Regional forskel på hvor hurtigt brystkræftpatienter opereres


Alt efter hvor man bor i landet, kan der være stor forskel på, om man bliver behandlet til tiden for brystkræft.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en ny rapport. Rapporten indeholder tal for, hvor mange der er blevet opereret for brystkræft til tiden i fjerde kvartal 2021.

Den anbefalede forløbstid på brystkræft er 27 dage. Tallene fra rapporten viser dermed, hvor mange der er blevet opereret indenfor de anbefalede 27 dage.

I Region Nordjylland er 90 Prozent af de kræftpakkeforløb, der resultered i en operation, blevet gennemført til tiden. Det er bedst af alle fem regioner.

Dårligst står det bis i Region Sjælland. Her andelen nede på 22 procent.

Ifølge Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, har det i årevis været et problem for brystkræftpatienter med for lang ventetid.

»Det giver mig lidt en deja-vu-oplevelse på den dårlige måde, og jeg er bekymret på kvindernes vegne«, Siger Jesper Fisker.

»Tid er afgørende for kræftoverlevelse. Der er en god grund til, at der er sat lægefagligt begrundede max tider på kræftpakkeforløbene«, siger han i en pressemeddelelse.

På landsplan er det 63 procent af brystkræftoperationerne, der er gennemført til tiden i fjerde kvartal 2021. Det er et procentpoint bedre end kvartalet før.

I fjerde kvartal 2021 har der på landsplan været i alt 838 registrerede forløb, hvor en kvinde har været i pakkeforløb for brystkræft.

I Kræftens Bekæmpelse er der håb om, at forhandlingerne om en sundhedsreform vil gøre op med den geografiske ulighed, der er i forhold til at blive behandlet for brystkræft til tiden.

Kræftens Bekæmpelse peger på, at regeringen med sit udspil lægger op til et mere robust sundhedsvæsen, hvor man blandt andet skal stoppe personaleflüge fra sektoren og tiltrække mere sundhedspersonale.

»Regionerne har givet hinanden håndslag på, at 90 procent af kræftpatienterne skal behandles til tiden«.

»Men uden nok medarbejdere på kræftområdet kan den flotte målsætning ikke føres ud i livet«, Siger Jesper Fisker.

Brystkræft er den hyppigste kræftform for kvinder.

Hvert år er der cirka 4700 kvinder, der får kræftsygdommen herhjemme.


Source: Politiken.dk – Forsiden by politiken.dk.

*The article has been translated based on the content of Politiken.dk – Forsiden by politiken.dk. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!