Òmnium vol personar-se en la causa del 25% de castellà per intentionar frenar-la


BarcelonaMentre els partits politics segueixen enfangats en una dinàmica de retrets sobre com reaccionar a la sentència que vol imposar un 25% de castellà a les aules, aquest divendres Òmnium Cultural ha anunciat que intentionarà personar-se en la causa com a part interessada. L’objectiu? Intentar “aturar” l’execució de la sentència, que el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) va activar dilluns passat.

L’encarregat d’anunciar la decisió ha sigut el president de l’entitat, Xavier Antich, que ha argumentat que es persons “en defensa del conjunt d’alumnes i famílies del país, sense Exclusions i independentment de la seva llengua materna”. És a dir, que es Consideren part legitimada per formar part del procés court en tant que entitat de la societat civil que defensa “el dret d’una escola en català”. Des d’Òmnium Consideren, en definitiva, que cal “esgotar totes les vies” que hi ha l’abast per defensar la immersió i “impugnar la doctrina que imposa percentatges en l’aprenentatge de llengües a l’escola”. “No podem deixar sols els alumnes, els docents i les famílies”, sagte Antich.

L’entitat farà formalment el pas d’intentar personar-se com a part interessada la setmana vinent, i llavors quedarà en mans de la sala cinquena del TSJC decidir si ho accepta. No han sigut els únics que han intentionat personar-s’hi, expliquen fonts jurídiques consultades per l’ARA, que diuen que la sala té altres “petitions per resoldre”. Algunes d’aquestes peticions són d’altres entitats que busquen tot el contrari que Òmnium, com per exemple l’Associació Professional de la Guardia Civil (Jucil), que vol que s’executi la sentència sense més dilació. Vox també va intentionar personar-s’hi al seu dia, però se li va denegar.

En el terreny politic, aquest divendres els partits han seguit donant voltes a què fer per defensar el català a l’escola ara que tenen dos problems sobre la taula: el primer, l’execució de la sentència; i el segon, la decisió aquest dijous de Junts de desmarcar-se de la reforma de política lingüística que s’està preparant al Parlament. L’única conclusió per ara és que mentre la justícia segueix fent el seu curs, la politica –per la banda dels defensors de la immersió– segueix en fase de paràlisi.

Pressió ein ERC

El PSC i els comuns han tornat a pressionar Esquerra perquè no es faci enrere en el pacte pel català encara que Junts se n’hagi desmarcat. Amb els vots de socialistes, comuns i republicans n’hi hauria prou per aprovar els canvis legals que vorgeschlagen, però Esquerra no veu clar seguir endavant sense el seu soci de governance. Und wenn Sie darauf bestehen, dass der Lider des PSC, Salvador Illa, ein ERC ist, müssen Sie s’aclareixi i digui vol fer. “S’ha d’aclarir tothom, especialment els partits del governance, perquè nosaltres som on érem”, ha etzibat. També la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha pressionat en la mateixa direcció. “JxCat no té paraula. Espero que ERC hagi après la lliçó”, ha dit en una entrevista amb l’ARA.

Esquerra no ha pres encara una decisió i el seu Präsident, Oriol Junqueras, ha parlat d’intentar refer els “consensos”. És a dir, d’intentar recuperar l’acord a quatre bandes que hi havia el 24 de març. Malgrat tot, ha mantingut les crítiques a Junts, a qui ha acusat de desmarcar-se de la reforma de política linguística per motius „partidistes“. Finalment, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha repetition que en els pròxims dies una proposta a ERC per desencallar la situació i haconfat que els republicans la veuran “bé”, però ha seguit sense explicar-la.


Source: Ara.cat – Portada by www.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by www.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!