SVEN WILKE, Financer.com: „PR-u je potreban PR“

U susret predstojećoj PRO PR Konferenzenkoja će ove godine biti održana od 1. do 4. juna u Termama „Olimia“ u Sloveniji, razgovarali smo sa istaknutim predavačima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja organaciji posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u Apriorische Welt, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Svenu Vilkeu (Sven Wilke), Chief Operating Officer Financer.com…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Inserent Serbien.

Molim vas da predstavite sadržaj vašeg predavanja koje ćete održati na predstojećoj PRO PR-Konferenz

– Naslov mog predavanja je „Značaj SEO za komunikacije“. SEO je skraćenica za optimizaciju pretraživača i predstavlja proces privlačenja neplaćenih, organskih posetilaca na našu veb lokaciju.

Pošto 93% svih onlajn iskustava počinje pomoću pretraživača, za preduzeća je ključno da kreiraju sadržaj na način koji ih čini vidljivim na Google-u. Ne samo da SEO povećava našu vidljivost, već i broj konverzija. Štaviše, zu je moćan alat za brendiranje.

Pored diskusije zašto je SEO bitan, predavanja daju uvid u najvažnije faktore rangiranja Google-a. Posetioci predavanja će se upoznati i sa primenjivim strategijama koje se mogu koristiti za poboljšanje njihovog rangiranja.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni problemi sa kojima se PR susreće?

– Lično, vidim da razvoj PR-a ide u oba smera – pozitivnom i negativnom. Aspekt zbog kojeg PR industrija može biti zadovoljna je da su preduzeća i organizacije prepoznala značaj PR-a. Više nego ikad, korporacije su svesne pozitivnih ishoda uspešne PR strategije. Ova svest se možda razvila jer je mnogo preduzeća pretrpelo katastrofalne posledice zbog nedostatka komunikacije. S druge strane, uprkos svom značaju, a to bi moglo zvučati ironično, PR-u je potreban PR.

Komunikacija je veoma dinamična oblast sa novim kanalima komunikacije koji se svakodnevno pojavljuju i PR stalno treba da se prilagođava ovoj dinamici i da se nađe unutar te dinamike.

Tu delimično vidim najveći problem sa kojim se PR profesionalci suočavaju. U vremenima „preopterećenosti informacijama“ i kratkog trajanja pažnje publike, postaje sve teže kreirati poruku koja će stvoriti vredan i dugotrajan uticaj. Jednom kada je ova poruka napravljena, takođe je teško izabrati odgovarajući kanal komunikacije i osigurati da zaista dođe do publike.

Navedite bitne karakteristike uspešnog PR profesionalca

Prvouspešan PR profesionalac treba da ima odlične komunikacijske veštine u smislu pisanja i izražavanja. Međutim, odlična komunikacija se odnosi i na međuljudske veštine koje omogućavaju profesionalcu da gradi i održava odnose. Osim toga, važno je imati razvijen senzibilitet koji nam omogućava da razumemo problem (klijenta i situacije) i da ga pravilno rešimo.

Jos jedna bitna karakteristika uspešnog PR professionalca je Strateško Razmišljanje. Pomaže nam da identifikujemo ključnu publiku i postavljanje ciljeva.
Komunikacija nije jednokratna, već proces koji treba da se prođe. Strateško razmišljanje nam pomaže da razumemo efekat poruke i moguće ishode.

Na krajuali ne i najmanje važno, suštinska karakteristika je kreativno razmišljanje. Zašto? Budući da kreativnost pobeđuje na pičevima, ona može pobediti konkurente sa većim budžetima, zavredeti više pažnje i održati našu publiku opčinjenom izgradnjom emocionalne veze.

Uputite poziv potencijalnim posetiocima da posete ovogodišnju PRO PR Conference

PRO PR Konferenz je jedinstven događaj na ovim prostorima koji okuplja međunarodne profesionalce iz svih delatnosti. Konferencija ne samo da doprinosi boljem razumevanju komunikacijskih procesa, već i oprema svoje učesnike vrednim veštinama koje dovode do poboljšanog brendiranja i možda većeg prihoda.

Ako su vam potrebni praktični saveti koji će pomoći vašem poslovanju da oblikuje bolje sutra, PRO PR je pravo mesto.

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Werbetreibender Serbien


Source: Advertiser Serbia by www.advertiser-serbia.com.

*The article has been translated based on the content of Advertiser Serbia by www.advertiser-serbia.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!