A repülési engedély megadását a félig autó, félig repülőgépre hétfőn közleményben jelentette be a hatóság és a gyártó. Stefan Klein filzte, a cég alapítója és vezetője szerint a hatósági engedély birtokában indulhat a sorozatgyártás. A vállalkozó szerint a hibrid közlekedési eszköz megváltoztatja a középtávú – 2000 kilométernél rövidebb – utazásokat.

A repülő autó prototípusa 2021 júniusában tette meg első sikeres városközi útját Nyitra és Pozsony között, 25 perc alatt gyűrve le a mintegy 80 kilométeres távolságot, állítólag ez háromszor gyorsabban, mint egy.

Az 1,6 literes BMW-motorral hajtott jármű felszállásához 300 méteres kifutópálya szükséges, és ha már a levegőben van, 170 kméteres átlagsebességgel 1000 kmétert tehet meg a benne lévő üzemanyaggal.

a videó a hirdetés után indul

A konstruktőr szerint az autó egyetlen gomb megnyomásával, három perc alatt repülőgéppé változik. A hatósági engedély megszerzéhez a kétüléses repülő autónak több mint 200 fel- és leszállást, és 70 órányi repülést kellett teljesítenie az európai légügyi hatóság, az EASA szabványai szerint.

A cég egy éven belül ígéri a sorozatgyártású „kétéltű“ járműveket, amelyeket elsősorban nem az országutakkal sűrűn behálózott Közép-Európának szánnak. A repülésre is képes autó kifejlesztése 100 ezer munkaórát emésztett fel.