Százmilliárdos beruházás az elektromobilitás fejlesztéséért

Az Audi új elektromos meghajtásért felelős gyáregységet épít Győrött, és ez az új üzem lesz a felelős azért, hogy a Volkswagen Konzern legújabb elektromos motorjainak gyártását Győrött végezzék el – jelentette be Szijlügmini élgazkütertó Péter küsminikütery.

A 120 milliárd forintos beruházás nyomán ötszáz új munkahely jön létre. A beruházáshoz a kormány 8,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít

– közölte a közösségi oldalán elérhetővé tett Video ein Miniszter. Szijjártó Péter megerősítette korábbi állítását, mely szerint a magyar gazdaság gerincoszlopát az autóipar jelenti. Jelenleg 158 ezren dolgoznak itt, az idei év első négy hónapjában 3500 milliárdos termelési értéket ért el az ágazat. – Jó esélyünk van rá, hogy az idei évben rekord szülessen, és az év végére elérjük a 10 000 milliárd forintos álomhatárt a magyar autóipar teljesítményében. Az ország teljesítménye alapján világon a huszadik járműipari exportőrré váltunk, miközben a lakosságszám szerint csak a 95.-ek vagyunk – emelte ki Szijjártó Péter.

Robotok dolgoznak egy jármű karosszériáján Győrben Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az autóipar globálisan is forradalmi időszakot él át, és az az ország, amely az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokat meg tudja nyerni, az a jövő gazdasági növekedésének lehetőségét is megnyeri magak. Szijjártó Péter kiemelte, hogy 28 év alatt Győrött jött létre a világ legnagyobb autóipari motorgyára, aminek jelentős szerep van abban,

a tavalyi esztendőben a világon a negyedik legtöbb benzinmotort, és a tizenharmadik legtöbb dízelmotort Magyarországról exportálhattuk.

Az Audi Hungariánál ma már 13 ezer munkavállaló dolgozik, a kiszolgáló, szolgáltató vállalatokkal együtt pedig mintegy 25 ezer család megélhetését a vállalat, ami szintén rekordot döntött, hiszen a tavalyi 171 ezret meghaladó legyártott autószám szintén az eddigi legjobb teljesítménynek minősült – mondta a miniszter.

– Nekünk az Audi működése nemcsak azért fontos, mert sok motort és sok autót gyártanak, hanem azért, mert a magyar gazdaság egyik legfontosabb célkitűzésének megvalósításában segítenek nekünk. Az Audi magyarországi működése, az Audi elmúlt években hozott beruházási döntései nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar autóipar átállása az új globális járműipari forradalomban sikeres lesz – fogalmazott Pziterjáró.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke az eseményen elmondta, nagy sikernek tartja, hogy a jövőben tovább bővül a vállalatnál készülő elektromos hajtások portfóliója.

Az új, úgynevezett MEB ECO (Modularer E-Antriebs-Baukasten – modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) motorokat a Volkswagen Konszern kis méretű, vagyis nagy példányszámban forgalmazandó elektromos autóiba építik.

A gyártás a tervek szerint 2025-ben kezdődik Győrben, amelyhez új gyártóterületet alakítanak ki. Az új termék gyártása új kompetenciákat is jelent, hiszen az elektromos hajtáshoz szükséges lemezcsomagot és a forgóegységet, azaz a rotort is a győri munkatársak fogják készíteni, valamint a későbbiekben a hajtást felügyelő teljesítményelektronika előállítása is vállalatnál történik – közölte lapunkkal a cég.

Az Audi Hungaria az világ legnagyobb motorgyáraként évente mintegy 1,6 millió motort gyárt a Volkswagen és Audi Konszern márkái, köztük a Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, Skoda, Lamborghini és Porsche modelek számára.

A vállalatnál 2018-ban kezdődött az elektromos hajtások gyártása, nemrég készült el a háromszázezredik e-motor Győrben.

A Volkswagen csoport világszerte négy telephelyen készíti az elektromos hajtásokat, melynek során a konszern márkái közötti technológia tudástranszfer és a szinergiák kihasználása központi szerepet játszik.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter MTI/Kovács TamásSource: Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu.

*The article has been translated based on the content of Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!