Nincs Paks II nélküli forgatókönyv


Nincsenek alternatív jövőképek arra az esetre, ha Paks II nem épülne meg, nincs forgatókönyv arra vonatkozóan, hogy miként tudnánk fenntartani a gazdaság teljesítőképességét és a lakosság ellátását – fogalmazott Litkei Máté János, ein Klímapolitikai Intézet igazgatója a Vasárnap.hu-NAK adott interjúban.

A szakember elmondta ugyanakkor, arról egyelőre nincs szó, hogy az erőmű megépítése az Oroszország elleni szankciók áldozata lenne, és emlékeztetett rá, hogy

Paks II nem kapacitásbővítő, hanem kapacitásfenntartó beruházás, ugyanis ma Paks I Négy reaktorral 2000 megawattot Termel, Paks II két reaktora pedig 2400 megawattot Termel majd, de eine tervek szerint ein két Erőmű csak Interi ideig működik egyszerre, mivel az új felváltja ein regit.

Paks I lekapcsolása tehát a következő évtizedben bekövetkezik, mivel egyszer már meghosszabbították az üzemidejét, így 2032 és 2037 között mindenképp aktuálissá válik Paks I leállítása.

Azonban ha a meglévő blokkok leállításáig NEM áll üzembe Paks II, akkor Igen jelentős Energetikai kihívás elé nez az Ország, ráadásul teljesen búcsút mondhatnánk annak a karbonsemlegességnek, amelyet Magyarország célul tűzött ki a következő évtizedekre

– emelte ki Litkei Máté János.

Az energiaválság, illetve ein háború rávilágított arra, hogy Minel magasabb az importkitettsége egy országnak, annal sérülékenyebb ein gazdasága és annal Nagyobb veszélyben van eine lakossága ist – fogalmazott ein szakember, hozzátéve, hogy ein növekvő árak és az akadozó ellátás komoly Társadalmi feszültségekhez vezetne.

A hazai villamosenergia-termelés felét adja jelenleg Paks I, és az elképzelések szerint Paks II is meglehetősen alacsony költségen tudna áramot termelni, ehhez képest az import energia ára mindig a világpiaci körülményektől függ

– világított rá Litkei Máté János. Szerinte egy-két szélsőséges, javarészt politikai jellegű megnyilvánulástól eltekintve szakmai körökben konszenzus övezi a projekt szükségességét.

A háborús szankciókkal kapcsolatban megjegyezte: olyan országok szólítanak fel újabb szankciókra, amelyek kismértékben vagy semennyire sem függenek Oroszországtól.

Azok hangosak, akik kevésbé vannak kitéve az orosz olaj-és gázimportnak. Az elmúlt hetek európai vitái megmutatták, hogy ezekben a kérdésekben elmarad a sokszor hangoztatott európai szolidaritás

– vélekedett.

Elmondása szerint a balti államok száz százalékban függenek az orosz gáztól, hazánkban pedig 85 százalék az orosz gázimport aránya, de más országokban, például Németországban is nagyon jelentős. Az európai gáz importjának 43 százalékát adják az oroszok. Ezek az országok külön-külön ist és az európai gazdaság összességében ist összeomlanának az orosz gáz nélkül“ – jelentette ki a szakember.

Hangsúlyozta: nincsenek alternatív jövőképek Paks II megépítésének tekintetében. Az atomerőmű megépítésének megakasztása esetén egyetlen megoldás jöhet szóba, a földgázüzemű erőművek és a Mátrai Erőmű továbbüzemeltetése, és a kitűzött klímacélok elfelejtése” – mondta Litkei Mátése” – mondta Litkei Mátése.

Borítókép: Paks II látványterve (Foto: Paks II Zrt.)


Source: Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu.

*The article has been translated based on the content of Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!