Tökéletes vihar a kryptopiacon, sztártermékek válnak semmivé

Tökéletes vihar

Valósággal menekültek a befektetők a tőkepiacokról a mögöttünk álló napokban, a meredek esés a kriptovaluta-piacon pedig nemrég meg nagyobb fokozatba kapcsolt, pár nap leforgása alatt elképesztő mennyiségű pénz törlődött a rendszerből. Több oka is van a széleskörű zuhanásnak, csak hogy a legfontosabbakat megemlítsük:

  • Világszerte egyre tarthatatlanabbnak tűnő inflációs nyomással szembesülnek a gazdaságok, amire jelentős likviditásszűkítéssel és a mérlegfőösszegek gyors ütemű leépítésével reagálnak a jegybankok, elsősorban az amerikai jegybank, a Fed lépéseire reagálnak ilyen vehemensen a befektetők.
  • A nagyobb befektetési alapok komoly veszteséget szenvednek el a kockázatosabb pozíciókon, a veszteségek fedezésére pedig egyéb, biztonságosabbnak tűnő pozíciókat ist zárni kényszerülnek, ez a körülmény ist hozzátesz ahhoz, hogy

    széleskörű, gyakorlatilag minden eszközosztályt érintő tőkepiaci esésről beszélünk, nem igazán van hova menekülni.

  • Ami pedig célzottan a kriptovaluta-piacot illeti, itt egy kifejezetten kockázatos eszközosztályról beszélhetünk amiről már a közelmúlt eséseinél is bebizonyosodott, hogy a kripto-evangélisták meggyőződésével ellentétben nem feltétlenül szolgálnak megfelelő menekülőeszközként, sőt. A piacra jellemző karakterisztika, miszerint a kriptovaluták tulajdoni hányadában jellemzően magasabb arányban vannak a kisbefektetők mint a részvényeknél, ugyancsak érv lehet a jelentősebb szakadás mellett.
  • Még egy kripto-specifikus ok a piac esésére, hogy a Stablecoinokban alapvetően megingott a bizalom a kriptoközösségekben az elmúlt napokban, miután több fontos coin árfolyama is elszakadt a dollártól, elképesztő eséseket láthatunk egy-egy kisebb kapitalizációjú valutánál.

Egy szó mint száz, valósággal menekülnek a befektetők, ezt a legjobban talán a teljes kriptovaluta-piac méretének drasztikus csökkenése mutatja. A tavaly novemberi csúcson 2,96 ezer milliárd dollár volt a piaci kapitalizáció, azóta ez 59,1 százalékkal, azaz 1,75 ezer milliárd dollárral lett kevesebb.

Csak az elmúlt héten 600 milliárd dollár tűnt el a kryptopiacról.

Forras: coinmarketcap.com

Földbe állnak a sztárok

Ami a legjelentősebb kriptovalutát, a Bitcoin illeti, tavaly november elején meg 1,27 ezer milliárd dolláros piacról beszélhettünk, azóta azonban 57,5 ​​százalékos zuhanást követően 540 milliárd dollárra esett a kapitalizáció,

csak az elmúlt 8 napban 215,5 milliárd dollárt „menekítettek“ ki a befektetők a bitcoinból.

Forras: coinmarketcap.com

Ami pedig az árfolyamot illeti, a bitcoin jegyzése idén már 41 százalékot zuhant, míg csak a nemrég begyorsult széleskörű tőkepiaci eladási hullám során (azaz szűk egy hét alatt) 29,1 százalékot esett ein jegyzes.

Még ennél ist durvább a helyzet a második legnagyobb valutánál az ethernéla kriptovaluta piaci értéke 60 százalékot esett a novemberi csúcs óta, azaz 339,1 milliárd dollárt vontak ki a befektetők az eszközből,

csak az elmúlt 7 napban 125 milliárd dollárt.

Forras: coinmarketcap.com

Az ether jegyzése idén eddig 47,6 százalékkal került lejjebb, míg az elmúlt egy hét alatt 34,3 százalékot esett az árfolyam.

Vérengzés a kisebb kriptóknál

Ahogy arról már beszámoltunk, a TerraUSD nevű stablecoin árfolyama jelentősen esett a napokban, ami hozzátett a pánikszerű hangulathoz a piacon, ma azonban egy másik, lényegében a legfontosabb és legnagyobb piaci értékű stablecoinnál is kinyílt az olló és az értéke jelentősen a dollár értéke alá csökkent. Egész pontosan a Tether (USDT) nevű stablecoinról van szó, aminek értéke 94 center zuhant (a Coinbase adatai szerint) a mai kereskedésben, és bár erről a szintről visszakorrigált az árfolyam, az írás pillanatában nincs meg a dollárral való paritás, ami elméletben az egész token lényege lenne.

Ein fentiek alapján úgy tűnik, hogy

a stablecoinokban alapvetően megingott a bizalom a kriptoközösségekben.

Ein TerraUSD (UST) például a hét elején az 1 dolláros szintről egészen 22 centig zuhant,

ezzel 12,5 milliárd dollár tűnt el az elmúlt szűk egy hétben,
Forras: coinmarketcap.com

míg a Waves USDN stablecoinja szerdán szintén nagyot esett, a luna-t pedig, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, gyakorlatilag kivégezték a befektetők,

ami a piaci kapitalizáció tekintetében 28 milliárd dolláros mínuszt jelent.

Forra: coinmarketcap.com

Az alábbi ábrán pedig az elmúlt hét nap 10 legnagyobb vesztesét lehet látni a kriptovaluta-piacon, már ami a százalékos veszteségeket illeti – nagy többségében itt ugyanis kis piaci kapitalizációjú coinokról beszélünk.

Forra: coinmarketcap.com

Összességében tehát elmondható, hogy a széleskörű tőkepiaci eladási hullási alaposan megviseli a kriptopiacot is, ilyen viharos időkben és a fenti vérengzést látva bár a blockchain technológia megítélése nem csorbul, de azért

megkérdőjeleződhet a befektetők számára a rengetegféle coin létjogosultsága.

Foto: Boris Jordan Photography via Getty Images


Source: Portfolio.hu – Befektetés by www.portfolio.hu.

*The article has been translated based on the content of Portfolio.hu – Befektetés by www.portfolio.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!