Prenosni računalnik HP ZBook FireFly G8 ne skopari na zmogljivosti


Prenosni računalniki slovijo po izredni funkcionalnosti na račun njihove prenosljive. Drži se jih pa tudi sloves, da so ravno zaradi manjšega formata prisiljeni v kompromise, še posebej na račun zmogljivosti.

Kolikokrat ste našli prenosni računalnik z ravno pravšnjim zaslonom, tako po velikosti kot po kakovosti, vendar vas je razočarala kapaciteta RAM-a ali shranjevalnega pogona, število in vrsta USB priključkov in podobno. Pomanjkljivosti lahko rešujete z zunanjimi rešitvami, kot so zunanji diski za povečanje prostora ali priklopna postaja za razširitev število avdio/video in USB vhodov. Največje preglavice morebitnim kupcem pa povzročajo grafične kartice oziroma pomanjkanje le-teh. Veliko število prenosnikov se zanaša na integrirano grafično kartico, tudi v rangeu tisoč evrov ali več. Nezahtevni uporabniki se ne bodo pritoževali nad njihovo zmogljivost. Takoj ko pa prestavimo v višjo prestavo z uporabo bolj poslovno orientiranih programov, pa integrirana zmogljivost ne pride v poštev.

Zopet lahko težavo rešujemo z zunanjo rešitvijo v obliki zunanjih grafičnih kartic. Z vsemi temi dodatnimi rešitvami pa se lahko vprašamo, če sploh potrebujemo prenosni računalnik. V tem primeru bi bil boljša izbira namizni računalnik, saj si z zunanjimi rešitvami samo povečujemo strošek in zmanjšujemo raven prenosljivosti.

Se vseeno nočete odpovedati prenosljivosti, ki jo ponuja prenosni računalnik? Potem vam ne preostane nič drugega, kot da najdete prenosnik, ki ne žrtvuje zmogljivosti na račun boljšega zaslona ali katere koli druge komponente. Takih seveda ob poplavi ponudb računalnikov ni malo, vseeno pa niso takoj vidni ravno vsakemu.

Eden izmed omembe vrednih kandidatov je zagotovo prenosni računalnik HP ZBook FireFly G8. S čim nas je prepričal, izveste v nadaljevanju.

Privlačna zunanjost s še bolj impresivno notranjostjo

Preden se spustimo v strojno opremo prenosnika, si oglejmo njegovo zunanjost. Pri prenosnikih smo vajeni na bolj nevtralne barve. Izjema so Gaming prenosniki, ki se radi poigravajo z barvno lestvico. HP ZBook je oblečen v umirjeno sivo barvo, izstopa pa črn logotip Z na zadnji strani, ki je nadomestil klasično HP oznako. Prenosnik je izredno lahek, in sicer tehtnica se ustavi pri 1,75 kilogramov, kar ga uvršča med lažje ZBook prenosnike. Podjetja HP ​​se drži dober sloves, kar se tiče same kakovosti izdelave, kar je dobrodošla novica za tiste, ki potrebujejo računalnik, pri katerem se ne bodo bali vsakega trka ali stika z drugimi predmeti. Všeč nam je tudi, da niso pretiravali z robovi okoli zaslona.

Pokukajmo še v notranjost. Vsakodnevne operacije bo nadzoroval Intelov mobilni procesor i7-1165G7, ki premore več kot dovolj moči tudi za zahtevne uporabnike, ki se ne morejo ogniti večopravilnosti. V številkah to pomeni, da procesor operira pri začetni frekvenci 2, GHz, pri večjih naporih pa 4,7 GHz. Na voljo ima tudi 12 MB predpomnilnika. Sobiva še s 16 GB dvokanalnim (2 x 8 GB) RAM-om in SSD M.2 NVMe diskom izjemnih hitrosti, ki obenem premore kar 1 terabajt prostora za shranjevanje podatkov.

Kaj pa grafična kartica?

Intel-Prozessor ima integrirano grafično jedro Intel Iris Xe, na katero bi se lahko brez težav zanesli, če ne zahtevate višjega nivoja zmogljivosti. Prenosni računalnik HP ZBook Firefly G8 pa cilja tudi na bolj zahtevne uporabnike, zato je na voljo še namenska grafična kartica NVIDIA T500, ki ima na voljo 4 GB GDDR6 SDRAM-a. Grafična kartica se po zmogljivosti lahko primerja na primer z MX450. Arhitekturno zasnovo si deli z bolj znano GTX 1650, ki pa je nekoliko močnejša, a hkrati manj varčna. Kartica v osnovi ni namenjena za igranje računalniških iger, čeprav jo lahko uporabite tudi za ta namen, bolj uporabna pa vam bo pri poslovnih nalogah, kot na primer oblikovanju fotografij, upodabljanju in urejanju video posnetkov.

Zaslon in polnjenje navdušujeta

Naloge boste opravljali na preglednem IPS zaslonu z zaščito proti bleščanju, ki v diagonalo meri 39,6 cm (15,6”). Premore tudi izredno visoko ločljivost 4K UHD (3840 x 2160), svetilnost do 400 cd/m2dobre vidne kote in podporo za celotno barvno lestvico sRGB.

Impresionirala nas je tudi HP tehnologija hitrega polnjenja Fast Charge, ki baterijo kapazitete 56 Wh napolni do 50 % v 30 minuteh.

Pod Načine Povezljivosti Najdemo: Intel Wi-Fi 6 AX 201, Bluetooth 5.0, 802.11a/b/g/n/ac/ax, Miracast, Dual-Stream (2×2), MU-MIMO. Na straneh prenosnika boste imeli na razpolago priključke USB 3.1 Gen 1, HDMI, 2x USB4 (Thunderbolt 4, DisplayPort 1.4 Alt Mode), USB 3.1 Gen 1 (za polnjenje) in priključek za slušalke.

Edinstvena je tudi tipkovnica, kateri so dodali luknjico za odtok v primeru razlitja tekočine. Prenosni računalnik ima nameščen operacijski sistem Windows 10 Pro (64 bit).

Za še več informacij o prenosnem računalniku HP ZBook Firefly G8 obiščite spletno stran enaA.com.


Source: Računalništvo in telefonija – Računalniške novice by racunalniske-novice.com.

*The article has been translated based on the content of Računalništvo in telefonija – Računalniške novice by racunalniske-novice.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!