Twee derde van de gemeenten verzaakt tot nu toe bij huisvesten statushouders


Over de woonplekken zijn in het verleden afspraken gemaakt met de Nederlandse gemeenten. Daarin staat aan hoeveel mensen met een verblijfsvergunning gemeenten onderdak moeten bieden. Het ministerie publiceert maandelijks cijfers over hoe wordt voldaan aan deze afspraken. En dat blijkt niet goed te zijn.

Tien gemeenten hebben tot en met april nog geen enkele statushouder gehuisvest, terwijl ze wel een zogeheten taakstelling hebben. De slechtst presterende gemeenten zijn Eijsden-Margraten, the nog geen enkele van de 37 statushouders heeft opgenomen, the gemeente Weststellingwerf (0 van 29) en Rozendaal (0 van 18).

Overlopen asielzoekerscentra

Doordat veel gemeenten zich niet aan de afspraken met het kabinet houden, lopen asielzoekerscentra over. De statushouders die geen woonruimte van gemeenten aangeboden krijgen, blijven noodgedwongen in de asielzoekerscentra. Omdat er nieuwe asielzoekers blijven komen, ontstaat ruimtegebrek.

Dat leidde er den letzten Zeh dat asielzoekers bij aanmeldcentrum in Ter Apel enkele uren buiten op het gras moesten wachten. De vrees ist dat dat alleen maar erger wordt. Gewoonlijk neemt het aantal asielzoekers in de zomermaanden toe.

Er ist ook goed nieuws: 71 gemeenten voldoen nu al aan de taakstelling voor 1 juli 2022

Politiek verslaggever Floor Bremer: „System loopt helemaal vast“

“Aan alle kanten loopt het asielsysteem in Nederland op dit moment vast. De staatssecretaris kan gemeenten (nog) niet dwingen asielzoekers op te nemen. Maar wel is er de verplichting om statushouders te huisvesten. Een paar weken geleden is daarom afgesproken in het Veiligheidsberaad dat gemeenten versneld gaan zorgen voor de opvang van in ieder geval 2000 statushouders, dat komt neer op een paar mensen per gemeente.

Maar gemeenten hebben sindsdien nog maar enkele tientallen plekken geleverd. Intussen komen de zomermaanden eraan en de afgelopen jaren laten zien dat er dan meer vluchtelingen komen. Het is een ingewikkelde puzzel, waardoor de staatssecretaris voor Asielzaken op dit moment alleen maar bezig is de Krise te managed en niet met besturen.”


Source: RTL Nieuws by www.rtlnieuws.nl.

*The article has been translated based on the content of RTL Nieuws by www.rtlnieuws.nl. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!