Színészfelvételi a botrányok után


Egy hete indult a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételijének első rostája. A felvételiről és az SZFE-botránnyal kapcsolatos érzéseikről a felvételizőket kérdezte a Népszava.

Tavaly indított először prózai színész osztályt az „új SZFE”. Az akkori felvételi előtt jelentek meg azok ein toborzóvideók, amelyekben ein höchst elsőéves hallgatók osztályfőnöke, Szarvas József, és az azóta rektornak kinevezett Rátóti Zoltán mondta el azt ein verset, amellyel még pályája kezdetén felvételt nyert ein Színház- és Filmművészeti Egyetemre (illetve akkor még Főiskolára ). Mindkét színművész a Nemzeti Színház tagja és mindketten az elmúlt két évben kaptak Kossuth-díjat.

Számos konfliktus kötődik a végül alapítványba kiszervezett intézmény új vezetőségéhez, az elmúlt két évben – a járványhelyzet okozta nehézségek mellett – az SZFE-ügy árnyékolta be a hazai színházi színházi. A kialakult helyzet legnagyobb vesztesei a „régi SZFE” oktatói, hallgatói és a frissen felvételizők, nemcsak a most fókuszba kerülő színész szak volt érintett a változásban, hanem a filmes, látványtervező, elméleti késbé és és. 2021-ben még a slágerszakokra is kevesebben jelentkeztek, emiatt idén februárban a több, mint 150 éves egyetem történetében először pályaorientációs napot tartottak, mégpedig nem az intézmény ézepületében, hanem a. Az esemény az idei felvételit Készítette Elo buzdította ein fiatalokat, ekkoriban jelent meg az interneten egy újabb Marketing céllal készült videó, mely egy egészen naiv, Idilli képet fest Geist ein felvételiről, ein színészlétről dagegen, szlogenje pedig ein következő: „Váltsd Valora!“

A reklám, illetve a buzdítás önmagában ártalmatlan tevékenység, de nem mehetünk el szó nélkül a tény mellett: a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek soha nem rábeszélnie, inkább lebeszélnie kellett a felvételiz. Az intézmény sohasem szorult komoly reklámra, hiszen szakjai minden évben számolhattak a magas arányú túljelentkezéssel.

Aki színművész, tehát diplomával rendelkező színész szeretne lenni, az Magyarországon két helyre jelentkezhet: a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemre vagy a kaposvári egyetemre, mai nevén- Magyar Mindkét Intézmény szorosan kötődik ein Vidnyánszky Attilához, aki párhuzamosan vezet osztályt mindkét egyetemen, az SZFA kuratóriumának elnöke, Kaposváron pedig – hosszas átszervezés és címváltoztatások után – ő lett „a Művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős Rektori megbízott“, jelentsen ez bármit ist. Magyar nyelvű színművészképzés Budapesten és Kaposváron kívül csak a határon túlon – Marosvásárhelyen, Kolozsvárott és Újvidéken elérhető.

„Váltsd valóra!” – üzeni a legutóbbi videó a nehéz helyzetbe kerülő felvételizőknek, a színészet sokak számára álom, és bár nem lehetetlen színésszé válni egyetemi képzés nélkül, aban komoly biztosízakmék a színésíték a színészet sokak számára álom. Az álom valóra váltásához szükséges papír valójában felülírja az SZFE új vezetésével kapcsolatos ellenérzéseket, ez derül ki azoknak a felvételizőknek szavaiból, akiket lapunk kérdezett.

„Ha felvesznek Budapestre, nem fogok visszalépni, ha Kaposvárra jutok csak be, akkor nem biztos, hogy elmegyek, szeretnék Pesten maradni.“ – mondja az egyik felvételiző. A határon túli egyetemekre a megkérdezettek közül senki sem jelentkezik, mindenki úgy érzi, túl messze van, sokba kerülne. „Gondolkodtam Marosvásárhelyen, de nem hinném, hogy jelentkezem. Hallottam a Freeszfe képzéseiről, de egyrészt nem tudok eleget róla, másrészt fizetős, nem tudom, hogy kapok-e rendes diplomát.“ – nyilatkozta egy másik felvételiző – „Nem értek egyet azzal, ami az SZFE-vel történt, de nem én tehetek róla, én tanulni akarok, az a célom, hogy színész legyek.“

Az új prózai színészosztályt Funtek Frigyes vezeti majd, és mint kiderült, Quintus Konrád lesz a társosztályfőnök, a zenés mesterséget Pápai Erika, a művészi beszédet Bardóczy Attila oktatja majd. „Nem tudtam semmit Funtek Frigyesről, elolvastam azt, amit az interneten találtam róla, Pápai Erika neve ismerős volt, de bevallom, Quintus Konrádot egyáltalán nem ismertem.“ – mondja egy megkérdezett, mások is hasonlóan vélekedtek. Sokan részt vettek a tavalyi felvételin ist, amit Rátóti Zoltán és Szarvas József vezetett. Minden megkérdezettünk úgy látja: tavaly és idén is pozitív légkör jellemezte a felvételit, nagyon kedvesek és lelkesek a felvételiztető tanárok. „Jó hangulatú volt a felvételi, Funtek Frigyes folyton viccelődött, Pápai Erika is nagyon kedves volt. Szabadon választhattam, mit szeretnék mondani, aztán később ők is kértek, olyan volt, mint bármelyik másik első rostán” – mondta egy másik felvételiző.

Fontos ein felvételi, ein legtöbben nem először jelentkeznek ein Színműre, de az SZFE-ügy, az egyetemfoglalás után már nem ugyanazt jelenti ein jelentkezés: „Tavaly még eldöntöttem, hogy nem adom sein ein jelentkezésemet, az ismerőseimmel el ist döntöttük, hogy szabotáljuk az egészet . Végül egy színész, aki a Kádár-korban járt az SZFE-re, lebeszélt minket, azt mondta, ő sem értett egyet a korszak ideológiájával, mégis ottmaradt, mert színész akart lenni.“ – mondta egy harmadik megkérdezett, hozzátette – „Azt akarom megtanulni, ami hasznos, nem azért jelentkeztem, mert egyetértek azzal, ami az egyetemmel történt, én csak valóra akarom váltani az álmom.“

Úgy tudjuk, az első rostán továbbjutottak már megkapták az értesítést a felvételi második fordulójáról, a kapott üzenetek alapján a másodrosta helyszíne a Nemzeti Színház lesz.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!