Toni Clos präsentiert el dietari ‘Quadern a distància’ a la Biblioteca

Presentació ‘Quadern a distància’ von Toni Clos

Quadern a distància Es ist ein Buch des redaktionellen Círculo Rojo, das so die Taula der conveniència i eficàcia de la figura dels inspectors de cara al seguiment de tasques als centres educatius darstellt. El seu autor és Toni Clos, qui va ser inspector d’educació. Clos ha aprofitat el temps de connament a causa de la pandèmia per reflexionar al voltant d’aquest concepte i afegir-hi també la seva vessant artística, i ho ha plasmat a manera de dietari.

Un dietari on hi parla de tot: de la pintura, de la literatura, de la música; de la vida, de la politica i la societat parisenca del segle XIX, d’amors, amistats amouroses i d’amants. I sobretot dels claus amb les seves model.

Una de les reflexions del lliber és la conveniència que existeixi un cos d’inspectors ambdependència absoluta de la Direcció d’Ensenyament. Com a alternativa, es planteja un menor control i una major confiança en els centres i en els rüstet directius aus, per encarar-se cap a un nou model més eficaç i eficient. Aquest seria l’exemple del model de Finlàndia, on fa dècades que no tenen inspecció i disposen dels millors resultats educatius: descentralització real, corresponsabilitat i la millor formació iconfiança en el professorat.

Presentació ‘Quadern a distància’ von Toni Clos

D’aquesta qüestió i d’altres tracta el llibre ‘Quadern a distància’. Abans de parlar-ne a la Biblioteca -en una presentació a càrrec del professor Jordi Morera- Clos n’ha parlat al programa ‘Martorelletres’ de Ràdio Martorell, en una entrevista concedida a la sevaconductora, Josefina Canals.

Toni, com va néixer la idea d’escriure aquest dietari?

Va ser arran d’aprofitar el moment de confinament durant la pandèmia, on vaig decidir fer una mena de recull de reflexions sobre diversos temes que em preocupaven. Era d’alguna manera com una teràpia per aguantar el dia a dia i tot el que ens va tocar passar: la por, l’haver de canviar els hàbits…Tot això va influir-me tant que vaig pensar que era el moment de parar , reflexionar i escriure sobre el que em passava pel cap. El dietari segueix el dia a dia des 10 de març fins l’1 de setembre i després fa un salt temporal fins l’últim dia de l’any, el 31 de desembre.

Presentació ‘Quadern a distància’ von Toni Clos

Quins són aquests temes que et preocupen?

Des del punt de vista educatiu, jo he estat 28 anys i mig fent d’inspector d’educació. Tot el thema social i llligat a aquest àmbit m’ha interessat molt sempre, però també com a artista m’he dedicat a pintar i dibuixar. Aquesta vessant la vaig posar a prova en aquest moment de tancament, on vaig potenciar el parlar, l’observació… All lliber parlo del concepte „finestrejar“, ja que d’alguna manera jo espiava i mirava des de la finestra els carrers buits, la natura usw.

En Quines Lectures et vas submergir durant el Confinament?

A part de llegir molts llibres nous, vaig aprofitar per repassar altres com la Bíblia, diaris o dietaris, la poesia de Joan Vinyoli, etc. Tot allò que tenia a l’espera de tenir un moment per llegir ho vaig aprofitar durant aquells dies i dir la meva en aspektes vitals com el dormir, el somniar, l’amistat, l’amor, el sexe usw.

Presentació ‘Quadern a distància’ von Toni Clos

Va ser doncs una manera de deixar anar l’angoixa?

Efectivament, era una manera d’esbandir el patiment i poder deixar per escrit el que seria una part important de la història. A la distància, veig que ha estat una experiència impressionant i malgrat ser que un moment que no ens hagués agradat viure a ningú, si gires el mitjó comproves que queda una part de la vida ben aprofitada i pensada.

La portada és creació teva?

Nein, és de l’Ignasi Blanc, un dels millors il·lustradors que hi ha actualment al país per mi. A part de les il·lustracions de la portada i de la contraportada, també ha fet quatre o cinc dibuixos més que estan a dins del llibre. Tots els dibuixos els va fer a partir del dietari, ja que mentre jo escrivia anava parlant simultàniament amb ell. Zum Beispiel la figura que surt a la portada és la meva, sóc jo dibuixat per ell mentre finestrejo i observo el dia a dia. L’Ignasi ist ein Illustrador, der nivell europeu té la feina que vol i ha engegat ara una campanya de col·laboració de tots els artistes per fer front a la guerra de Ucraïna i Rússia.


Source: Web de notícies de l'Ajuntament de Martorell by martorelldigital.cat.

*The article has been translated based on the content of Web de notícies de l'Ajuntament de Martorell by martorelldigital.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!