POTRAŽNJA ZA DRVIMA KAO ENERGENTOM NE JENJAVA

Tražnja za drvima ne jenjava, već se iz dana u dan još više povećava. Zbog straha da neće biti dovoljno gasa i struje, mnogi će biti prinuđeni da spas potraže u šumi kako bi pravovremeno obezbedili sebi potrebnu količinu najstarijeg prirodnog materijala za ogrev.

– Sada je cena oko 7.000 dinara za metar kubni, uskoro će se popeti na 8.000, šta se može desiti na jesen još niko sa sigurnošću ne zna, ali moje neko predviđanje je da ne bi trebalo da se penje mnogo preko 8.000 ili najra 8.000 ili najra . Znamo da je u prestonici machen 10.000. Pametni su se osigurali još prošle godine, a ovog leta pripremaju se za onu tamo zimu – kaže za Rinu Dragoslav Ignjatović, upućen u kretanja cena drveta za ogrev na Rudniku iu selu Majdan.

On dodaje da je pre desetak meseci moglo da se kupi za otprilike 5000 dinara kvalitetno drvo, da bi nešto kasnije cena dostigla 50 evra.
Ipak, kaže, gledajući tako, pre dve sezone je bilo 4.000–4.500. Ne pamti se ni da je devedesetih bila ovakva situacija kada su drva u pitanju.

– Sada i ako ljudi imaju privatnu šumu, bez poziva šumaru koji treba da obeleži mesta koja mogu da se seku, nema sečenja, takva su pravila. Drugo, nema pravog drva za ogrev, bukvi, starijeg hrasta, dolazi do sečenja trešnji, jasena, bagrema, a to je, po meni, šteta – kaže meštanin Zoran Nikić.

Auf dodaje da ne bi bio optimističan kao komšija i da je vrlo moguće da cena drveta po metru i na Rudniku stigne do 10.000 dinara.

E2-Portal (RINA)


Source: E2 Portal by www.e2.rs.

*The article has been translated based on the content of E2 Portal by www.e2.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!