Od Bukurešta do Pariza: Avantura jednog mladog umetnika 1Foto: Radenko Topalović

Pre 110 godina, Liste Mali žurnal pisao je o mladom umetniku iz Rumunije, koji je iznenada otišao na studije u Pariz.

List je svoje čitaoce izvestio o iznenadnom nestanku jednog mladića iz Bukurešta. Kako je navedeno u tekstu, posle nekog vremena potrage, saznalo se da je mladić po imenu Kostadin Aleksandrov-Gačo, otputovao na studije umetnosti u Pariz.

„Gde god je zakucao na vrata, svuda je u Parizu odbijen, jer mu je odgovarano – Mi nemamo potrebe. Sve iluzije koje je imao još kao đak u školi o velikovaroškom životu, ubrzo su iščezle“, pisalo je u tekstu Malog žurnala.

Od Bukurešta do Pariza: Avantura jednog mladog umetnika 2
Foto: digitalna.nb.rs

Razočarani umetnik je tada počeo da razmišlja o povratku, a konačnu odluku doneo je kada je video da na stanici stoji Orijent ekspres, koji se spremao da krene za tadašnji Carigrad.

Prema pisanju Malog žurnala, taj put je trajao tri dana i za Kostadina je bio veoma težak. Kada je izašao iz voza „izgledao je strašno i prve reči su mu bile: ‘gladan sam’“.

„Putnici i staničko osoblje našli su mu se u pomoći. Dato mu je da jede i pije. Posle je ispričao svoju istoriju umetničku“, naveo je Mali žurnal.

U tekstu je pisalo i da je rumunska policija kasnije saznala da je Kostadin u Bukureštu već završio slikarsku školu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter analog. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.