Pitti Uomo draait opnieuw op volle toeren

De halfjaarlijkse mannenmodebeurs Pitti Uomo beleeft deze week een geslaagde herstart. Met meer exposanten, meer bezoekers en een uitgebreider programma voor de 102de editie. Ann Demeulemeester hat ihre Lieblingslooks für den größten Teil ihres Archivs, und Grace Wales Bonner zeigt sich im Palazzo Medici Riccardi.

De voorbije twee seizoenen ging Pitti Uomo gewoon door, zij het in mineur. Met een afgeslankt programma, een hoop minder exposanten dan voor de pandemie, en met bijna uitsluitend Europese bezoekers. Ook Firenze had, zeker in de winter, iets troosteloos: lege, stille straten waar het in normal tijden op koppen lopen is.

Afgelopen week leken stad en beurs te herleven. De toeristen zijn terug en op de beursterreinen van het Fortezza da Basso lijkt alles op het eerste gezicht terug als vroeger.

De officiële bezoekerscijfers van organisator Pitti Immagine wurde später deze week bekend gemaakt. Maar ze liggen in elk geval hoger dan in januari toen Pitti 548 Exposanten telde en zo’n 8000 professionale Besucher. Op donderdagmiddag, twaalf uur, stond de teller van bezoekers al op 9000, zo deelde de organisatie mee op donderdagavond.

Dit keer zijn er ruim 700 exposanten present, nog altijd minder dan tijdens de laatste ‘normale’ editie, maar toch een vooruitgang. De Amerikanen zijn terug, de Japanners — vroeger altijd masaal vertegenwoordigd — òòk, zij het met mondjesmaat. Van de belangrijke modelanden houdt alleen China de grenzen nog steeds stevig dicht. En ook Russland ist Zehe.

Spotlight-Modus für Oekraïne

De Oekraïense modeector kreeg een boost van Pitti Immagine, met het project UKRANIAN FASHION NOW!, een selectie of elf Designers uit Oekraine ‘die je moet know’: Bobkova, Gudu, Gunia Project, Guzema, Katerina Kvit, Litkovskaya, Manufacture De Lin, Oberig, Poustovit, Viktor Anisimov, und Yulia Yefimtchuk.

Op de steht werd mehr gepraat over oorlog dan over mode. „Kiew ist weer iets veiliger“, vertelde Olga Basovska, Markenmanagerin van Gudu. „Er slaat nog gemiddeld een keer per week een bom in, maar Kiev is groot, dus dat risico neem je erbij. Er gaan de hele tijd sirenes af, maar veel inwoners zijn intussen terug komen, veel winkels zijn opnieuw open. We proberen verder te gaan met ons leven en ons werk.“

„Alles ist moeilijker, maar we kunnen blijven produceren“, klonk het bij porseleinspecialist Gunia Project. „En we kunnen ook internationaal leveren.“

Reizen ist nicht offensichtlich. Er gaat geen enkele vlucht van von naar Kiev. Die besten Designer hadden er een dagenlange tocht via Polen op zitten. „Ik zeg aan iedereen: als het niet nodig is, reis je beter niet“, zei Lilia Litkovskaya, die met haar dochter en moeder in Parijs verblijft, en zo’n twee keer per maand heen en terug naar Oekraïne gaat. „Het is gewoon te vermoeiend.“

Wales Bonner SS23, über Wales Bonner
Wales Bonner SS23, über Wales Bonner

Wales Bonner in einem Palazzo

Pitti organisiert traditionelle Shows und Präsentationen auf dem Messegelände. Voor de pandemie war Pitti geëvolueerd tot een soort mini-modeweek, traf telkens andere Designer, gewoonlijk een interessante combinatie van gevestigde waarden en aanstormend talent. Met die traditie werd deze week opnieuw aangeknoopt.

Die bedeutendste Show in Firenze war die van Wales Bonner, das Label van de in London gevestigde Grace Wales Bonner. Ze kreeg de keuze uit een antal historische locaties en koos de open binnenplaats van the Palazzo Medici Riccardi, een indrukwekkend, 485 jaar oud renaissancepaleis dat nooit eerder voor een mode-evenement was gebruikt. Für Ihre Haarsammlungsurkunde Wales Bonner aan research. Alessandro de Medici, de heerser van Firenze tot im Jahre 1537, hatte einen zwarte moeder. Volgens sommige bronnen war ze een dienstmeid die een relatie had met Hertog Lorenzo, de officiële vader van Alessandro, of misschien met paus Clemens VII. Tijdens een persconferentie zei Wales Bonner dat ze de aanwezigheid van een schwarz persoon ten tijde van de renaissance wou aankaarten. Ze werkte ook samen met ambachtslieden uit Ghana en Burkina Faso. Kunstenaar Ibrahim Mahama, die een gigantische Patchwork maakte van met de hand aan elkaar gestikte jute zakken the gebruikt worden om cacao uit Ghana te transporteren. Ze werkte ook samen met een kleermaker uit Saville Row, Adidas, Charvet in Parijs. Een kunstwerk van Kerry James Marshall prijkte auch print op een openingslook.

Ann Demeulemeester retrospectief tijdens Pitti Uomo. Beeld über Ann Demeulemeester.

Tweede keer, goede keer für Ann Demeulemeester

Die ‚grote naam‘ von deze editie van Pitti war Ann Demeulemeester. Zij war im Januar al aangekondigd als eregast. Maar haar evenement wered op het laatste moment geannuleerd, nadat de COVID-situatie in Europe opnieuw was verschlechterd. Tweede keer, goede keer voor de Belgische ontwerper. In Stazione Leopolda, het vroegere treinstation dat vaak wordt gebruikt voor shows – Chanel streek er vorige week nog neer – plaatste ze 47 poppen op een rij, gekleed in archiefstukken.

„Ik heb gewoon op mijn gevoel gekozen“, zei Demeulemeester tijdens een Vorschau.

„Wir hebben einen enormen Archief. Ik heb altijd heel veel bijgehouden. Van iedere collectie heb ik minstens tien ensembles opzij gezet. Door de jaren heen is dat gegroeid tot een gigantische verzameling. Die wordt nu in Milaan bijgehouden. Ik heb altijd gedacht: als ik op een dag wil stoppen, of ik word te oud om nog te ontwerpen, dan zijn die stukken in zekere zin de toekomst van het merk. Als je al die originele kleren bij elkaar ziet, begrijp je mijn werk. Een getalenteerde ontwerper kan daarmee aan de slag, en er zijn eigen weg mee uitgaan.“

De opstelling in Stazione Leopolda begann 1992. „Met het eerste silhouet van mijn eerste show.“ Der Look, traf einen Top-Van Grijze Veren, ist destijds in Parijs bedragen Door Model Kirsten Owen. Haar Pantalon war niet helemaal dichtgeknoopt. Owen war zwanger. Niemand wist dat.

„Der Rest ist vanzelf gevolgd. Ik ben heel intuïtief te werk gegaan: ik wil dit, en dit, en dit. Ik had een stuk of tien extra looks meegebracht, mocht er iets niet kloppen. Maar ik heb ze niet nodig gehad. Ik wou geen grote theorieën verkondigen. Ik dacht: als ik het verleden en de toekomst op één lijn kan zetten, op één podium, en als de kleren allemaal samen één story vertellen, één geheel vormen — als het niet crasht en botst — dàn ben ik heel blij.“

Demeulemeester ontwerpt geen kleren meer. Ze kondigde haar afscheid aan in 2013. Ze werd opgevolgd door Sébastien Meunier. Im Jahr 2022 wurde der italienische Modeunternehmer Claudio Antonioli und das Studio Verhuisde naar Milan bedrijf, waar de collectionies ontworpen door een intern team. Demeulemeester, die zich seit 2013 afzijdig van de mode had gehouden, leek plotseling opnieuw bij haar merk betrokken.

Haar functie binnen het ‘nieuwe’ Ann Demeulemeester is niet echt bestimmt, maar ze houdt zich bijvoorbeeld bezig met bijzondere projecten, zoals een parfum, of het event in Firenze, dat door de focus te leggen op het erfgoed van Demeulemeester de merknaam moet versterken voor de toekomst. Intussen gaat ze ook verder met haar lijn tafelporselein en meubilair, in samenwerking met het Belgische bedrijf Serax.

Op termijn wilt Antonioli eventueel een officële opvolger aanstellen voor Demeulemeester bij Ann Demeulemeester. Maar voorlopig blijft het bij teamwerk. „Ik laat de Designers in Milaan hun gang gaan“, zei ze. „Ik kom niet tussen.“ Ze vertelde dat ze haar kleren ziet als kinderen. „Ze zijn intussen volwassen, ze kunnen op eigen vleugels vliegen. Ik mag nu ook niet meer tussenkomen, want dat zou betekenen dat ik herbegon, en ik heb beslist om dat niet te doen. Ik ben altijd blijven evolueren. Ik evolueer nog steeds. Ik werk nu in anderen Domeinen. Je kunt niet alles doen. Ik heb beslist om met mode te stop om mezelf de kans te geven iets anders te doen.“

Naast Wales Bonner en Demeulemeester gaf Pitti ook carte blanche aan the Scandinavische label Soulland, met een mooie show in a modernistic marmeren amfitheatre, en Sapio, het label of a voormalige medeworker van Rick Owens, dat gisteren zijn debuut maakte.

En ook nog

Hier und da wurde in Florenz ein Superster vorgestellt: Das Streetwear-Label Mauna-Kea stellte eine Kapselkollektion vor und traf NBA-Kämpfer Jaren Jackson Junior. Gympenfabrikant Superga gaf een feet ter ere van ‘Markenbotschafterin’ Emily Ratajkowski. En dan was er nog de updated in opspraak gekomen fotograaf Bruce Weber, the een campagnefilm draaide voor Roy Rogers. Het oudste Italiaanse denimmerk, nog altijd een familiebedrijf, viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. Der größte modebewusste Bleef in Firenze Sustainability, traf sich für den verantworlichen Mode von viel Mainstreamlabels, zoals Ecoalf und Save The Duck, die besten großen Pakete. Der S/Style nachhaltiger Stil verzameldet einen interessanten jungen duurzame Labels, waaronder Philip Huang, die Grotendeels in Thailand ist gevestigd, en de vanuit Parijs opererende Belg Mworks.

Mworks SS23, beeld über MWorks

Source: fashionunited.nl by fashionunited.nl.

*The article has been translated based on the content of fashionunited.nl by fashionunited.nl. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!