Slágerlista – Opel Astra menetpróba – Autó-Motor

Jól fordul a benzines Astra, határozott a futómű hangolása. Foto: Opel és Lővei Gergely

Kétség sem fér hozzá, hogy modern autó az Astra L, a LED-es világítás, az esztergált felületű felnik egyértelművé teszik ezt. Azonban nem egyszerűen csak mondják a gyáriak, hogy retrós a külső, ott tényleg fel lehet fedezni a múltat. Kezdjük Az Orrpanellel, Amely Plexilapként Idézi Meg Az Első Manta Mély, Dupla Fényszórós Hűtőrácsát, Aztán Ott Vannak a c-oszlop műn m ű und monna, Amelyek a kadett d/egen Senator 14 colos könnyűfém felnijeit idézik – utóbbit én nem látom, nem elég ballonosak a gumik. Karakteres és modern az új modell, amire a csepp-Kadett óta nem volt példa, jól jelzi a márka magabiztosságát. Üde színfolt lesz az utakon az Astra, már nem a fehér az alapszín (100 000 Ft), hanem a Kult sárga – bezzeg a 70-es éveket idéző ​​alapfényezést nem is említették a retrós részletek között…

Rendezett a vezetői környezet, a kormány jó fogású, de kevés visszajelzést ad

A Stellantis konszern francia ágánál univerzálisnak számító EMP2-es padlólemezre építették fel a kompakt Opelt, a V3-as verziószámú műszaki alapnál az alkatrészek 50%-át kicserélték vagy módosították a korábbihoz képest. Ebből leginkább annyit érezni, hogy már teljesen digitális a belső, igaz, néhány fizikai kapcsolót is megőriztek, amivel a szellőzés legfontosabb paramétereit lehet befolyásolni. A chiphiány a nemzetközi menetpróbán megjelent autókat is érintette, a mintegy 30 autóból csak 5 kapta meg a felszereltségéhez egyébként szériában járó PurePanel Pro műszerfalat a 10 colos képátlójú képernyőkkel és valódi üveg borítással – Magyarországon ez alapfelszerelés lesz –, a többi kéttucatnyiban a kisebb műszeregységes, műanyag burkolatú PurePanel műszeregység dolgozott.

Csak ilyen autóhoz volt szerencsém, de már ennek is tűéles a képe és elég gyorsan mutatja a változásokat – például a sebességét. Amíg elöl továbbra is tágas az utasok rendelkezésére álló hely, a második sorban érezhetően szűkebb lett az ötajtós változat, itt nem is annyira a lábtér csökkent, hanem erősen befelé dőlnek a tetőoszlopok, így hamar hozzáér az utas feje a tetőkárpit oldalsó részéhez. Amíg az ötajtós a nyár elején érkezik a magyar kereskedésekbe, a nyújtott tengelytávolságú kombi, ami a csomagok mellett a hátul utazóknak is több helyet ad, a nyár végén várható.

Előtérben a kommunikációban szereplő GS Line és Ultimate megjelenés, hátul a hétköznapi modell orra

Az ismerkedést a 8 fokozatú automatikus váltóval párosított 130 lóerős dízellel kezdtem, amivel leginkább autópályán és gyorsforgalmi úton haladtam. Rengeteget kapcsol a váltó, de a csendes motor miatt csak a vezető érzi mindezt, menetzaj is alig van – Elegance felszereltségtől jár a kétrétegű első oldalablak amely segít ebben. Másodikként a 6 fokozatú kézi kapcsolású váltóval felszerelt, 130 lóerős turbómotort próbáltam, amelyet már kanyargósabb utakon vezettem. Élmény volt az Astra terelgetése a jó minőségű aszfalton, jó fogású a kormánykerék, bár kicsit több visszajelzést is adhatna, egyébként nagyon pontosan követi az utasításait az autó. Még egyszer kiemelném, hogy mindezt jó minőségű aszfalton tapasztaltam meg, érzésem szerint a hazánkban sok helyen jellemző kátyús- hullámos utakon rázósabb élmény lesz majd a haladás. Furcsa volt, hogy a műszeregység digitális grafikáján 7000/percnél kezdődött a piros mező, miközben a leszabályozási fordulat 6300/perc, könnyen beleszalad az ember ebbe a határba, főleg, hogy a háromhengeres motor egyenletes mormogása nem árulkodik arról, épp mennyire igyekszik. A váltókar könnyen mozog, pontos a megvezetése.

Hirdetes

Sportosabb üléskárpitot kap a GS Line, a jó oldaltartás az AGR-ülés sajátja. 60:40 arányban osztott az ötajtós hátsó ülése, ein Plug-in változat kábele zsákban utazik a csomagtérben

Végül a 180 lóerős rendszerteljesítményű, 1,6-os turbomotort használó plug-in változatot is vezettem, amelynél megkértek, hogy tartalékoljam a akkumulátor energiáját, így hibrid üzemmódban próbáltam. Ilyenkor nagyon finoman dolgozik a 8 fokozatú váltóba behajtó 1,6-os turbómotor és a villanymotor, a normál hibrideknél hosszabb elektromos haladásra képes. Gyorsan vett kanyarokban érezhető, hogy nagyobb súly terheli a hátsó tengelyt.

Modern a megjelenés, de felfedezhetők a régi kor részletei ist

Ötajtósként kezd, majd nem sokkal később kombiként is megvásárolható lesz az Opel Astra L, 2023 tavaszán a 225 lóerő rendszerteljesítményű plug-in változat koronázza meg a kínálatot. 2024 elején akkumulátoros-elektromos hajtással ist elérhető lesz a típus.


Source: Autó-Motor by www.automotor.hu.

*The article has been translated based on the content of Autó-Motor by www.automotor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!