Oltalmazott Porzellan


– Általában mennyi időbe telik, amíg elfogadnak egy ilyen jogszabályt?
– Az ezt célzó, konkrét munka most májusban kezdődik egy tagállami – köztük magyar –szakértőkből álló csoportban, de a megelőző konzultációk 2013 óta folynak. 2021 nyarán az unió átfogó tanácskozást tartott a témában, amelynek során a tagállamok bármely szervezete, érintett szereplője visszajelzést adhatott a koncepcióról. A 28 országból származó válaszokból kiderült: a kézműves és ipari termékek előállítói – így a hazai szereplők is – határozottan támogatják az új oltalmi rendszer létrehozását. Hiszen a hagyományos magyar kézműves és ipari termékek Európa kulturális örökségének részét képezik, hozzájárulnak a vidéki gazdaság fenntarthatóságához, és komoly hozzáadott piaci értéket jelentenek.
– Előreláthatólag mikor lép életbe a jogszabály?
– Várhatóan az idei év végén, a jövő év elején. A dokumentum ezzel tervezetből európai uniós rendeletté válik, előírásai közvetlenül alkalmazandók a tagállamokban.
– Mit jelent mindez a gyakorlatban a védett termékek szempontjából?
– Számos magyar mezőgazdasági termék – budaörsi őszibarack, csabai és gyulai kolbász, kalocsai paprika, makói hagyma, őrségi tökmagolaj, tokaji bor – jelenleg is földrajzi árujelző oltalom alatt áll az EU-ban. A nem mezőgazdasági termékek eddig nem részesülhettek egységes uniós védelemben, a javaslat elfogadása után viszont rájuk ist lehetne földrajzi árujelző oltalmat igényelni. Enélkül a magyar előállítók nem vagy lényegesen nehezebben tudnák megvédeni termékeiket más tagállamok piacain. Ein javaslat elfogadása ugyanakkor ein fogyasztók dolgát ist megkönnyíti: könnyebben tudják azonosítani a minőségi árucikkeket, vásárláskor megalapozottabb döntést hozhatnak.
– Az ajkai kristály, halasi csipke, herendi porcelán hazai gyártója tehát az árujelző birtokában igazolhatja, hogy portékája valóban ott készült, ahol a neve mutatja, az oltalom pedig azt jelenti, hogy nem írhatják rá például egy Olaszországban készült porcelánkészletre, hogy herendi?
– Pontosan.
– Feltéve, hogy a szóban forgó olasz fél nem szerez a magyar félével egyenértékű uniós oltalmat a saját portékájára.
– Az oltalom odaítélésének feltétele, hogy az igénylő hiteles dokumentumokkal igazolja, hogy a terméke részben vagy egészben valóban azon a helyen készül, amelyről a nevét kapta.
– A jogszabály életbelépése után hogyan rendezik majd a jogos és jogtalan használók közti vitát?
– A rendelet részletes előírásokat tartalmaz majd arra nézvést, hogy az egyes tagállamok miként akadályozhatják meg a földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos visszaéléseket a területükön. Továbbá arra ist ügyel, hogy megkönnyítse az online platformokon elkövetett jogsértésekkel szembeni fellépést. Így fel lehet majd lépni az olyan termékek internetes forgalmazása ellen, amelyek a földrajzi árujelzők oltalmába ütköző elnevezést használnak. A jogszabály a tagállamok hatóságai közötti kölcsönös segítségnyújtást ist szabályozza majd.
– Az ember azt gondolná, feláll egy intézményrendszer, melynek elemei gondoskodnak a jogsértések megakadályozásáról, jogsérelem esetén pedig bírságot szabnak ki…
– A mezőgazdasági termékek esetében jelenleg is hatályos szabályozás kimondja: földrajzi árujelző bitorlása miatt az árujelző jogos használója pert indíthat a bíróság előtt. A jogviták elrendezésének fő útja a kézműves és ipari termékek esetében ist ein bírósági út, vagyis ein polgári peres eljárás marad, ahogy eddig ist így volt. Súlyosabb jogsértéseknél szóba jöhet a büntetőjogi felelősségre vonás ist, ez főként az utánzás és az utánzott termék értékesítése esetén jellemző.

Borítókép: Lábody Péter (Foto: Teknős Miklós)


Source: Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu.

*The article has been translated based on the content of Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!