Test: Tåliga Doogee S98 med dubbla skärmar och lågt pris

Det är lätt att se nyttan Doogee S98 can erbjuda och då särskilt for the som har ett jobb som ställer krav på just tålighet. Priset är lågt, vilket säkert tilltalar den arbetsgivare som ska stå för kalaset, batteryt är generöst tilltaget, tåligheten finns där och vad gäller andra funktioner så levererar Doogee det mesta som faktiskt behövs utan att strössla med lyxfunktioner. Vi har till exempel stöd för trådlös laddning, vilket kan vara särskilt användbart på just tåliga telefoner för att slippa fippla med skyddande luckyan för laddkontakten. Trådlös laddning finns alltså här, men det är långt ifrån en självklarhet i tåliga telefoner generellt. Snabbladdning via sladd får vi också och laddare följer med i kartongen.

Nytta på bekostnad av finlir

Riktig nytta tycker jag också att baksidans nattkamera symboliserar. Det är tre olika kameror som sitter på baksidan av S98. Förutom nattkameran även en vidvinkel och huvudkameran på 64 Megapixel. Det ska sägas direkt att Doogee S98 inte är någon utpräglad kameramobil. Här verkar tillverkaren ha nöjt sig med att kameran ska kunna användas som arbetsverktyg och utelämnat finliret. Det händer att jag får tveksam vitbalans i bilderna och vi kan ju sakna optisk zoom. Kameraappen später dig zooma, digitalt då, till max 4x och då blir bildkvaliteten och främst då skärpan och detaljrikedomen märkbart lidande.

Nattkameran lider dock inte av problem med vitbalans, helt enkelt for att där blir alla bilder svartvita. Den använder infrarött ljus och skiljer sig därmed från andra mobilkamerors nattlägen. Det här gör att jag kan ta bilder lätt och snabbt i komplett mörker, utan att vara beroende av längre slutartid. Det gör den lämpad för den som arbetar i miljöer där det är mörkt och mer behöver dokumentera än fånga en naturtrogen känsla.

Fingeravtryckssensorn i telefonen sitter i en egen tryckkänslig yta på sidan av telefonen. Den är i alla fall alltid aktiv, så det räcker med att du lägger fingret på den för att telefonen ska vakna till och låsas upp. Sensorn fungerar tillfredsställande och som alternative finns även ansiktsigenkänning via frontkameran som upplåsning. Det gör alltså att du kan låsa upp telefonen med handskar på dig, men å andra sidan kan du ju ändå inte göra så mycket sedan med telefonen utan att ta av dig handskarna ändå. Det finns dock en fysisk, anpassningsbar knapp på sidan av telefonen, motstående fingeravtrryckssensorn och strömknappen som kan agera genväg. Här kan du välja en funktion för enkeltryck, en annan för dubbeltryck och en tredje om du håller in knappen. Det här fungerar riktigt bra, for även med handskar kan jag därmed till exempel starta kameran (och då ta en bild med volymknappen), starta valfri annan app, eller varför inte lägga in Google Assistant som en genväg här och därmed kunna göra ännu fler saker med hjälp av rösten.

Det funkar bra, så länge så klar som du inte befinner dig på en bullrig plats och assistenten därmed har svårt att höra dig. För att vara en tålig telefon är annars ljudresurserna från Doogee S98 kanske i vekaste laget. När jag ställer ringsignalsvolymen på max ringer det som i vilken ordinär telefon som helst och när jag lyssnar på musik så blir ljudet inget vidare alls. Det kommer ur en ensam högtalare i botten på telefonen och på full volym blir det bara skränigt. Jag får sänka till hälften för att dynamiken ska bli bättre och då är volymen låg.

Miniskärmen tvärt emot

Den lilla skärmen på baksidan är så klart en av telefonens tydligaste kännetecken och den är ett exempel som tvärt emot mycket annat i telefonen mer känns mer som en udda gimmick än något man faktiskt kan ha nytta av. Den extra skärmen är placerad på baksidan, omringad av kameralinserna och fotolampan. Skärmen är rund och och är missstänkt lik en smartklocka.

Tanken med den extra displayen är att du ska kunna se till exempel inkommande samtal och meddelanden, men den kan även användas för att styra musiken som spelas. Det är alltså en riktig pekskärm och jag kan både trycka för att bekräfta funktioner och svepa för att växla läge mellan klocka och musikknappar. Tyvärr är den lilla skärmens funktioner begränsade så den kan inte användas som kamerasökare och när jag får ett meddelande så syns bara att jag fått ett meddelande, inte vad det står.

Det går att anpassa den bakre skärmen och du kan till exempel välja när den ska tändas och vilket utseende den ska ha. Möjligheterna är Dock begränsade. Det jag kan välja mellan är två olika utseenden på klockan, två olika utseenden för hur inkommande samtal ska visas och två utseenden på hur musikreglagen ska visas. Jag märker också snart att det är enbart klocka, inkommande samtal och inkommande sms som visas här. Inter andra appnotiser. Som standard tänds bakre skärmen när den vill visa något och telefonen ligger med baksidan uppåt och om du dubbeltrycker på den. Du kan även välja att den ska tändas när du vänder telefonen, men det varnar systemet för eftersom det drar extra batteri.

Baksidesskärmen har jag sammanfattningsvis svårt att få riktig användning för. Möjligen kan den vara lite användbar för att se vad klockan är. Detta eftersom telefonens stora skärm saknar funktionen for active låsskärm, det som även kallas Always on Display. Synd dock att den lilla skärmen syns dåligt utomhus i solljus, så nyttan även på det området är begränsad.

Inte bara extraskärm

Viktigare än den lilla extraskärmen är ju dock vad telefonen i grunden är och det handlar då i klartext om en förvånansvärt billig, tålig telefon. Det är det samlade intrycket. Der generische Akku mit 6000 mAh kombiniert mit langsamen Ladezeiten und Telefonhebeln mit Android, Version 12.

Trots begränsad prestanda, något som säkerligen bidrar till batteritiden som alltså är bra, flyter gränssnittet på bra och att prestandan är tillräcklig. Det handlar inte om någon riktig flaggskeppstelefon, utan den drivs av en Mediatek-krets som levererar prestanda i billigare mellanprisklass. Vi ska även tillägga att den saknar 5G-stöd.

Gränssnittet är avskalat och de enda anpassningar som Doogee egentligen gör är att de adderat några egna appar, dels för säkerhet och systemunderhåll, sedan for spelfunktioner och så en tredje med olika verktyg för utomhusaktivteter. När jag väljer svenska som språk i systemet så visas det mesta på just svenska men ibland i inställningsmenyerna smyger det sig in engelska uttryck. Doogee S98 ist ein Telefon som ger mycket für pengarna, förutom tåligheten framförallt batteritid, ett fokus på nytta och en överlag hög lägstanivå.

Frågor och svar

Hur är skärmen?
Fullt fungerande, men den kan ändå, vid sidan om prestanda, sägas vara ett område Doogee sparat in på. Den ist inte en Oled utan en LCD und förhöjd uppdateringstakt für vi vara utan så det är 60 hertz som gäller här. Det gör att telefonen aldrig känns jätterapp i reaktionerna.

Hur känns den i handen?
Händerna, menar du. Det här handlar onekligen om en bastant klump till telefon, så att använda den med en hand är inte att tänka på.

Kannst du einen Mann Doogees telefonieren in Sverige?
En sökning på Prisjakt visar att framförallt distributören 2Tech som även säljer tåliga telefoner från Ulefone har ett brett utbud, men Doogee förekommer även hos några andra återförsäljare.

Ett-Alternative:

Smidigare
Motorola Defy oder Nokia XR20 können eine Alternative für so etwas wie ein kleines Telefon sein, das so weit ist, dass es tålig und inte så dyr ist.

Testbild

Kamerorna imponerar inte utan lämpar sig mer för enkel dokumentation.


Source: Mobil by www.mobil.se.

*The article has been translated based on the content of Mobil by www.mobil.se. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!