STRUJA ZA DOMAĆINSTVA POSKUPLJUJE 30 %, A ZA PRIVREDU 70 %?

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30%, a privredi za 70%, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.

Cena električne energije u Srbiji za domaćinstva se koriguje tako što EPS uputi zahtev Agenciji za energetiku Srbije podnoseći troškovnik kojim ga pravda. AERS je ta koja procenjuje da li je zahtev EPS opravdan ili ne iu zavisnosti od toga ga i odobrava. S obzirom da je EPS u vlasništvu države Srbije republička Vlada ima presudan uticaj na to sa kakvim će zahtevom EPS izaći pred Agenciju za energetiku.

U slučaju da nadležni usvoje odluku da struja u Srbiji za domaćinstva poskupi za 30%, to bi predstavljalo enormni udar na životni standard i kućni budžet građana. Naime, poslednji put dosad struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine i to za 3,4%.

Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS za korekciju cene električne energije i njen aktuelni iznos je 7,8 dinara po kilovat satu. Na taj način prosečni računi za struju su uvećani za 122 dinara odnosno iznose oko 3.700 dinara na mesečnom nivou.

Iako je Agencija za energetiku naglasila da je i nakon te korekcije cene električne energije ona i dalje niža od cena u zemljama regiona i Evrope, stručna javnost je tada ocenila da je reč o novom nametu za ionako već osiromašene građane, poskuo i da u toku epidemije korona virusa nekorektan i neopravdan potez.

S obzirom da je poskupljenje od 3,4% izazvalo negativnu reakciju, ne samo individualnih potrošača, već i stručne javnosti, sasvim je jasno da bi odluka nadležnih da struja poskupi za čak 30% za domaćinstva, izazvala veliko nezadovolj. Naime, ako bi se to ostvarilo računi individualnih potrošača bi se uvećali za čak oko 1.100 dinara. Tako enormno poskupljenje posebno bi teško podneli oni koji svoje stanove zagrevaju na struju, a takvih u Srbiji nije malo. Mnogi od njih su na to prinuđeni zbog loše materijalne situacije, a grejanje na struju je još uvek jedan od najjeftinijih načina da se zagreje dom.

Šta kaže privreda

Što se tiče privrede, takođe nema sumnje da bi i njena reakcija na poskupljenje od 70% bila u potpunosti negativna. Za razliku od domaćinstava koja imaju regulisane cene struje, za privredu važe one koje su komercijalne. Krajem prošle godine zbog energetske krize cene struje na inostranim berzama su naglo rasle i dostizale astronomske cifre zbog čega se EPS odlučio da podigne cenu električne energije za privredu u našoj zemlji.

To je pravdano time da, iako proizvođač struje, EPS je istovremeno prinuđen i da je uvozi i plaća po visokim cenama na stranim berzama. U priču se naknadno umešala i Vlada Srbije koja je usvojila zaključak kojim se preporučuje da EPS kupcima struje na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju strujom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavat satu bez poreza na dodatu vrednost u periodu od 1. januara do 30 juna tekuće godine.

Predstavnici privrede su pak ocenili da je i takva cena, ograničena od strane Vlade, takođe poskupljenje u iznosu od oko 50%. Privrednici su istakli da je to za njih potpuno neizdrživo, te da će zbog toga morati da povećaju cenu svojih proizvoda kako bi opstali na tržištu. U međuvremenu smo se zaista i suočili sa skokom cena brojnih proizvoda, naročito nakon vojne intervencije Rusije u Ukrajini 24. februara.

Čeka se odluka Vlade

Na osnovu svega iznetog, logično je zaključiti da će poskupljenja struje u narednom periodu neizostavno biti, a da li će se Vlada odlučiti da odobri da taj procenat bude 30% za domaćinstva i 70% za privredu i suoči se sa nezado .

Ono što je takođe sigurno je i to da bez obzira koliki će procenat poskupljenja biti, građani i privreda će sigurno biti nezadovoljni. Javnost naime nerado gleda na bilo kakva poskupljenja u kriznim uslovima. A Srbija se sada, kao i ceo svet, nalazi u veoma kriznom ekonomskom periodu.

Činjenica je da je cena struje u Srbiji među najnižim u Evropi, ali to je zbog toga što je ona i dalje socijalna kategorija. Naime, u većini zemalja u kojima je struja skuplja nego kod nas, tamošnji stanovnici imaju daleko veća primanja nego što je slučaj u Srbiji. Jedan od razloga što je cena struje kod nas niska je i taj što su niski i troškovi proizvodnje EPS-a koji ima svoju proizvodnju uglja i sopstvene elektrane, kako termo, tako i hidro. Bez obzira na nisku cenu za domaćinstva, cena za privredu je komercijalna i Elektroprivreda Srbije najčešće ostvaruje dobru zaradu. Nije retkost da se EPS i sam pohvali uspešnim poslovnim rezultatima i unosnom zaradom.

Sve to ide u prilog onima koji tvrde da nema potrebe za tim da struja u Srbiji poskupi, naročito ne u ovom trenutku, a dodatni argument je svakako i to da će privrednici, ako se ponovo suoče sa poskupljenjem, uraditi isto ono što i prošli put . A bis je da podignu cenu svojih proizvoda. To će svakako da utiče na inflaciju i neće pogodovati planovima nadležnih da ona u Srbiji ne dostigne dvocifren nivo.

E2-Portal (Demostat)


Source: E2 Portal by www.e2.rs.

*The article has been translated based on the content of E2 Portal by www.e2.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!