Stoltenberg: Ruska agresija “menja igru”

EPA/Olivier Hoslet

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da ruska agresija „menja igru“ i da će ta organizacija pojačati vazdušnu, pomorsku i sajber odbranu, kao i da će koristiti više tehnološki sofisticiranih trupa na teritorijama zemalja članica.

Stoltenberg je nagovestio da će u budućnosti NATO trupe biti zadužene za direktnu odbranu određenih zemalja, a neće biti na opštim dužnostima kao do sada, što će im omogućiti da brže reaguju, prenosi „Gardijan“.

On je ponovio da je NATO „posvećen tome da obezbedi sve što je potrebno za očuvanje prava Ukrajine na samoodbranu“ i najavio da će ta organizacija rasporediti više trupa na svom istočnom krilu, navodi britanski list.

Govoreći u Briselu, generalni sekretar NATO osudio je „nemilosrdni rat iscrpljivanja protiv Ukrajine koji vodi Rusija“ i dodao da NATO planira sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini kako bi ona mogla da pređe sa oružja iz sovjetske ere na oružje NATO, prenosi „Gardijan“.

Osvrnuvši se na izjavu pape Franje da je rat u Ukrajini „možda nekako izazvan“, Stoltenberg je naveo da je NATO odbrambeni savez i istakao da su „za ovu brutalnu agresiju odgovorni Putin i Moskva“.


Source: Vesti online by www.vesti-online.com.

*The article has been translated based on the content of Vesti online by www.vesti-online.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!