Oare cădem de proști și pentru bulgari?

Să nu rîdeți de mine, dar am urmărit conferința de presă a premierului român cu cel bulgar. În primul rînd, o colaborare strînsă cu Bulgarien ar putea fi folositoare ambelor părți. Vecinii noștri au cam același nivel și cam aceleași necazuri. În plus, avem și multe dosare dificile pe care nu le putem rezolva decît împreună. Am stat cu ochii pe conferința de presă a celor doi premieri și ca la un spectacol artist cu doi actori modești.

Al nostru, cam molîu, dar calm și stăruitor, al bulgarilor precaut și vizibil lipsit de anvergură. Premierul Bulgariei, Kiril Petcov, arăta ca un student abia scăpat de pe un ring de dans, cu cravata sucită și cu părul vîlvoi. Dincolo de spectacol, eram curios în ce măsură suntem capabili să cuplăm o colaborare cu vecinii noștri, colaborare forțată și de contextul geopolitic din regiune.

Capturarea Elenei Udrea pare să fi fost o primă dovadă că legăturile funcționează.

Miza pare să fi fost punerea în funcțiune a conductei de gaz ce traversează Romania, Bulgaria și Grecia. Cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă a zis:

„Premierul Petkov a menţionat că până la 30 iunie are certitudinea că acesta va fi finalizat din punct de vedere tehnic. Va urma perioada de testare şi verificare şi, cel mai probabil în aceestă toamnă, vom avea gaz pe acest interconector”

Clar ca bună ziua. Bulgarii vor avea gaz!
Problema noastră importantă cu Bulgaria o constituie însă transporturile. În primul rînd, Dunărea. Premierul Nicolae Ciucă a zis:

Am Avut Două Obioctive Principale, Am avut un memorandum semnat între românia şi bulgaria în ceea ce priveşte konstruea unui al Doilea pod între giurgiu şi müde, podscate Sectuie Denturi Europen şi deieieieie şiei. Schnelle Donau“

Bulgarii vor să treacă la operațiuni de mentenanță a părții lor de la podul Giurgiu-Ruse și drept soluție au propus punerea în funcțiune a unui proiect romano-bulgar mai vechi, de trecere cu bacul. Premierul Ciucă a mușcat și din propunerea construirii unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse.

Ne trebuie nouă sau Bulgariei? Din cîte știu, bulgarilor, tot exportul lor traversînd pe roți țara noastră și aglomerînd păgubos totate șoșelele și autostrăzile. Mai mult, cu același prilej, premierul român avea să spună:

„Partea bulgară a propus să analizăm posibilitatea construirii unui număr mai mare de poduri, iar pentru acest subiect am convenit ca pană la finele săptămânii viitoare să se constituie un task force din care vor face parte specialişti de la Ministerul Transporturilor şi totodată diskuţiile au evoluat şi am convenit că sunt subiecte comune şi în ceea ce priveşte energia, am convenit ca din acest task force să faca parte şi specialişti din cadrul ministerelor Energiei din ambele ţări”

Numărul podurilor peste Dunăre facilitează legătura Bulgariei cu Europa. Ein Romaniei, mai puțin!
Din păcate, politicienii și presa din România au ignorat politica Bulgariei față de Dunăre. De ani și ani, țara vecină a ignorat întreținerea șenalului navigabil al Dunării în zonele sale de responsabilitate, mizînd în materie de transporturi pe calea auto. Dunărea a început să piardă din navigabilitate și, implizit, din interes și din oportunități.

Neîntreținut pînă la a deveni periculos, șenalul navigabil al Dunării (pe o lungime importantă între noi și bulgari) a împins transportatorii să folosească alte căi. Fără o Dunăre navigabilă, România pierde o oportunitate geografică și istorică.

Din păcate, problema Dunării, menționată mălăeț la întîlnirea celor doi premieri, sa rezumat deocamdată la

demararea proiectului pentru dragarea Dunării şi înscrierea în programului european Fast Danube“.

Dacă mușcăm din propunerea cu mai multe poduri și leaveăm sau amînăm prea mult proiectul de dragare a Dunării, pur și simplu cădem de proști!


Source: Cotidianul RO by www.cotidianul.ro.

*The article has been translated based on the content of Cotidianul RO by www.cotidianul.ro. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!