Nekoliko saveta pre kupovine kosilice za travu

Uređena bašta je nezamisiliva bez travnate površine, bar u jednom delu. Nevažno je da li će se na vašem travnjaku igrati deca, kućni ljubimci, ili ćete se vi na njemu odmarati i uživati, prirodne, mekane, zelene površine, svi obožavaju. Međutim, da bi travnjak čuvao svoju lepotu i sjaj, potrebno je mnogo truda. Za uređen travnjak, neophodno je košenje, recimo, jednom nedeljno. Jedini način da taj posao učinite malo lakšim, bržim i da vam prestavlja opuštanje, a ne obavezu je da imate adekvatnu mehanizaciju, tj. dgovarajuću kosilicu za travu.

Tipp travnjaka određuje tip kosilice

Na tržištu postoji širok asortiman kosilica za travu. Međutim, pre nego da se opredelite za bilo koju od njih, moraćete da procenite kakvom zelenom površinom raspolažete. Važno je kolika je površina koju ćete kositi. Zatim, da li je ta površina ravna ili ima pregibe i nagibe. Potom da li se površina nalazi na uzbrdici/nizbrdici ili na ravnom tlu. Od toga koliko često ćete morati da kosite travnjak, zavisi da li se po njemu gazi, da li je na njemu nešto zasađeno ili služi kao dekoracija. Zu će diktirati i njegovu namenu i način košenja, odnosno visinu trave koju ćete održavati.

Vrste kosilica za travu

Pri svakoj kupovini kosilica za travu, prodavac će vam uz mnoštvo pitanja, suziti izbor na ono što vam je potrebno. Ali, možda to možete i sami ako znate šta je sve u ponudi i čemu je namenjeno. Kosilice mogu biti ručne, električne, mehaničke, na baterije, robotske ili traktorske. Ručne i električne kosilice se preporučuju za manje površine (dvorišta ili male packete). To je tako jer njima uprvljate sami, pa vaša kondicija i diktira ritam rada, ili, u slučaju električnih kosilica, dužina kabla i utičnice za struju će uticati na vaše kretanje i košenje. One su lagane, nisu mnogo bučne, ekološki su potpuno prihvatljive.

Ručne kosilice za travu su idealne ukoliko vaša zelena površina ima mnogo neravnina, jer njome upravljate samo vi (bez motora, bez struje, bez baterija). Ukoliko vam je kosilica potrebna za neki veći travnjak, bolje je da koristie motorne ili kosilice na baterije. One neće ograničavati vaše kretanje, samo vreme košenja. Najjednostavnije i najzahvalnije za korišćenje su robotske kosilice, ali do njihove ekspanzije na tržištu još nije došlo (možda zbog cene, koštaju između 170 000 i 180 000 dinara). Traktorske kosilice za travu se koriste za izuzetno velike površine (sportski terenipoljoprivredna dobra).

Najvažnije komponente kosilice za travu

Što su bolje performanse kosilice za travu, ona će duže trajati. Zato je važno da dobro pogledate šta kupujete i da znate na šta bi trebalo da obratite pažnju. Noževi kosilice za travu treba da budu prilagođeni vašem travnjaku i nameni. Zatim točkovi na kosilici treba da budu veći (zadnji točkovi) i da imaju ležajeve. Potom kućište treba da bude dobro zaštićeno. Kosilicama treba redovno menjati ulje, ali i paziti da se ulje ne preliva po ostalim delovima kosilice.

Ručke moraju da nam odgovaraju i da budu prema našim potrebama podešene, kako bismo mogli adekvatno da obavljamo košenje. Pri kupovini kosilice za travu, obratite pažnju na garanciju, koja bi trebalo da važi bar 2 godine.


Source: Portal o ekonomiji by www.economy.rs.

*The article has been translated based on the content of Portal o ekonomiji by www.economy.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!