Titkos digitális pénzzel kísérletezik az izraeli jegybank


Az első digitális sékeles technológiai kísérletek eredményeit ismertetve a Bank of Israel arról adott számot, hogy az egyik fő cél az volt, hogy megtalálják az egyensúlyt a készpénz által nyújtott anonimitás és annak biztosítása között, hogy a CBDC ne legyen felhasználható például adóelkerülésre és pénzmosásra.

A kísérlet során a VMware által kifejlesztett modellt vizsgálták, amely szerint az állampolgároknak olyan pénztárcájuk lenne, amelyben “közönséges” digitális sékeleket tárolhatnak, amelyek átutalását a főkönyvben rögzítik, valamint “privát” digitális sékeleket, amelyek átutalásának részleteit nem rögzítik nyilvánosan, és ahol a tranzakció mindkét fél teljes névtelenséget élvez, mint a készpénzes fizetések esetében.

A bank vagy a kormány időszakos korlátokat állapítana meg a magánsékelekkel történő fizetésekre. Például minden pénztárca havonta legfeljebb 1000 sékelt fizethetne ki magánjelleggel, és ezen felül minden tranzakciót rögzítenének a főkönyvben.

A központi bank szerint a kísérlet bebizonyította a rendszer technikai működőképességét, de még számos szakpolitikai kérdésre kell választ adni. Például, hogy mi a helyes anonim tranzakciós korlát, és helyes-e, ha minden pénztárcatípusra – magán és üzleti – azonos összeget osztanak ki.

(Feinextra)

A címlapkép forrása: Getty Images

Source: Portfolio.hu – Bank by www.portfolio.hu.

*The article has been translated based on the content of Portfolio.hu – Bank by www.portfolio.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!