Prirodni preparati za zaštitu od lisnih vaši

štita bilja u organskoj proizvodnji mora se zasnivati ​​na nepesticidnim merama. Poriert rastvora od koprive ich spreja od belog luka i bibera postoje još neki prirodni preparati kojima se uspešno mogu zaštititi biljke. Saznajte kako da napravite prirodne preparate od paprike, duvana ili rastavića za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji.

Prirodni preparat od paprike (Paprika annum)

Za ovaj preparat koriste se feferoni – Paprika koje su veoma ljute ili koje su bogate azotom i uljem, kao ich Kapsicinom (Alkaloidom). Ekstrakt iz plodova paprike je vodorastvorljiv ich komponente ekstrakta deluju štetno na lisne vaši.

Priprema: Za pravljenje preparata od paprike potrebno je 200 Gramm isitnjenih delova paprike prelivenih hladnom vodom. Ovaj macerat potrebno je da odstoji 24 časa. Nakon toga trebalo bi ga razblažiti sa 100 litara vode.

Korišćenje: Nanesit ga direktno na biljke sve vreme u vegetaciji, bilo prskanjem ili nanošenjem suvog macerata.

Prirodni preparat od duvana (Nikotiana tabacum)

Sadrži prirodne materije koje deluju na lisne vašimuve, zbog čega dugo godina ima primenu u povrtarstvu. Ali, kao i kod svih ovih materija, kratko deluje pa se mora često koristiti.
Ovo je najstariji način za održavanje plodnosti zemljišta


Priprema:
400 g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 litara vodeodstoji dva dana, procedi se i razredi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 Gramm Kalijumovog Sapuna.

Korišćenje: Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši. Koristi se takođe i za suzbijanje štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi , duvanu i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima.
Prirodni preparat od rastavića koristi se protiv truleži i parazita - © Pixabay

Prirodni preparat od rastavića (Equisetum Arvense)

Ovaj preparat deluje na bolesti kao što su truleži i paraziti koji se razvijaju na površini lista. U cilju suzbijanja truleži na povrću (kojoj pogoduje vlažno i toplo vreme), ranije se ono prekrivalo površinski slamom.

Priprema: Za pravljenje macerata od rastavića uzima se 10 kilograma svežih biljaka ili 1,5 kilograma macerata suve materije na 100 litara vode. Suvi macerat se koristi sa ekstraktima koprive u odnosu 1:5.
Sve što niste znali o đubrenju preko lista

Prirodni preparat od piretrina (Chrysanthemum cinerariafolium)

Gaji se i kod nas, ali Eizellen biljka u Keniji ili drugim tropskim predelima ima veći procenat piretrina. Preparat deluje uglavnom kontaktno i ishranom štetočina i ima brzo inicijalno delovanje. Osim na štne insekte deluje i na fitoseidae (Korisne Predator Pauke).

Korišćenje: Koristi se kao prašak ich deluje na muve, stenie, komarce, lisne vaši, belu leptirastu vaš, krompirovu zlaticu i mnoge druge. Deluje samo 48 satein efikasnost se smanjuje povećanjem Temperatur i jačom svetlošću.


Source: AGROmedia by www.agromedia.rs.

*The article has been translated based on the content of AGROmedia by www.agromedia.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!