđeno da je nešto više od 5.200 radnika radilo u sivoj zoni.

Dodala je da je više od 60 odsto radnika, za koje je utvrđeno da su radili u sivoj zoni, posle inspekcijskog nadzora zaposleno na neodređeno vreme.

Kisić je rekla da cilj inspekcijskih nadzora „nisu represivne mere“, već „sprovođenje svih mera koje će usloviti povećanje efikasnosti bezbednosi i poboljšanje uslova rada radnika“.


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!