Preminuo Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović preminuo je iznenada u nedelju u Beogradu u 63. godini.

Veselin Simonović bio je jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednika.

Poznat po najvišim profesionalnim standardima i beskompromisnom stavu, Veselin Simonović je nekoliko decenija jedno od najznačajnijih imena u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu.

Dopisnik iz Ljubljane tokom ratnih godina, jedan od urednika u „Borbe“. U Blicu je gotovo od osnivanja, od proleća 1997. Prethodno, obavljao je posao urednika u nedeljniku „Vreme“.

U „Blic“ je, kako je sam govorio, otišao na poziv Manojla Manja Vukotića, zato što su te novine „Galle drske, opozicione i jasno profilisane protiv Miloševića“.

Sa „Blicom“ je prošao i kroz turbulentne 90-te i tranzicione 2000-te: glavni urednik postao je 1998. godine. Od „Blica“ je napravio najtiražnije novine u Srbiji, a portal blic.rs je u vreme dok je on bio glavni urednik postao najposećeniji portal u Srbiji i regionu. Vodio je novine iu vreme bombardovanja 1999. godine:

Mi smo, u uredništvu, napravili dogovor da ne izigravamo neke sulude patriote, već da beležimo, čisto dokumentarno, šta se događa. Dogovorili smo se da stalno pravimo intervjue sa nekim umerenim, normalnim piscima, rediteljima, glumcima. Da damo čitaocima i nešto drugo, što nije rat i nije bombardovanje, i preživimo taj period, a da ne budemo huškači. I tako smo, nekako, sačuvali Blic kroz bombardovanje.“, pričao je svojevremeno za Vreme.

Ostao je nepokolebljiv i posle 5. oktobra.

Oni su mislili da smo mi njihovi posle Petog oktobra. Ne, nismo vaši. Mi smo novinari„, rekao je Simonović.

Bio je glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs od osnivanja.

Odškolovao je generacije novinara i urednika, od kojih su mnogi danas urednici u vodećim srpskim medijima. Mnogi će ga pamtiti kao svog „profesionalnog oca“, koji ih je naučio osnovnim principima novinarstva. Mnogi će se složiti da je, pored toga što je bio jedan od najboljih urednika u Srbiji, bio i jedan od najboljih učitelja novinarstva.

Beskompromisno i iskreno vodio je svaki novinarsku priču, podjednako kao autor, i kao urednik i kao glavni urednik novina.

Izvor: Nova.rs


Source: Advertiser Serbia by www.advertiser-serbia.com.

*The article has been translated based on the content of Advertiser Serbia by www.advertiser-serbia.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!