OČEKUJE SE DEFIZIT AUTOMOBILSKIH GUMA

Nova melodija zvučnog alarma odzvanja Evropom. Nakon što smo se naslušali uzbunjujućih zvona usled nestašica poluprovodnika, aluminijuma, čelika, magnezijuma, osnovnih sirovina za proizvodnju AdBluea, i naposletku kablova koji se koriste u montaži vozila, sada imamo i najavu nove drame. Weste za glavobolju je preneo nemački Spiegel.

Koren je naravno opet identičan, i odnosi se na nedaću koja je snašla i dodatno opteretila svet. Naime, usled poteškoća u nabavci čađi (ugljenično crnog – kako ga anglosaksonci oslovljavaju), Starom kontinentu preti nestašica pneumatika.

Izbijanje rata u Ukrajini je indirektno dovelo i do ovog problema jer je poslužilo zapadnim saveznicima kao opravdanje i temelj za jačanje zida sankcija prema Ruskoj Federaciji, a kako je čađ dobijena preradom fosilnih goriva, biva jasnije i gde je skriven koren ove bojazni nove.

Dakle, čađ ili garež je jedna od vitalnih sirovina u mnogim industrijskim granama, a za našu priču je bitna jer igra ulogu u proizvodnji akumulatora, baterija i automobilskih guma. Možemo da pomenemo i širok spektar kozmetičkih proizvoda gde je bitno uključiti garež u proizvodni ciklus.

Ispostavlja se da je oko 60% čađi koje konzumira privreda Nemačke, poreklom iz Ruske Federacije. Kako trgovinska razmena i privredna saradnja između dve zemlje polako zamiru u svetlu razvoja događaja koji nikom sreću nisu doneli, tako i isporuke ove sirovine bivaju isprekidane, dok se jednovremeno dostupne zalihe tanje. To što u priču mogu da uskoče i sa snabdevanjem Nemačke i ostalih zapadnih zemalja mogu da nastave Kina, Indija i Saudijska Arabija, teško da će ikome doneti pravi spokoj jer je za adekvatno prilagođavanje u lancu nabavke, potrebno utrošiti oko savremenoj ekonomiji nema na raspolaganju).

Cenjena germanska publikacija stoga očekuje da se na tržištu ispolji nedostatak guma, pre svega zbog defizita ugljenika u pomenutoj formi, što će se osetiti već u narednih nekoliko meseci. O tome, posebno, svedoče izveštaji da evropski proizvođači guma smanjuju svoje proizvodne planove za 2022. godinu.

Nade ipak ima, a ogleda se u prestnku konflikta i ponovnom uspostavljanju ciklusa uvoza prerađene nafte i gasa, odakle kako rekosmo i potične garež.

E2-Portal (AutoRepublika)


Source: E2 Portal by www.e2.rs.

*The article has been translated based on the content of E2 Portal by www.e2.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!