O pesmama, vremenu i drveću: Veliko dostignuće

Postoje mnogi pevači i grupe koji su imali samo jedan hit. Nije da nisu pokušavali i pisali mnogo pesama, ali samo jedna pesma je odskočila, postala popularna i potopila sve ostalo. Setimo se, na primer, pesme „Meine Sharona„ Grupe The Knack. Pesmetina i po, ali ni pre ni posle nje Knackovci nisu napravili hit tog kalibra. Setimo se i jedne od napozitivnijih pesama „Hey Micky„koju je pevala Toni Basilikum. Ta pesma uvek obraduje, ali nisam čuo nijednu drugu pesmu te pevačica. Isto važi i za „Das Video tötete den Radio-Star„benda The Buggles, a ponekad se zapitam i šta je grupa Jet snimala posle „Wirst du mein Mädchen sein„?

Od pravih poslastica ovog fenomena posebno mesto zauzima, po meni, najluđa pesma iz te kategorije – „Fischköpfe„ Grupe Barnes & Barnes. Radi se o ludačkom remek-delu i preporučujem da ga obavezno poslušate ako do sad niste, naročito prija posle sumornih vesti iz privrede i kulture. Barnes & Barnes su legende, ali ludilo tog nivoa nisu kanalisali u svojim drugim pesmama. Ova je, prosto, esencijalna.

Moguće je da svaka od tih One-Hit-Wonder pesama jeste uspešna upravo zato što najbolje izražava suštinu svog izvođača. Možda su u drugim pesmama tek tražili sebe, a kad su se jednom našli, nisu imali potrebe ni volje da traže dalje. Ima neke lepote u tome. Divno je kad čovek uspe da se ispolji u svojoj punosti i pri tom doživi neupitni uspeh.

Ovo nikako ne važi samo za muziku. Gledajmo šire. Svi imaju neko delo, talenat ili osobinu koji, ako se pogodi vreme i mesto, postanu hvaljeni i prihvaćeni. Svakom može da se dogodi da bude slavljen.

U jednoj epizodi serije Simpsonovi, Bart Simpson postaje slavan zato što je, dok je statirao u TV emisiji kod klovna Krastija, greškom srušio scenografiju nakon čega je rekao: „Nisam to uradio!“. Taj potez smesta izaziva salve smeha u publici i postaje uzrečica svih građana Springfilda, a Bart dobija kratkotrajnu slavu i angažman na televiziji da polomi ili uništi nešto, pa kaže tu jedinu rečenicu: „Ich habe es nicht getan.“

Možemo gledati još šire. Kao iu slučaju Barta Simpsona, moguće je da je naše najimpresivnije dostignuće sasvim besmisleno, beskorisno, čak možda i štetno? Ovde je trenutak za malu instrospekciju. Pesme? Knjige? Fabrike koje sam automatizovao? Hm… ne baš. Ima nešto atraktivnije, ali i mnogo gluplje i zabavnije od toga. Naime, nijedno moje delo ne može da se meri sa činjenicom da sam sam samcit u Dunav israo oko sedam i po tona govana!

Dakle, nijedan kapitalni remont, nijedna pesma, melodija, ni sve knjige zajedno, ne mogu da se mere sa impresivnom količinom izmeta koju sam izbacio iz sebe u tu plavu reku koja
inspiriše da zaplešemo valcer. To su hiljade litara fekalija koje zapreminski i težinski stostruko nadilaze moje gabarite! Zahvaljujući činjenici da Beograd nema postrojenja za preradu otpadnih voda, moje dostignuće je istinsko i neupitno. Solidni sam i postojani govnar čiji se rezultat svakim danom boravka u Beogradu samo povećava. Suprotno od Barta Simpsona – ich mache es die ganze Zeit!

Da zaključim, makar šta uradili u životu, uvek postoji mogućnost da potcrtate neku banalnu stvar u kojoj učestvujete tako da nadmaši sve vaše svesne pokušaje da se iskažete ili nametnete pameću, radom i vrlinama. To smrdljivo brdo čvrstog i žitkog izmeta iz mojih creva koje je završilo u reci, po svojoj atraktivnosti, lakoći kojom je stvoreno iu nju još ispočetka usađenom vragolastom smešnošću, vrlo lako poražava sve ostalo čime sam naumio da se bavim, pa i ono što bi moglo da ima smisla, da bude lepo i od koristi.

Abbildung:
Barnes & Barnes u nezaboravnoj kompoziciji Fischköpfe.


Source: Balkanrock.com by balkanrock.com.

*The article has been translated based on the content of Balkanrock.com by balkanrock.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!