Ništa od zatvaranja nuklearnih elektrana u Belgiji

Foto-Ilustracija: Pixabay

Du jeku energetske krizekrajem prošle godine, Belgija i Nemačka su saopštile da planiraju zatvaranje preostalih nuklearnih elektrana. Belgijska vlada je tada saopštila da su dugo pravili plan kako bi sve nuklearne elektrane u zemlji zatvorili do 2025. godine. Tada su istakli da nastavljaju sa ulaganjima u tehnologiju nuklearne energije, ali da će u njihovom fokusu biti obnovljivi izvori energije i gasna postrojenja.

Međutim, rat u Ukrajini mnogo toga menja, zato je Belgija odustala od plana da zatvori nuklearne elektrane i njihov životni vek biće produžen za 10 godina. Na ovaj korak su se odlučili kako bi se odmakli od ruskog gasa ich postali energetski nezavisni.

Davne 2003. godine Belgien je planirala da izgradi elektranu na gas, kao i da zatvori nuklearne reaktore „Doel 4“ i „Tihanga 3“ koji su u rad pušteni 1985. godine. Sada tvrde da se njihov radni vek može produžiti za 10 godina što je naišlo na neodobravanje, građana, aktivista i političara. Većina je veoma zabrinuta za svoju bezbednost, dok neki smatraju da nuklearna energija nije dobra za životnu sredinu.

Svetla tačka je to što u ovoj zemlji nastavljaju sa ubrzanim prelaskom na obnovljive izvore energije. Mnogi projekti u ovoj oblasti uskoro će biti završeni, ali ni to nije dovoljno da se zadovolje potrebe za energijom, kako građana, tako i privrede.

Udeo struje proizvedene uatomskim centrima u ukupnoj proizvodnji u Belgiji iznosi 39 odsto, piše u izveštaju Eurostata.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, nuklearne elektrane u svetskoj proizvodnji obezbeđuju 10 odsto energije i jedan su od glavnih aduta u globalnoj borbi za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Milica Radičević


Source: Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs.

*The article has been translated based on the content of Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!