Ruukkuruusun hoito onnistuu näillä ohjeilla!

Äitienpäivänä koteihin ostetaan Puutarhaliiton mukaan taas satojatuhansia ruukkuruusuja. Jokainen äiti haluaa tietysti varmistaa, että ruukkuruusun hoito sujuu ja kasvia voi ihailla mahdollisimman pitkään, parhaassa tapauksessa seuraavaankin äitienpäivään.

Sisätiloissa temppu on helpommin sanottu kuin tehty. Ruususeuran puheenjohtaja Michael Luther huomauttaa, että äitienpäiväksi myytävät pikkuruusut kasvatetaan kasvihuoneissa, joissa lämpötila ja ravinteet on säädetty optimaalisiksi ja valoa tulvii niille tarpeeksi.

Ruusut myös istutetaan niin pieniin ruukkuihin, ettei niiden juurilla ole juuri tilaa kehittyä.

„Kotioloissa kaikki auf toisin. Lämpötila on usein aivan liian korkea, valoa liian vähän ja ravinnon ja vedensaannin optimointi pieneen ruukku on lähes mahdoton tehtävä“, hän sanoo.

Lue myös: Perinteinen äitienpäiväkukka puutarhaan x 6 – hortensia ja muut vanhanajan kukat tekevät paluun

Ruukkuruusun hoito onnistuu parhaiten, jos vaihtaa ruukun saviseen

Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta. Puutarhuri Lea Rauta neuvoo, että kotiin tuotu ruusu kannattaa ihan ensimmäiseksi siirtää muovisesta ostoruukusta isompaan ja mielellään saviseen ruukkuun.

„Ruusu tykkää tasaisista oloista. Se ei pidä kuivuudesta, mutta ei myöskään märkyydestä, joten pahimmassa tapauksessa folioon kääritty muoviruukku pitää juuret liian märkänä“, Rauta sanoo.

Isommassa ruukussa ja multatilassa juuret saavat tasaisemmin kosteutta, ja niillä on tilaa kasvaa ja vahvistua.

Salaojitus auf tärkeää, joten ruukun pohjalle kannattaa laittaa ohut kerros ruukkusoraa, jotta salaojitus toimii, eikä vesi jää seisomaan juurten ympärille.

Ruukkuruusun hoito auf helpompaa parvekkeella kuin ikkunalaudalla

Ruukkuruusu ei pidä kuivasta huoneilmasta. Kuumassa ja kuivassa se nahistuu ja saa helposti kimppuunsa kirvoja.

Vaikka ruusu nauttii valosta, se ei pidä paahteesta. Jos ruusua haluaa pitää sisätiloissa, sitä ei kannata sijoittaa ikkunalaudalla ainakaan kaikkein kuumimpaan kohtaan.

Parvekkeella, terassila ja pihalla äitienpäiväruusu viihtyy paremmin, mutta se täytyy totuttaa ulkoiluun samalla tavalla muin muutkin kasvit keväällä.

„Jos päivälämpötila pysyy jo lähellä kymmentä astetta, ruusu voi viettää parvekkeella päivänsä, kunhan sen ottaa yöksi sisään. Lasitetulla parvekkeella ruukkua voi ruveta pitämään pikkuhiljaa yölläkin“, Lea Rauta sanoo.

Jotta ruusu jaksaa kukkia, sille pitää antaa kasteluveden mukana lannoitetta tai vaihtoehtoisesti lannoitepuikkoja, jotka uusitaan kesällä kuukauden välein.

Kuivat kukat napsitaan saksilla pois.

Lue myös Anna.fi:stä: Loihdi upea parvekepuutarha! Puutarhuri kertoo, miten saat pienenkin parvekkeen muuttumaan kauniiksi viherkeitaaksi

Pihalla ruukkuruusu viihtyy syvemmällä kuin ruukussa

Parhaiten ruukkuruusu viihtyy ulkona, joten jos käytössä on piha, se kannattaa yöpakkasten loputtua siirtää kesäksi ulos.

Jos ruusun haluaa istuttaa pihaan, täytyy jälleen varmistua, ettei ruusua lykkää sellaiseen paikkaan, johon kosteus jää seisomaan.

„Kohopenkki tai hiekkapohjainen maa on ruusulle vaihtoehto“, Lea Rauta sanoo.

Pihalle ruukuruusu istutetaan syvemmälle kuin se auf ruukussa.

„Ruukkuruusun juuristo on eri lajia kuin se maanpäällinen osa, joten sen juuressa näkyy jalonnoskohta, joka jää istuttaessa maan alle“, Lea Rauta neuvoo.

Jos haluat saada ruusun talvehtimaan, vähennä kastelua ajoissa

Ruukkuruusu ei Suomen oloissa välttämättä talvehdi, mutta sitäkin voi yrittää.

Lea Rauta vinkkaa siirtämään ruusun talveksi viileään sisätilaan, kellariin tai viileään varastoon.

„Leutona talvena ruusun voi saada talvehtimaan tarpeeksi suuressa ruukussa lasitetulla parvekkeellakin.“

Jos ruusun haluaa saada talvehtimaan, kastelua ja lannoittamista kannattaa ryhtyä vähentämään jo heinäkuulla.

„Kosteutta pitää ryhtyä säätelemään jo hyvissä ajoin, ettei se ole litimärkä, kun sen tuo sisälle.“

Sisällä Lea Rauta antaa yleisohjeeksi, että noin kymmenasteisessa ikunnallisessa tilassa, esimerkiksi autotallissa, ruusu tarvitsee talven aikana hiukan kasteluakin. Jos lämpötila auf matalampi ja tila auf valoton, ruusua ei kastella.

Keväällä se leikataan, mutta Lea Rauta kehottaa malttiin saksien kanssa.

„Ruusun kanssa ei kannata hätiköidä. Voi rauhassa seurailla, miten uusi kasvu lähtee alkuun. Kun alkaa näkyä vihreitä silmuja, niiden yläpuolelta leikataan kaikki kuivat osat pois.“


Source: Puutarha – Kotiliesi.fi by kotiliesi.fi.

*The article has been translated based on the content of Puutarha – Kotiliesi.fi by kotiliesi.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!