Objavljen KONAČNI DIZAJN hrvatske kovanice evra (FOTO/VIDEO)

Objavljen KONAČNI DIZAJN hrvatske kovanice evra (FOTO/VIDEO)

Hrvatske evro kovanice su predstavljene na 15. sednici Nacionalnog saveta za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je pronašla najuspešnije likovno rešenje nacionalne strane na kovanici od jednog evra. Ono je izabrano na ponovljenom konkursu.

Vom 1. Januar 2023. Hrvatska Kuna bi trebalo da ostane u istoriji, odnosno datum od koga Hrvatska namerava da uvede evro.

Pripreme traju već duže vreme, danas je održana 15. sednica Nacionalnog saveta za uvođenje evra kao zvanične valute u Hrvatskoj, kojom je predsedavao premijer Andrej Plenković.

„Danas je prilika da rekapituliramo gde smo sada, šta je pred nama, šta još treba da uradimo, da čujemo malo od ministra finansija i guvernera o širem finansijskom i ekonomskom kontekstu u Evropi i svetu s obzirom na agresiju Rusije protiv Ukrajine i enrasta cena energa . Uopšte inflatorni pritisci kojih smo svi svesni. Vlada reaguje na njih i pokušava da suzbije udar na standard građana i privrede“, rekao je premijer na sednici.

Hrvatska je 10. Jul 2020. ušla u Bankarsku uniju i shodno tome su radili na ispunjavanju Akcionog plana.

,,Ulaskom u Šengen, uvođenje evra je jedan od dva strateška cilja dublje integracije Hrvatske u Evropsku uniju“, podsetio je Plenković, rekavši da se sistematski radilo na ispunjavanju kriterijuma.

Evropska unija, paket sankcija Rusiji (Pixabay)

Veruju da će imati korist od evrozone – građani i privreda

Hrvatska privreda je, kako on kaže, najevrizovanija van evrozone. Depoziti u evrima čine 76 odsto ukupne štednje i vremena. Depoziti u bankama, 47 odsto kredita su u kunama sa valutnom klauzulom u evrima, 53 odsto robnog izvoza i 59 odsto uvoza robe obavlja se sa zemljama evrozone.

,,Da bismo ispunili konvergenciju, procenili smo da očekujemo rast ove godine, tu procenu smo zbog promene okolnosti kalibrirali na tri odsto, a 2023. bi trebalo da bude 4,4 odsto, 2024. 2,7 odsto i 2025. 2,5 odsto. Očekujemo smanjenje budžetskog deficita sa 2,8 odsto ove godine na 1,6 u 2023. i 1,2 u 2024. godini. Istovremeno, javni dug će biti smanjen sa 79,8 odsto u BDP-u u 2021. na 76,2 u ovoj godini, na 71,7 u 2023. i ispod 69 odsto u 2024. godini”, podsetio je Plenković.

On je istakao da „sve to treba posmatrati u kontekstu promenjenih okolnosti, rasta cena energenata i ta činjenica utiče na sve procese“.

Novac, hrvatske evro kovanice, kovanice, garantovana plata

Konačan predlog zakona o uvođenju evra

Prošle godine su imali prosečno povećanje cena od 2,6 odsto, nešto niže od proseka EU. Ove godine procenjuju da će inflacija biti 7,8 odsto.

Na sednici će biti reči o napretku u sprovođenju aktivnosti u vezi sa procesom uvođenja evra, a članovima Saveta biće predstavljen konačan predlog zakona o uvođenju evra.

Predstavljen je i dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske u opticaju kovanica od jednog evra. On je izabran kao prvi na Otvorenom konkursu za dizajn. Na tom polju, sećaju se neki, bilo je dosta gafova i skandala zbog optužbi za plagijat.

,,Mislim da je sada sve dobro prošlo. Ovo daje hrvatskoj kuni novi život, novu odeću. To će biti deo kovanica evra koje će imati važan simbol hrvatske monetarne državnosti. Mislim i da su karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica jako dobro izabrani i da će Hrvatska na taj način biti prepoznata“, zahvalio se Plenković autorima.

Kroatiens Premierminister Andrej Plenkovic gibt bei seiner Ankunft zu einem EU-Gipfel im Gebäude des Europäischen Rates in Brüssel am Freitag, den 17. Juli 2020, eine Erklärung ab. Staats- und Regierungschefs aus 27 Nationen der Europäischen Union treffen sich am Freitag zum ersten Mal seit Februar wieder persönlich, trotz der Gefahren der Coronavirus-Pandemie ein Gesamtbudget und ein Wiederherstellungspaket zu bewerten, das sich über sieben Jahre erstreckt und auf etwa 1,75 Billionen bis 1,85 Billionen Euro geschätzt wird. (AP Photo/Francisco Seco, Pool)

NBS reagovala zbog Nikole Tesle na hrvatskom evru

Informacija da će se na hrvatskom evru biti lik naučnika Nikole Tesle izazvala je reakcije NBS u julu prošle godine.

Iz Narodne banke Srbije su izjavili da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda. Tesla se prema njihovim rečima izjašnjavo kao Srbin po poreklu i rodu.

,,S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga”, rekli su iz NBS.

Nikola Tesla

Nikola Tesla (Pixabay)

Autori rešenja za motiv novčanice nagrađeni

Autori odabranog najuspešnijeg likovnog rešenja za motiv kune su Jagor Šunde, David Čemeljić und Fran Zekan. Šunde je autor idejnog rešenja u okviru najuspešnijeg umetničkog rešenja, a Čemeljić i Zekan su koautori dizajnerskog rešenja kao dela najuspešnijeg umetničkog rešenja.

Šunde je kasnije eksplicitno ponovio da nije bio plagijat kada su ga pitali u izjavama za štampu.

Autori prvorangiranog likovnog rešenja nagrađeni su 70.000 kuna za idejno rešenje (9.200 evra), a koautorima ovog rešenja, Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu, pripalo je 30.000 kuna.

Hrvatske evro kovanice

Hrvatske evro kovanice, kuna scrn YT

Autor kune na evru optužen za plagijat

Kako su domaći mediji preneli ranije, rešenje hrvatskog dizajnera Stjepana Pranjkovića veoma je slično fotografiji škotskog fotografa Jana Liča na kojoj je kuna. Na društvenim mrežama su ses pojavile slike hrvatskog rešenja za evro i fotografija kune.

Mnogi se čude kako nije pre video kunu sa fotografije škotskog fotografa. Za rešenje, koje podseća na delo Škota, dobio je 10.000 evra.

Lič je ubrzo dobio obaveštenje o tome. Bio je ironičan i poručio je da se nada da će bar jedan hrvatski evro da dobije na dar.

,,Vaš ​​dizajner je lopov, uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Trebalo bi to povući i navesti ko je pravi autor“, izjavio je škotski fotograf.

Na fotografiji vidi se kuna kako se penje po drvetu. Veoma podseća na grafičko rešenje Hrvata. Kasnije je ustanovljeno da je Pranjković na Fejsbuku prošle godine tražio savete za obradu fotografija.

Nakon skandala hrvatska narodna banka (HNB) je najavila novi konkurs za dizajn hrvatske strane kovanice sa motivom kune. Banka je to učinila nakon što je optuženi autor povukao svoj predlog zbog optužbi za plagijat.

Hrvatska Kuna

Hrvatska Kuna (Pixabay)

Zakon o uvođenju evra doneće u maju

Konačni predlog zakona o uvođenju eura kao službene valute RH biće tema i kasnije u Saboru u drugom čitanju.

Kako bi celokupan proces uvođenja evra bio jasniji i reguliraniji 17. januara su objavljene Smernice za prilagodbu ministarstva u procesu zamene hrvatske kune evrom, dok će Zakon biti donesen tokom maja.

Vlada je, istaknuto je, u roku sprovela sve obveze koje je preuzela članstvom u ERM II, a koje se tiču ​​jačanja okvira za sprečavanje pranja novca, jeftinijeg i jednostavnijeg poslovnog okruženja, poboljšanog upravljanja preduzećima u držnijeg

Podsetimo, osnovna načela uvođenja evra su zaštita potrošača, zabrana neopravdanog povećanja cena, neprekidnost pravnih instrumenata, učinkovitost i ekonomičnost, te načelo transparentnosti i informiranosti.

SKANDAL sa hrvatskim evrom: Kuna „ukradena“ sa fotografije? (VIDEO)

Predstavljene hrvatske kovanica evra s likom Tesle, evo kako će izgledati

Izvor: Dnevnik hr, BIZLife


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!