Sindikalne organizacije upozorile na težak položaj radnika i ugoženu egzistenciju,

01.05.2022. / 15:30

ZAGREB, SARAJEVO, SKOPLJE – Na Međunarodni praznik rada održani su protesti u regionu, a sindikalne organizacije upozorile su još jednom na težak položaj radnika, ugoženu egzistenciju, rad na crno i druge probleme.

foto

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SS SH) protestnim maršom „Za Hrvatsku zadovoljnih radnika“ ove godine u Zagrebu, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, vratio se obilježavanju Međunarodnog praznika rada i tradicionalnom izlasku na ulice, prenosi.hr.

Na protestu su tražene veće plate, veća prava i jačanje kolektivnog pregovaranja.

Niska cijena rada u Hrvatskoj je prošlost. Hrvatski radnici ne žele više da rade za niske plate, a to je jasno i poslodavcima koji sve teže pronalaze radnike, ne samo u Hrvatskoj, nego iu okolnim zemljama, pa nam sada dolaze radnici iz dalekog Nepala, Filipina i Indije. Uskoro ni njih neće biti. Neće biti nijedne zemlje iz kojih će poslodavci i agencije moći da dovode radnike. Hrvatska svoje tržište rada ne može da gradi na stranim radnicima i niskoj cijeni rada“, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Pod-Slogan „Dostojanstveni kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH“, rudari su danas u Sarajevu organizovali prvomajsku protestnu šetnju tražeći usaglašen kolektivni ugovor i druga prava.

Noseći zastave Bosne i Hercegovine i rudarske simbole okupili su se na platou Železničke stanice, odakle su krenuli prema Vladi Federacije, a zatim i Elektroprivredi BiH.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić je poručio da su rudari spremni na pregovaravčki proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

U organizaciji Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona danas je ispred spaljene zgrade SodaSo u Tuzli održan prvomajski protest, na kojem se okupila tek manja grupa građana, a kako bi ukazali na loš položaj prije svega radnika, a zatim penzionera i mladih.

Okupljeni građani su rekli da nije vrijeme za slavlje, već za bunt i svrgavanje vlasti koja je građane zavila u crno, a od radnika napravila robove, prenosi Klix.ba.

„Kada vidimo kako divljaju cijene mislim da nemamo šta da slavimo. Građani moraju izaći na ulicu jer je ona jedino rešenje. Mi politicare, koji su nas zavili u crno, možemo jedino na ulici da pobijedimo, odnosno one face koje gledamo punih 30 godina. Oni nam tri decenije sisaju krv, uništili su naše firme i živote te ih moramo pomesti i pozatvarati“, rekao je predsjednik sindikata Sakib Kopić.

Savez sindikata Sjeverne Makedonije poručio je na protestu ispred vlade u Skoplju da je strpljenju došao kraj i da više neće da čekaju, a da zahtjevi sindikalaca treba da budu razmotreni i ispunjeni.

Vicepremijer Fatmir Bitići koji je prisustvovao skupu zajedno sa ministarkom za rad i socijalnu politiku Jovankom Trenčevskom, rekao je da ne treba zaboraviti da su radnici na prvom mjestu i da je ljudski kapital ispred svega, prenio je Plusinfo.

Trenčevska je rekla da su sindikat i vlada zajedno u borbi za unapređenje radničkih prava.
Predsjednik sindikata Sjeverne Makedonije Darko Dimovski poručio je da radnici ne mogu biti robovi sedam dana u nedelji. Tanjug, Nezavisne novine


Source: Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba.

*The article has been translated based on the content of Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!