Sa kojim problemom se susreću pčelari?

Ekipa Bolje zemlje prošle nedelje obišla je Mladenovac, opštinu koja se nalazi jugoistočno od Beograda, kao i njegovu okolinu u severnom delu niske Šumadije.

Ovom prilikom razgovarali smo i sa Aleksandrom Markovićem, pčelarom, koji je, takođe, i član Udruženja pčelara Mladenovac. On nam je govorio o problemu sa kojim ne može da izađe na kraj i koji se stalno ponavlja. Naime, herbicidi, koji savršeno pomažu u zaštiti mnogih biljaka, nepovoljno utiču na pčele i njihovo zdravlje. Aleksandar je objasnio da voćari uopšte ne vode računa o tome da li će ova hemijska jedinjenja loše uticati na pčele.

Kada govorimo o stanju i uzgoju pčela, u ovom periodu je najbitnije da su one zdrave, objasnio je Aleksandar.

U mestu Kovačevac posetili smo i Pčelinjake Stanković, koji prave mnoge proizvode od meda i polena. Tako prave i pergu, jedan od najkvalitetnijih proizvoda od pčela. Ona predstavlja fermentisani polen, ali je devet puta kvalitetnija od njega, jer se brže i bolje usvaja u organizmu. Čitav proces dobijanja perge je gegraben, vrši se ručno i zato je cena ovog proizvoda malo jača.

Porige Toga, Pčelinjaci Stanković bave se apiterapijomkoja je deo holističke medicine i podrazumeva upotrebu meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju bolesti.

Ovim Pčelinjacima je u planu da naprave i čuvenu api komoru, koja se koristi za inhalaciju vazduha iz pčelinjih košnica. Ova komora koristi se za lečenje respiratornih, ali mnogih drugih, oboljenja.


Source: Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com.

*The article has been translated based on the content of Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!