Održavanje imuniteta i lekarski pregledi pred duže putovanje

Na sreću, reklo bi se da smo ovoj pandemiji videli kraj i da je vreme za planiranje putovanja bez ograničenja. Polako se vraća način života na koji smo navikli, a on svakako uključuje putovanja, više nije samo san preći granicu, otići na more ili u banju na odmor. Putovanja nisu rezervisana samo za mlade, jeste da su oni avanturističkog duha, vole da istražuju, uživaju u novim destinacijama, ali ko kaže da sa odlaskom u penziju taj avanturistički duh nestaje. Jednom avanturista je uvek avanturista! Ukoliko ste ovog proleća ili leta spremni za putovanje, koje ne bi značilo samo nekoliko dana van kuće, bez obzira što se način putovanja malo promenio, postoje neke stvari koje možete da isplanirate, kao što su održavanje imuniteta i lekarski pregled.

Održavanje imuniteta

Na putovanjima ste izloženiji bakterijama i virusnim infekcijama, zato što menjate sredinu, pa mikrobiološki svet u novoj sredini nije onaj na koji je Vaš organizam navikao kod kuće, zato je dobro da pred polazak na put ojačate imunitet. Ovo ne važi samo za osobe u starijoj životnoj dobi, već za sve, posebno za decu. Dobro je da se pred put posavetujete sa lekarom, ako ne znate kome da se obratite u Prvoj poliklinici Beograd naći ćete odlične stručnjake i prave savetnike na ovu temu, sigurno će Vam pomoći da odlučite kad je pravo vreme za polazak na put, pa čak i da li Vam planinski vazduh više odgovara od morskog, kako da ojačate imunitet Polazak. U borbi za dobar imunitet najvažnija je uravnotežena ishrana. Uravnotežena ili izbalansirana ishrana je bazirana na zdravoj hrani, namirnicama bogatim vitaminima, hranljivim materijama i antioksidansima. Dobro je sve što sadrži Vitamin C poput agruma, ali i paprike, belog luka, brokolija, borovnica. Važni su prirodni probiotici koji su zastupljeni u jogurtu i kefiru, pa treba pojačati njihov unos pred put. Zeleni čaj je odličan antioksidans, pa je dobro da praktikujete po jednu šolju na dan ovog čaja. Postoje namernice koje i te kako mogu urušiti ravnotežu imunog sistema kao što su brza hrana i namernice koje sadrže prerađeni šećer, njih treba izbegavati i inače, ne samo pred put.

Lekarski predigte

Svako putovanje zahteva odredjeni fizički napor, niste u mestu, ne ležite, aktivni ste, u pokretu i zato bi bilo dobro da beverite kako Vaš organizam podnosi fizičku aktivnost, posebno kako srce radi pod naporom. Prva poliklinika Beograd ima tim stručnjaka kardiologa kojima se možete obratiti za savet i pregled. Jedan od njih je kardiolog Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju u centru na Dedinju, izuzetan stručnjak, član Američkog udruženja kardiologa, koji će Vam sigurno olakšati da na putu ne brinete o svom zdravlju. Uradiće kardiološki pregled i dati savete kako da se ponašate tokom putovanja, šta za Vas jeste dobro, a šta nije, ali putovanje sigurno sebi ne smete da uskratite, odredićete destinaciju koja odgovara spremnosti Vašeg organizma da podnese fizički napor. Čak ni dalje destinacije ne treba da budu prepreka da stvarate nove uspomene, one čine život.


Source: Portal o ekonomiji by www.economy.rs.

*The article has been translated based on the content of Portal o ekonomiji by www.economy.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!